Title: Viisikymmentä runoa ja kuusi laulua
Author: Paavo Korhonen
Release date: May 19, 2019 [eBook #59544]
Language: Finnish
Credits: E-text prepared by Jari Koivisto
E-text prepared by Jari Koivisto
Kirj.
Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia. 10 Osa.
Helsingissä, Osakeyhtiö F. Tilgmannin Kirja- ja Kivipaino, 1908.
Alkulause
I. Kertomusrunoja.
1. Sodan rasituksista. 2. Muistojuhlasta. 3. Nuotta-ankkurista. 4. Kuopion kirkon rakennuksesta. 5. Leppävirran kirkon palosta. 6. Kerkonjoen myllystä. 7. Pappilan uudesta pirtistä.
II. Kiitosrunoja.
8. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuralle. 9. Turun viikkosanomain kirjoittajille. 10. Merimiehille. 11. Kestikievari Lyytiselle. 12. Koulumestari Hemlanterille. 13. Torppari Palmulle. 14. Eerikki Huttuselle. 15. Jalkaisten veljeksille. 16. Kamreeri Forsteenille. 17. Vallesmanni Östlingille. 18. Samalle.
III. Moiterunoja.
19. Väärän rahan tekiöistä. 20. Karttulan kirkosta. 21. Hevosen kuoliaksi ajosta. 22. Papin ja lukkarin saatavista. 23. Ketunpoikain elättämisestä. 24. Piipun-perästä. 25. Mustilaisista. 26. Maaningan papista. 27. Talonpaika Tuovisesta.
IV. Tapain parannusta tarkoittavaisia.
28. Talonpojille. 29. Nöyryydestä ja ylpeydestä. 30. Entisestä ja nykyisestä ajasta. 31. Viinasta. 32. Turhuudesta. 33. Pojille. 34. Tyttärille.
V. Huolirunoja.
35. Keisari Aleksanterin kuolemasta. 36. Kappalais Uppströmin kuolemasta.
VI. Erinäisistä aineista.
37. Aikain paranemisesta. 38. Savonmaan herjaamisesta. 39. Talonpojan säädyn puolesta. 40. Suomen kielestä. 41. Puustaveista. 42. Runonteosta. 43. Tampereen paperiruukista. 44. Turun palosta. 45 Väinämöisen veljenpojasta. 46. Ilmarisesta. 47. Panentarokosta. 48. Syyhelmästä. 49. Omasta elämästänsä. 50. Kuolemasta.
VII. Lauluja ja virsiä.
1. Jänikselle. 2. Häälaulu. 3. Onnistus nuorelle vaimolle. 4. Nimismies Kokista. 5. Laulu, olut ja viina. 6. Pahasta ja kalliista ajasta.
Alkulause.
Kaikista nykyisemmän ajan suomalaisista runoniekoista on Paavo Korhonen kuuluisimman nimen voittanut. Hän syntyi muunna 1775 Vihtajärven [sanotaan tätä taloa paikoin Vihtalahdeksikin] talossa Sonkarinsaaren kylää, Rautalammin pitäjätä. Syntymätalostansa kutsuttiin häntä loppupuolella ikäänsä Vihtapaavoksi, jonka nimen itsekin muutamassa runossansa omistaa.
Ensimäisestä opistansa annamme hänen itse kertoa. Siitä lausuu runoissansa seuraavilla sanoilla:
En ole etäällä käynyt
Hakemassa harjoitusta,
Piisaapi kotoinen koulu
Talonpojan tarpeheksi;
Isä ennen iitä (I) neuvoi,
Äätä (Ä) äitini opetti.
Siihen sain enemmin sitte
Opetella itse vielä;
Aloin kirjoittaa kynällä,
Ja panna paperin päälle
Joutoaikoina jotakin,
Miesten muihenkin katsella,
Tulevaisten tunnustella,
Asioita ainoisia.
Piti kyllä kynteä'kin,
Kulkea kuressa aatran,
Koko viikot vieretysten:
Kynä kuivi sill' ajalla,
Leveämmäksi levesi,
Aatran kären kaltaiseksi.
Olin oppinut ojalle,
Viivyin siellä toiset viikot;
Kuivi lakkini kuraksi,
Ei juossut kynästä kyllin.
Palotyössä paljon uuvuin,
Siellä silmätkin pilaantui.
Elon aikana enemmän
Sirpin kammissa kamusin;
Viikot viljoa kokoilin,
Suunnittelin sunnuntaina
Piirteä paperin päälle,
Mitä mielessä makasi.
Olipa käsi olasta
Kovin käynyt kankiaksi,
Oli kanssa kyynäspäästä,
Kaikite'kin kalvosesta,
Eikä peukalo pitänyt
Kylläksi kyneä kiini;
Koko koura paljon painoi,
Se painoi paperin puhki.
Jo nuoruudessaan näytti Korhonen erinomaiset luonnonlahjat siihen, josta kerran oli kuuluisan nimen saava. Erinäinen tapaus johdatti hänen ensikerran laulamaan. Rautalammilla oli silloin Kokki niminen herra nimismiehenä, joka sitä ennen oli Jämsässä samaa virkaa pitänyt. Kun viinankeitto niinä aikoina oli kokonaan kielletty, niin talonpoikain useinki piti lahjoilla ja antimilla lumota silmät Kokilta, viinakotien sivutse kulkiessa. Mutta Kokin kukkaro jo vanhastaan pahaan tyhjänä asumisen tapaan totuttua ei kuitenkaan ottanut oikein täytyäksensä, jonka tähden suurenteli tulojansa velanotoilla, joita talonpojat harvoin rohkenivat vastaan olla. Niin velkaantui monelle miehelle, jotka velat iäksi päiväksi saivat maksamatta jäädä, semminkin kun Kokki viimein juoniensa ja kujeittensa kautta menetti virkansa, palkkansa ta muut tulonsa. Jollain tavalla kostaaksensa tämän virkaheiton koiruutta ja lohduttaaksensa muita sekä itseänsä häneltä kärsitystä vääryydestä teki Korhonen hänestä laulun, joka kyllä koskevalla ja terävällä tavalla mainii sen mutkia ja konnankoukkuja. Laulu, joka sanotaan olleen Korhosen ensimäisiä kokeita, levesi heti yli ympäri pitäjän, opittiin pian monelta ja laulettiin halullisesti Kokin koiruuden muistoksi ja velkojensa maksuksi. Kun myös tiedettiin Vihtajärven Paavo saman laulun tekiäksi, niin jopa kokouksissa, häissä, ristiäisissä, talkoissa ja muissa senlaisissa pyydettiin häntä sitä laulamaan ja aikaa voittain ruvettiin häntä vaatimaan muistakin aineista lauluja tekemään. Ei niin paikkaa maassa, ettei siinä aina kummempiakin tapauksia eli muuten mainittavampia asioita ilmaantuisi. Milloin saadaan uusi komia kirkko seurakuntaan rakennetuksi, milloin kuolee eli pois muuttaa siitä armon ja kiitoksen ansainnut opettaja, milloin elää siinä seurakunnalle pahoitukseksi moitteen alainen virkamies eli muu seurakunnan jäsen. Toisen kerran siunaa Jumala maakunnan hyvällä vuodentulolla, eli kurittaa sitä kovalla ajalla, elikkä rustaa ruunu maakunnan hyväksi uusia laitoksia. Näistä ja monellaisista muista merkillisistä tapauksista, joista muut kansat tavallisesti suusanoilla seuroissa tarinoivat, Suomen talonpoikainen rahvas ei niin ilman paljo jaarittele, ettei enemmin tahtoisi niistä joita kuita runoja eli lauluja kuullaksensa. Semmoisista aineista teki Korhonenkin enimmät runonsa, vaikkei niin, ettei olisi muihinkin pystynyt. Muutamissa valittaa tapain turmiosta ja kehoittaa parempihin, toisissa on elatuskeinojen parannus ja muu kansainen hyöty aineenansa, toisissa syntymämaansa ja äitinkielensä puolustus niiden ylönkatsojia ja pilkkaajia vastaan. Vanhain tarina- ja loihtorunoin tapaan teki myös muutamia runojansa.
Samoite kuin oppineitten seuroissa hyviä laulajoita toisinaan pyydetään joista kuista seikoista lauluja rakentamaan, niin laadittiin Korhostakin usein milloin mistäkin laulamaan. Semmoisia toimituksia sai välistä ulkopitäjistäkin kaukana Rautalammilta. Muutamana päivänä tuli miehiä Maaningalta ja pyysivät hänen runoa laittamaan papistansa, joka heillä silloin oli pahanelkinen jutunkävijä ja muuten konnankoukkuinen mies, joilla juonillansa ei tainnut seurakunnalle mieliksi olla ja joiden kautta viimein virkansakin menetti. Korhonen käski heidän kertoa kaikki, mitä papista tiesivät ja tahtoivat runoon pantavaksi, joka kertominen illasta ruveten kesti pitkään yöhön. Sitte ruvettiin maata. Aamulla jälkeen vuoteelta noustua alkoi Korhonen laulaa pitkän runon, jossa papin elämä ja kujeet olivat kuvatut ehkä paremmin, kuin miehet olivat toivoa'kaan tainneet. Sitte eivät heittäneet häntä, ennenkuin kirjoitti heille saman runon, jonka kanssa lähtivät kotiinsa, ja josta sitte kirjoituttivat ja jakailivat jälennöitä sinne tänne seurakuntaan, arvattavasti ei pappia itseäkään unohtaen.
Monet muut runoistansa teki Korhonen toimittamalla, eikä pitänyt niistä sen enempätä jälkeenpäin lukua. Nekin, jotka joutoaikoina itseksestään moninaisista aineista mietti ja kirjoitti, anteli pitkin pitäjätä pois luotaan, josta syystä maakunnassa monta tekemätänsä runoa laulettiin, joita itse ei enään muistanut tuskin tehneensäkään. Kun häneltä kerran kysyttiin, paljoko yleensä olisi runoja tehnyt, viittaisi pöydän alalliseen melkoiseen kistuun sanoen: "saataisi niitä tulla, mimmoisia lienevätkin, tuo kistullinen, jos kaikki koottuna siihen mahtuisivatkaan". Harvat runoistansa syntyivät kirjoituspöydän ääressä, jossa heti mietittyänsä olisi tainnut paperille piirtää ajatuksensa. Parahimmat runonsa sanotaan perustaneen yksinäisillä metsäkuluilla, kalastusretkillä ja muissa töissä ollessansa. Ne sitte miten muisteli kotiin tultuansa kirjoitti paperille, ensi tilassa jollen kullen tuttavistansa annettaviksi. Pitopaikoissa ja muissa iloseuroissa lauloi oluen ja viinan ääressä monta ihan uutta, johon ei ollut ensimäistä sanaakaan sitä ennen miettinyt, niin senkin jo usiammasti räntätyn, joka alkaa sanoilla:
No miehet, miehet, veikkoset! näin näitä häitä juodaan:
Lopussa viel'ei entiset, ja toista aina tuodaan.
Näistä harvat taisivat tulla kirjoitetuksi, jonka tähden menivät sitä myöten kun syntyivätkin, jos kohta joku kuulioista jälkeenpäin olisikin joita kuita paikkoja muistellut.
Edellä mainitusta jo kyllä on nähtävä, Korhosen ei pitäneen runomahtiansa missään suuremmassa arvossa. Kun kerran häneltä muistiansa myöten kirjoitettiin erästä runoa, sanoi hän unohtaneensa loppuvärsyt runosta. Niitä hänen miettiessä väliytyi kirjoittaja ja kysyi, eikö sopisi runoa niillä sanoilla, jotka samassa kertoi, lopettaa. Heti oli Korhonen valmis myönnyttämään, ja kiitti ehdolle pantuja vielä sopivammiksi, kun sanoi olleenkaan ne omatekemänsä, jotka nyt olivat muistostansa kadonneet. Muutamassa kohti runoilee hän laulujensa vähästä armosta näillä sanoilla:
Virteni on verrattavat
Semmoisen sepän takeisiin,
Joka ahjollen ajaapi,
Hiilet polttaapi poroksi,
Rauan tuiki turmeleepi,
Ei kunnon kalua saahen.
Isänsä kuoltua tuli Paavo kuin vanhin poika isännäksi taloon. Mutta luonnostansa huoletonta elämää rakastaen antoi vapatahtoisesti isännyyden nuoremmalle veljellensä Ristolle, joka olikin ymmärtävä, toimikas ja uuttera maamies. Ehkä tähän myös oli syynä Paavon onneton taipumus viinaan, joka keski-iästä seurasi häntä hautaan asti. Muutamassa runossansa syyttää runonteon ja laulamisen saattaneen hänen tähän turmelukseen, ja valittaa, kun ei sitte havaittuansakaan voinut luopua siitä, sanoen:
Eikä tullut miehen mieltä,
Ett' oisin heti herennyt,
Työstä turhasta lakannut.
Palkka mullen maksettihin:
Vieteltihin viinan kanssa,
Pyyntiin putelin kanssa,
A:ta, b:tä ensi aluksi,
Koko virret viimeiseksi.
Se oli opista voitto,
Että jouvuin juomariksi,
Ratkesin kylän ratiksi.
Toisessa runossa, jonka varta vasten on viinan turmelevaisista vaikutuksista tehnyt, lausuu ensittäin:
Vasta minä vanhoillani
Oivalsin tämän asian,
Kuinka kunnia meneepi,
Aleneepi miehen arvo,
Kaikki rakkaus katoopi
Entisiltä ystäviltä;
Miesi velkahan veäksen,
Joka ryyppeää rysyltä,
Viinan viljassa elääpi,
Monet päivät pääksytysten.
Maailman makia seura,
Tapa vanha tarttuvainen,
Jot'ei arvata alusta,
Saapi semmoiset vahingot.
Vähän jälkeenpäin valittaa samassa runossa itsestänsäkin, sanoen:
Aivan on asian kanta
Sillä lailla, lapsukaiset;
Minä sen todeksi tieän,
Kun olen itse'kin ollut
taipuva tähän tapahan,
Saanut semmoiset vahingot:
Terveys on turmeltuna,
Kaikki rikkaus kaonnut,
Matti taskussa makaapi.
Tällä suututin sukuni,
Esivaltani vihoitin,
Näytin itseni olevan
Hyvänsuoville suruksi
Irvihampaillen iloksi.
Viimein päättää runon seuraavilla loppusanoilla:
Olkohon opiksi muille,
Jotka saanevat sanoa:
"Muit' on mies opettanunna,
Itse oli oppimaton."
Tästä viastansa muistuttaa myös eräs hänestä tehty runo, jota Rautalammilla jo Korhosen eläissä laulettiin ja joka, koska ei ole erittäin pitkä, sopinee tähänkin pantaa. Se kuuluu seuraavilla sanoilla:
Vihtapaavo viisas miesi,
Sanottava Suomen maassa,
Muissa maissa mainittava,
Ei ole etäällä käynyt
hakemassa harjoitusta;
Kotona on koulu ollut
Oman suvun suosiosta,
Oman vanhemman opista.
Koska lassa lattialla
Pieni Paavo polvillansa
Itseksensä istukseli,
Kyykyllänsä katseleepi,
Ei luultu lukia-miestä,
Kirjamiestä milloinkana,
Tästä lapsesta tulevan,
Osaajata ollenkana,
Ensinkään yrittäjätä,
Rupeajata runoille.
Vaan koska ikä eneni,
Tuli tunto täyellinen
Rupes hän runon tekohon,
Teki runot, laitti laulut,
Hyvemmistä, huonommista,
Lukkarista ja papista,
Nimismiehistä, mittarista,
Talonpoikainkin tavoista,
Juomarista, kuoharista,
Sanoi sanat räätälistä,
Sotavuoenkin sovitti,
Pani sen paperin päälle,
Kansan kasvavan varalle,
Tulevaisten tunnustella,
Kuinka oli kumma aika,
Surullinen Suomen maassa,
Kuuluu veisuu kultahäistä,
Viinasta valitun virren.
Vielä sitte viimeiseksi
Sai maassa saneltavaksi
Pojan veljen Väinämöisen,
Liisan Antero Vipusen
Jo nyt lauluni lopetan,
Kosk'ei aika myöten anna,
Vaikk' ois' vielä virkkamista
Paavon tuhmista tavoista,
Juomisestakin jutella,
Kuinka viina vietteleepi,
Viepi voiman viisahalta,
Ymmärryksen oppineelta,
Panee maata pyllyksiinsä,
Viisahankin vierehensä.
Jospa tietäisin toeksi,
Ettei virttänsä omoa
Ottaisi pahaksi Paavo,
Suuttuisi sanoista näistä,
Paikkani ylös panisin,
Antaisin ala nimeni.
Vaan en tieä miehen mieltä,
Tunne toisen arveloita,
Puhu en paljo paikastani,
Ala en nimeä anna.
Paavon viinaan meneväisyydestä oli kyllä vanhalla äitillänsäkin surua, vaikka muuten vielä vanhoillaanki kiitti Paavoa hyväksi lapseksi, jolta elinkautenaan ei ollut pahaa sanaa vastaansa kuullut. Tätä äitiänsä kohteli myös Paavo vielä vanhemmallakin iällänsä lapsellisella rakkaudella, ja kaikki rahat, mitä metsän nahoista sai, sillä hän oli viriä ja onnellinen ketunpyytäjä, vei äitinsä korjuusen talon tarpeita varten, kuitenki sillä välipuheella, että eukon toisinaan piti omasta kädestään poikaansa ryypyllä virvoittaman. Samate oli kotiväkensä, kyläläisten ja kaikkein muiden ihmisten kanssa suosiossa, sillä totuutta rakastava, tasainen ja hiljainen luonnostansa hän ennemmin kärsei pienen vääryyden, kun että oman puolensa pitämisellä olisi tahtonut riitoja toistensa kanssa nostaa.
Yhtä selvä ja teeskelemätön kun runoissansa oli Korhonen muussakin lauseessansa. Rautalammilla on tapana, talonpoikain itse välistä kirjoittaa sukulaisilleen kuolinpuheita, ja pyytää papin niitä saarnastuolista lukemaan. Korhoselta kuoli kerran yhtaikaa sisar kuuden lapsensa kanssa ulkotautiin, josta kirjoitti seuraavan kuolinpuheen:
"Monta mureellista jälkimuistoa on tässäkin seurakunnassa pidetty sen luontoa seuraavan kuoleman tapauksista sekä vanhoina että nykyisempinä aikoina. Nyt meillä taas olisi halu puhua ja jotakin tietä antaa seurakunnalle yhdestä äitistä, joka kuuden lapsensa kanssa on lepokammioon saatettu tänä päivänä — se on Jokelan talon emäntä Maria Korhotar.
"Tämä vainaja on syntynyt isästä Matti Korhosesta, joka oli isäntä Vihtajärven talossa Sonkarinsaaren kylässä, ja on jo aikaa sitten kuoleman kautta pois kutsuttu, ja äitistä Anna Pulkittaresta, joka nyt vielä toivotussa terveydessä elää, ja on emäntä samassa Vihtajärven talossa. Yhdeksäntoista vuoden iällä tuli tämä vainaja naimiseen talon isännän Juhana Jokelaisen kanssa samassa Sonkarinsaaren kylässä, jossa avioliitossa eli 4 kuukautta vajallen 23 ajastaikaa. Tällä ajalla syntyi heille kaksitoistakymmentä lasta — kolme poikaa ja yhdeksän tytärtä — joista yksi poika ja yksi tytär on ennen kuolemalta pois temmattu, ja nyt viimeisen pidetyn sairauden alla yksi poika ja viisi tytärtä ynnä kuoleman taudin alla syntynyt keskieräinen poikalapsi, jotka kaikki ovat häntä tänäpänä hautaan seuranneet. Jälkeen jääneitä lapsia on vielä yksi poika ja kolme tytärtä. Kaksi tytärtä ja se ainoa poika ovat vanhimmat vainajan lapsista ja yksi tytär vähäinen.
"Koko hänen ikänsä oli kaksivii'ettäkymmentä ajastaikaa, jonka suurella kärsiväisyy'ellä ja tytyväisyy'ellä kulutti; varustettu kestävällä ruumiin rakennuksella, kelpaavalla toimella pereensä ylitse, piisaavalla ruumiin ravinnolla, hellällä ja lauhkialla sy'ämellä.
"Jättäin kaikkia näitä maallisia etuja halasi sairautensa lopulla nautita Herran pyhää ehtoollista, mutta kun ei aika eikä tila sitä myöden antanut, niin toivoi loppua ja odotti siunausta. Ensimäisenä päivänä helmikuussa kello 11 ennen puolta yötä uloshuokasi hän sen viimeisen hengen."
Näin lyhyt, selvä ja kaunistelematon oli se kuolinpuhe, jonka Korhonen vainajalle sisarellensa kirjoitti. Moni olisi siitä harvoin sattuvasta, surkiasta tapauksesta, koska yhtenä päivänä äiti kuuden eli seitsemänki lapsensa kanssa haudataan, tainnut kyllä pitkältä ja liikuttavalta puhua, mutta Korhonen ehkä arveli sopivammaksi ei mainita, mikä jo ilman oli koko seurakunnalle kyllä tuttu ja kaamia asia. Ei hän myös ylistä sisarvainajataan muusta, kun minkä tiesi todeksi. Jumalisuuden, hyvät avut ja muut semmoiset asiat, joista kuolinpuheissa tavallisesti paljon lausutaan, vähän tiedetään, heitti Jumalan arvata, joka tutkii sydämen, ei katso ulkonaista, usein pettävätä muotoa.
Usiammasti Korhosen runoista on nähtävä, hänen tarkalla mielellä lukeneen niin pyhän raamatun kun muitakin suomalaisia kirjoja. Myös kirkossa, ehkä Sonkarinsaarelta sinne luetaan puolenkolmatta penikulmaa, kävi ahkerasti ja kuunteli tarkkaan saarnaa, jonka sitte kotiin tultuansa kirkkoon pääsemättömille selitti. Mutta sen jälkeen kun ensikerran 13 vuoden vanhana oli käynyt Herran pyhällä ehtoollisella ei enää koskaan mennyt armopöydälle, vaikka papitkin varottain ja kehottain koettelivat saada hänen mielensä muutetuksi. Sanat ja varoitukset olivat mitättömät: hän pysyi järkähtämätönnä siinä kerran saadussa luulossa, olevansa mahdoton Herran alttarin vieras, joka söisi ja joisi kadotuksen päällensä. Ehkä Luojalta terävällä älyllä varustettu autuudenkin asioita tutkimaan ja käsittämään, oli mielensä kuitenkin siinä kohdassa pimitetty. Suurin erhetyksensä näyttää olleen, että pyysi ja toivoi oman vanhurskautensa kautta joskus tulevansa mahdolliseksi Herran ehtoolliselle käymään, ei muistaen, ettei se olekaan vanhurskaille vaan syntisille annettu, sillä ei hän itsestänsä vanhurskas lunastajata tarvitsisikaan.
Ehkä Korhonen eli jotenkin vanhaksi, ei hänelle kuitenkaan ollut sallittu kotona kuolla. Lokakuussa vuonna 1840 löysi veljensä hänen kuollunna veneessä ei kovin kaukana kotitalosta. Arvattavasti oli joku äkillinen kuoleman kohtaus häntä tavannut. Tyttärensä Anna Reetta, joka on naimisissa Koivulan talon isännän Sakari Lyytisen kanssa Sonkarinsaarella, lauloi perityillä runolahjoillaan isä-vainajastansa seuraavaisen lapsellista rakkautta ja kristillistä surua osottavan huolirunon:
Nyt on luonto liikutettu,
Runotöihin taivutettu,
Vaikka ei riemusta runoja,
Ilmi anneta ilosta.
Kaikki on saanut syvälle,
Murhe pannut painon alle,
Kun on kuultuna kamalat,
Saatu surkiat sanomat,
Kuolemasta kummemmasta
Erosta tämän elämän;
Koska päätti Vihtapaavo
Maalimasta matkajuoksun,
Joka vaarassa vaelsi,
Tämän maaliman majoissa,
Surun lakson laitumilla,
Vuotta viisi seitsemättä.
Eikä tietoa edellä
Annettuna aikanansa
Viikon viimeisen olevan,
Virstan viimeisen tulevan.
Joka saattoi saaren päähän,
Kuolopaikalle kuletti.
Tuo on meiltä tietämätön,
Tuhmain tunnolta salattu,
Mik' oli laitettu lopuksi,
Mikä pantu päätökseksi:
Oisiko usma uuvuttanna,
Sumu silmänsä soaissut,
Vai viluko viivyttännä,
Eli nälkä näännyttännä;
Vaiko varsin määräpäivät
Lie jo tullut täytetyksi.
Ei hän kuollunna kotona,
Sairastanna saapuvilla;
Vasta viimein viikon päästä,
Kun oli kulkenna kotoa,
Kaonna ja kaivattuna,
Veli veljensä tapasi
Veen rannalla veneessä,
Ilman alla aukialla.
Totta tunsi tuskan tuiman
Veli veljen kuolemasta;
Tuossa kohtasi kovasti
Huokaus ja huutoääni,
Kun oli kuollut tuttavansa,
Kaunis kasvinkumppalinsa,
Kun oli linnun liukas ääni
Langetettu laulamasta,
Kun oli kuolo katkaissunna,
Aviotkin auaissunna.
Sama surkia tapaus
Kun tuli tutuksi muille,
Tuotti kyllin kyyneleitä,
Antoi huolta, huokausta,
Sukulaisille surua,
Vielä muutenkin muretia,
Joihen kanssa kaunihisti
Oli aikansa asunut,
Elänyt ikänsä päivät
Sovinnolla, suosiossa.
Mutta ei nyt murhe auta,
Eikä vaikia valitus;
Heitetähän Herran päälle
Kaikki huolet, huokaukset,
Jonka viisaus visusti
Läpi kaikki katseleepi,
Jok' on tiennyt lähtötiiman,
Erohetken helpotuksen.
Jo oli iästä ilta,
Elämästä ehtopuoli;
Kyllä aika myöten antoi
Erota elosta tästä,
Päästä tästä Paapelista,
Sotomasta syntisestä.
Eipä siis surua siitä,
Valitusta vainajasta,
Että nuoruuen iässä
Tuli täältä temmatuksi;
Vaan se tuopi tuskan meille,
Sepä suurentaa surumme,
Ett' oli visseillä vioilla,
Tiellä tietyn turmeluksen,
Sitehissä synnin suuren,
Kaotuksen kahlehissa;
Siottuna siitä päivän,
Kun sai viina vietellyksi,
Joka piätti pyhältä,
Esti armo-atrialta;
Kun oli Paavalin sanoista
Käsityksen keksinynnä,
Ettei söisi syömärinä,
Eikä joisi juomarina,
Siitä juomasta pyhästä,
Armoleivän atriasta.
Kyllä siitä sielun kuorma
Paljo painoi ja pakotti,
Jota vainaja valitti
Ahkerasti aikanansa,
Ettei jo iällä ennen
Armon lahjoja anonna.
Aina toivoi tointuvansa,
Paremmaksi pääsevänsä,
Saavansa himolle salvan,
Lukon orjuuen ovelle;
Vaan se viipyi viimeiseksi,
Aivan ehtoolle elämän.
Nyt ei tietä Herran töitä,
Eikä tuta tuomioa,
Annettiinko armopaikka,
Vaiko kauhia kaotus.
Voi jos vielä viimeisellä
Ehtoolla elämän Herra
Oisi armon auaissunna,
Paratiisin Paavalille,
Muistanunna niinkun muinen
Ryöväriä ristin päällä,
Jollen juuri viimeisellä
Ovi armon auaistihin.
Vielä muutamat murehti,
Pahastuivat paljo siitä,
Kun oli kiini kirkonkellot,
Seurakunnan sielukellot.
Vaan kun tarkoin tutkittua
Saatihin sanoma kuulla,
Ett' oli kielty kirkkolaissa
Kellonsoitto kelvollinen,[1]
pian sekin murhepilvi
Riemuruskoksi rupesi,
Kosk'oli asiansa saanut
Siinä maassa siunatussa,
Missä muutkin matkamiehet
Saavat laskeita levolle.
Kyllä vainaja varusti
Itse jo elämäkirjan,
Joka joutui vuotta ennen
Kaikille katseltavaksi,
Jonka otti oppineetkin
Varsin vastahan halulla,
Luki herrat Helsingissä,
Antoi sille suuren arvon;
Vaikk' ei auta arvo suuri,
Nimi kuulu kuolemassa.
Kuolo on se kuulu vieras,
Joll' on valta vallallenkin;
Ei se kysy keisarilta,
Ruunupäältä ruhtinalta,
Vaatisiko valtakunta
Vielä täällä viipymähän;
Ei se pappia paraita,
Kierrä kirkon haltioita;
Eikä tutki tuomarilta,
Oikeuen oppineilta,
Tohtivatko itse tulla
Toisen tuomarin etehen.
Kuka kaikki kertoneepi,
Kuolon tuumat tutkineepi;
Ei se aikoja valitse,
Eikä paikkoja paraita;
Ei kysele kynnyksellä,
Taho tietä tanhualla,
Joko oisi outettuna,
Eli kauan kaivattuna,
Vai tuli kovin varahin,
Kesken töihen täyttämättä.
Siitä syystä syntisiltä
Vaaitaankin valmistusta,
Kun on kuolo tietämätön,
Joka hetki Herran käessä.
Onnellinen on se päivä
Uskovaisille ihana,
Joill' on toivo taivahassa
Ilonsa isän majassa.
Niilien vaan on vaikiampi,
Kuolo kauhia, kamala,
Joihen mieli maallisilta
Tavaroilta on tahrattuna;
Niillen maaliman makeus
Kaikki käypi katkeraksi
Kuolemassa kauhiassa,
Synnin palkan päätöksessä.
[1] Syystä, että Korhonen vapaehtoisesti oli niin kauan Herran ehtoollisella käymisen laimilyönyt, piti hänen ruumiinsa kirkkolain jälkeen hiljaisuudessa haudata, joka hautaus tapahtui kekripäivänä vuonna 1840.
* * * * *
Päätettyämme tämän vaillinaisen kertomisen Korhosen elämästä ja kuolemasta kääntykämepäs jo hänen runolaatuansa erittäin katselemaan.
Kansanrunon tavallinen laatu ja omaisuus on aineensa luonnollisella yksivakaisuudella toimittaminen ilman mieltä sinne tänne syrjäasioihin juoksuttamatta, niistä muka kaunistusta ja kuvausta kerrottavalle saadaksensa. Samaan kansanrunon omituiseen tapaan laati Korhonenkin runonsa, siinä toki vähän eroava, että mielellään pisti sananlaskuja ja muita vertauksia runonsa suolaksi eli ytimeksi. Sanain sovittamisessa oikiaan runosääntöön eli mittaan ei ollut niin tarkka ja huolellinen, kuin Karjalan vanhoissa ja nykyisemmissä runoissa sen suhteen ollaan, jonka tähden välimmiten tavataan virhellisiä lausuksia, kuin asianymmärtäjä lukia itse havainnee, jos niitä tässä ei paremmin selitetäkään. Onkin runo jo Savon tienoilla ja vielä enemmin Hämeessä alkusomuudestansa poikennut, jonka tähden ei ollenkaan ole ihme, Korhosenkin runot sanasääntönsä puolesta ei parempia olevan, kuin mitä lapsuudesta kuuli kotiseuduillansa laulettavan.
Vielä virheen-alaisemmat, kun runonsa, ovat muut laulunsa mitteellisessä arvaannossa. Läpensä tavataan niissä sanat sopimattomasti katkaistuna ja tavutten sekä arvo että korko pahasti runneltuna, josta onkin nähtävä, Korhosella niitä tehdessä ei olleen parempata esikuvaa, kun virret tavallisissa arkkiviisuissa ja vanhassa virsikirjassamme. Valitettavasti ei ole muillakaan lauluniekoilla vielä ollut parempaa mallia eli johtoa, kun vasta nimitetyt kielensä suhteen kehnot ja vaivaiset, mitteen vuoksi peräti typerät ja kelvottomat laitokset, jotka jo vuosisatoina ovat paljo huolta Suomen Runottarelle tehneet, ja vasta kentiesi mitä vielä tekevät, kun jo ovat hänen suurimmalle osalle kansasta tuiki tuntemattomaksi saattaneet, elikkä turmelleet korvamme, ettei moni meistä enää tajua'kaan vanhan Suomen runon suloa ja lempeyttä, joka ennen aikoinansa hypitteli kiviä ja kantojakin ja pani karhut tanssimaan tasajalassa.
Ne kuusi Korhosen tekemää laulua, jotka tämän kirjan lopulla löytyvät, ovat paraimpiansa, ja jos ei jo siitäkin syystä, niin kuitenkin näytteeksi hänen ulkorunoisesta laulutavastansa painettavat. Näistäkin lauluista on lyhemmyyden vuoksi muutamia kehnompia värsyjä pois jätetty, milloin se järestyksen loukkaamata taisi tapahtua. Peräti painamatta on jäänyt toista kuusi meille tiettyä laulua, nimittäin:
1. Venäjän ja Turkin sodasta rauhan päätös. 2. Leskikeisarinna Maria Weutorounan kuolemasta. 3. Turun Kaupungin palosta. 4. Kehoitus kristilliseen iloon hääpidon alettaissa. 5. Kiitossanat nuoren vaimon antimet vastaan otettua. 6. Joutohyräilykset häissä ilon korkeimmalla ollessa.
Epäilemättä löytyy myös monta muuta Korhosen tekemää laulua, eli kuitenkin on löytynyt, joita ei vielä ole kerätyksikään saatu. Kerääjät ovatkin enemmin ahkeroinneet saada hänen runojansa, kun laulujansa kerätyksi, koska edellisillä jo rakentonsakin puolesta nähtävästi oli parempi arvo.
Korhosen tytär, jo mainittu Anna Reetta, joka isänsä kuolemasta teki edellä luettavan kauniin runon, ei ole muunkin laulun laadinnassa isäänsä kehnompi, miltei ennen parempi. Sen voisi päättää seuraavistakin värsyistä, otetut hänen eräälle orpopojalle tekemästä laulustansa:
Minulla on mieli kirjoittaa,
Maailman surkeutta, mainita,
Jos aika myöten antaisi,
Ymmärrys ylös kantaisi.
Viheliäinen, surkia,
On ihmisellä elämä,
Niinkuin on Jopi puhunut,
Ja Salomoni sanonut.
Jopa sen tunsi Jooseppi,
Ja tarkoin tutki Taavetti;
Jo Haakar joutui huutamaan,
Ja Ismaeli itkemään.
Kuin lapsi ensin syntyypi,
Ja hengittämään herääpi,
Tuntee jo tuskan olevan,
Ja vaivan takaa ajavan.
Itku jo ompi alkuna,
Ja ensimäisnä äänenä,
Juurikuin ajat arvaisi,
Ja tulevaiset tuntisi.
Jos siitte vähä iloitsee,
Ja lasten kanssa leikitsee,
Ne ilot pian puuttuvat,
Ja murehiksi muuttuvat.
Pianpa saapi havaita,
Kuin maailma on kavala,
Kun nuoren ilon kadottaa,
Ja lasten leikin lopettaa.
Niin näkyy nytkin todeksi,
Ja kuuluu kyllä kovaksi,
Kun puhuu orja päivistään,
Yks' orpopoika onnestaan.
Tämän orpopojan antaa hän sitte usiammissa värsyissä valittaa vaivojaan ja onnettomuuttaan, ja siitä päästyänsä muistaa korjaajiansa seuraavilla kiitossanoilla:
Nöyrimmän sanon kiitoksen,
Kaikillen niillen yhteisen,
jotka minun ovat korjanneet,
ja tänne asti auttaneet.
Suuri on ollut vaivanne,
Suurempi olkoon palkanne,
Jota ei maassa makseta,
Vaan taivahassa on tarjona.
Ja jos nyt oikein tuntisin,
Hyvyyttä Herran muistaisin,
En vaiti olla saattaisi,
Vaan kiitos-uhrin antaisin.
Että niin olen autettu,
Ja vahingolta varjeltu,
Kuin Mooses kaisla-arkussa,
Ja Joonas kalan vatsassa.
Ne Herran suuret ihmetyöt
Muistuttaa mullen päivät yöt,
Että aika oisi palata,
Ja synnin tieltä lakata.
Maailman turhuus hyljätä,
Ja kaikki ylön katsoa,
Toivoa toista tulevaa,
Etsiä uutta elämää.
Että siitten taivaan kuorissa
Saisi voiton virttä veisata;
Siellä vanhat vaivat palkitaan,
Ja kaikki uudeksi muutetaan.
Siellä ompi oikia isänmaa,
Ja kaikki kallis tavara;
Siellä lesket levon löytävät,
Orvot osaansa nousevat.
Siellä taakse taukoo puutokset,
Murheet ja ajan muutokset;
Ei isä jätä seurastaan,
Eik' äiti heitä helmastaan.
Siellä köyhät saavat rikkauden,
Ja sairaat kaikki terveyden;
Siellä ompi ilo yltäinen,
ja riemu alinomainen.
Viimein jo taas omassa nimessänsä päättää Anna Reetta virtensä tällä loppuvärsyllä:
Lyhyt on tämä kirjoitus,
yksinkertainen yritys,
Vaan kukas tarkoin tietänee
Ja toisen tuumat tutkinee.
Semmoista sydämen liikutusta, josta tämäkin virsi todistaa, isänsä Paavo ei osoita tuskin yhdessäkään runossa eli muussa laulussa. Se näyttää hänen luonnollensa kokonaan outo olleen. Harvoin on mielensä muutenkaan oikiaan laulu-intoon ylennyt. Sen siasta nähdään hänellä olleen tarkan ja terävän älyn moninaisia aineita tutkimaan, käsittämään ja kertomaan, jonka ohessa runonsakin osoittavat hänen vihanneen kaikenlaista pahaa ja vääryyttä, puoltaneen hyvää ja siivollista elämätä. Kun vielä oli lukenut viikkosanomat ja monta muuta suomalaista kirjaa, eikä ainoastansa lukenut, vaan käsittänytkin ja muistoonsa säilyttänyt, niin pidettiin häntä talonpoikain keskuudessa oppineena, ja oppinut olikin hän, vaikk'ei tainnut kun yhtä äitinsä kieltä, yli monen koulunkin käyneen miehen, ettei suinkaan ensimäiseksi tullut ymmälle, missä vaan ei ilman kainustellut tietoansa ilmoitella.
Tästä kaikesta lienee arvattava syy siihen, että Korhosen lauluja pidettiin suuressa arvossa ja että niistä muutamat levesivät ulommaksi Hämeesen, Pohjanmaalle ja Karjalaanki. Löytyypä vielä muitakin syitä niiden leviämiseen ja semmoisiksi arvaisimme rahvaalta rakastetun vertauksellisen eli muuten polvellisen sanalaatunsa, mielensä malttamisen, siinä kohdassa, ettei koskaan latonut lauluunsa, mitä sylki suuhun tuopi, vesi kielelle vetävi. Siihen lisäksi saapi lukea senkin seikan, että valitsi lauluillensa sopivan aineen, ja viimeiseksi että itse kirjoitti ne paperille, joka esti ne heti synnyttyänsä katoamasta. Muita syitä emme voi keksiä niiden erinäiseen arvoon ja leviämiseen, koska Korhosella ei kuitenkaan ollut joita kuita mainittavia runolahjoja yli muiden runoniekkain, vaan hän enemmin jääpi monestakin jälelle, jopa tyttärensäkin ja pitäjän miehensä Juhana Ihalainen siinä vetävät hänelle vertoja. Monta muuta tunnemme, joita pitäisimme parempina, vaikka eivät ole sinne päinkään ihmetteliöitä ja seuraajia saaneet, kun Korhonen, jota Savon nykyiset runoniekat tavallisesti pitävät mestarinansa, kuin Saksalaiset Schilleriä ja Götheä.
Nimitimmä Korhosen runoista muutamia jo Karjalaankin levenneen. Semmoisia omat erittäinkin runot 23, 24, 25, 28, 31, 32, 33, 34, 45, 46, 48. Näytteeksi miten runot semmoisilla kulkumatkoilla muuttuvat, panemme tähän runon 24 sekä sillä tavalla, kuin se on Rautalammilta kirjoitettu, että toisellakin tavalla venäjän Karjalasta.
Rautalammilta.
Käännä päätä, katso päälle,
Ota vaari vanha muori,
Kuinka kummalta näkyypi
Tämän aikaiset asiat:
Kaikki pojat kasvavatkin
Piipun pohjalla pilaavat
Suunsa seuvun semmoiseksi,
Jos on paksu huuliparta,
Niin on posketkin porossa,
Kasvo puolipullollansa.
Eivät yr'tä yösialta,
Univuoteilta värähä,
Eikä pirtistä pihalle,
Vielä virkahan vähemmän,
Ulkotyöhön ollenkana;
Ennen karstat kaivetahan,
Ihmetkin imeksitähän.
Kyll' on sitte päivän päällä
Parta paksuna porosta,
Ihvestä ihan sininen,
Hihat hiessä, helmat noissa,
Rintapielet riivanteissa.
Vaimot ne valittelevat
Pilattavan paijat kaikki
Kesken päivän pestäväksi;
Muorit muutamat sanovat,
Että pyyhkeiksi pitäisi
Vanha vaippa laitettaman,
Että aikoa enemmän
Pesemätä päästäisihin.
Sepillen on selvä neuvo,
Valurille vanha käsky,
Kunnon neuloja kuvata,
Jolla vilja väännetähän;
Ilkeä on imeisten luona
Puista puikkoa piteä,
Kuletella kukkaroissa.
Miehet muutamat sanovat
Pilattavan piiput kaikki,
Pohjat puhki pisteltävän,
Kareksia kaivettaissa;
Toiset ne toki puhuvat,
Ett on oppi oivallinen,
Ja juuri komia konsti,
Maahan muuttunut tavaksi.
Muinoin toivat Mustalaiset,
Kusta lieneepi kotoisin:
On tuosta tupakin jatko,
Jopa työlle joutuisampi.
Venäjän Karjalasta.
Kuule ensin, katso siitä,
Kuinka kummalta näkyvi
Tämän aikainen elämä:
Miehet muutkin jos minäkin
Piipun pohjilla pilaavat
Suunsa seuvun semmoiseksi,
Jotta on leukansa liassa,
Parta paksussa porossa
Ihvestä iho sininen,
Tupakasta turmeltuna.
Muinen söivät Mustilaiset
Piipun pohjia poloset,
Konnat suuhunsa kokivat,
Karetsia kaavitsivat,
Siitä ottivat opiksi,
Suomen miehet mielityiksi,
Jotta jo nykyinen kansa,
Kaikki katsovat musikat,
Nuoret miehet naimattomat,
Pojat puoliparrattomat,
Huuliansa huuhtelevat,
Paian hiemalla hosuvat.
Ei lemmot leposialle,
Vuotehellenkaan väräy,
Kun ei poskessa poroa,
Suussa tuhkia tupakan.
Ilmanko akat sanovat,
Muorit muutamat puhuvat,
Pilattavan parrat kaikki,
Suun menevän surkiaksi.
Puikko on puolta kyynäreä,
Kyllä kyynärän pituinen,
Tehtynä teräväpäinen,
Jolla kaivavat karetsan,
Piipun pohjan poskehensa;
Ei purukset suusta puutu,
Tukut karmilta katoa,
Ikipallit ikkunalta.
Miehet muutamat puhui
Piiput pantavan pilalle,
Pohjat puhki pistettävän,
Kareksia kaivettaissa.
En nyt tuota tarkoin tunne,
Kusta on tupakka tuotu:
Sen mä tuntenen toeksi,
Ett on turmellut tupakka,
Pilannunna kansan kaiken,
Maahan muuttunut tavaksi.
Vielä muitakin toisintoja löytyisi tähän yhteenkin runoon, joilla ei kuitenkaan tarvinne tätä jo ilmankin pitkää alkulausetta venyttää, vaikka nämät kaksi toinen toisestaan eroavimmat jo senkin tähden piti pantaa, etteivät asian ymmärtämättömät luulisi Korhosen runoja tässä kokouksessa tahallaan muutetuksi, jos sattuisivat joita kuita kirjoitettuna käsiinsä saamaan eli muuten niitä rahvaassa vähän toisilla sanoilla kuulemaan. Siitä ei toki lienekään moitetta pelättävä, jos mistä tahansa saatuja toisintoja on runon täytteeksi ja muuksi parannukseksi käytetty.
Tähän kokoukseen ei ole otettu muutamia runoja, jotka tiettävästi eivät ole Korhoselta, jos kohta niitä onkin hänen nimeltänsä kerätty. Samasta syystä olisi runo 42, runonteosta, pitänyt pois jätettää, sillä kirjoituslaatu todistaa senkin toiselta tekiältä olevan, mutta koska se kuitenkin Turun Viikko Sanomissa on tullut Korhosen nimellä painetuksi ja myös antaa tähdellisiä neuvoja runonteossa, niin on se otettu mukiin. Kiitosruno Hemlanterille (12) on kyllä laitettu Hemlanterin omaan nimeen, kuitenkin on se epäilemättä Korhosen tekemiä, ja siksi sanovatkin sitä Rautalammilla. Runon 27 Tuovisesta oli joku toinen lauluniekka jatkanut pitkällä perälorulla, joka nähtävästi ei ollut Korhoselta ja siitä syystä sai jäädä.
Usiampia näistä on ollut ennenkin painettuna, nimittäin runo 2 kirjassa Wäinämöiset (vaikka erehdyksestä Ryynäsen nimellä); r. 3 Mehiläisessä 1836, Lokakuulta; r. 8 Sanansaattajassa Viipurista 1835, N:o 21; r. 13 Kanteleessa, 3 osa, s. 52; r. 19 Oulun Viikkosanomissa 1832, N:o 25; r. 25 S. S. Viipur. 1835, N:o 7 ja Lemminkäisessä, 1 osa, s. 11; r. 28 Topeliuksen runokokouksessa: S. kansan Vanhoja Runoja y.m. Nykyisempiä Lauluja, 5 osa, s. 55, ja Oul. V. S. 1831, N:o 22; r. 30 Oul. V. S. 1830, N:o 17; r. 31 Turun V. Sanom. 1820, N:o 23, ja Topel. runokok. 4 osa, s. 23; r. 32 S. S. Viipur. 1836, N:o 19; r. 34 Oul. V. S. 1831 N:o 26; r. 37 Mehil. 1836, Toukokuulta; r. 38 Mehil. 1837, Marraskuulta; r. 40 Helsingf. Morgonblad, 1835, N:o 32, 33; r. 42 Tur. V. San. 1821, N:o 2; r. 44 Oul. V. S. 1831, N:o 48; r. 45 Kanteleessa, 3 osa, s. 41; r. 46 Kanteleessa, 4 osa, s. 35. Lauluista ovat 2 ja 3 ennen painetut arkkiviisuissa; 4:jännen alku Maamiehen Yst. 1844, N:o 16; 5 Kantelettaren 1 osan alkulaus. s. XLI. Näiden ja usiampain Rautalammilla ja muualla tehtyin erikokousten avulla on Korhosen runoja pyydetty saada tähän kirjaan niin virheettömänä, kuin suinkin on ollut mahdollinen. Rautalammin murretta ei kuitenkaan ole erittäin seurattu, jota muut ei katsone viaksi, kuin ne, jotka tahtoisivat Suomelle niin monta kirjakieltä kuin pitäjääkin Suomessa löytyy. Semmoisesta kirjallisesta jakaumisesta eri-murteisin Suomen kielelle ei olisi mitään hyötyä, mutta suuri vahinko siitä syntyvän yksipuolisuuden, ylenkatseen ja vihan vuoksi erinäisten murretten välillä. Arvattavasti pitäisi jokainen murre itseänsä muita parempana, joka tyhjä luulo aina pitäisi sitä entisellä kannallansa ja estäisi sen tointumista. Jos vastahakaan kaikista murteista kasvatetaan kielen perustuslakien mukaan yhteinen kirjakieli, on se kymmenessä vuodessa tointuva täydellisemmäksi ja muulla tavalla paremmaksi, kun minkä joku erinäinen murre voisi sadassa. Juuri sillä lailla on Saksan kieli kasvanut ja rikastunut, mutta Ruotsin, Juutin ja Norjan kieli elävät köyhempinä juuri kuin kostoksi siitä, etteivät pysyneet yhtenä, vaan tarpeettomasti laittausivat erinäisiksi kirjakieliksi. Lähimmän esimerkin antaa meille Vironkieli siitä vahingosta, minkä murretten itsepäällensä kirjakieleksi rupeaminen ompi vaikuttava. Sen siaan kun Vironkieli ennen aikoinansa olisi tainnut miltei yhdeksi kirjakieleksi Suomen kanssa ruveta, lohkousi itsekin kahdeksi, Tarton ja Tallinan kieleksi. Kumpikin kulki omaa tietänsä ja kääreysi matkalla omiin ohjiinsa. Sitä selveyttä, varaisuutta ja perustusta, joka näihin aikoihin asti on pysynyt Suomenkielen kalliina omaisuutena, saisit jo tyhjään Vironkielessä etsiä.
Kajaanista uudenvuoden päivänä 1848.
I. Kertomusrunoja.
1. Sodan rasituksista.
Rakastettu Rautalampi!
Siitä mä sinua kiitän,
Että tässä täyellisen,
Opin oikian tap'aapi,
Yhyttääpi ymmärryksen
Tässä löytääpi läheltä
Sekä herkut hengelliset,
Että maalliset makeudet,
Mitä mielesi tekeepi.
En ole etäällä käynyt
Hakemassa harjoitusta,
Piisaa kotoinen koulu
Talonpojan tarpeheksi.
Isä ennen A:ta neuvoi,
Ä:tä äitini opetti,
Siihen sain enemmin siitte
Opetella itse vielä,
Jotta jo vähin kykenen,
Voin panna paperin päälle
Kansan kasvavan etehen,
Tulevaisten tunnustella,
Tämän-aikaiset asiat,
Kuinka oli kumma aika,
Suomen kansalle kamala,
Vallan vaihtuissa Venääksi.
Talon vaarit ne vapisi,
Talon muoriset murehti
Kamahteli kansa kaikki,
Kun ne kuulivat sanomat
Maaliskuussa mainittavat,
Siitte silmällä näkivät
Helmikuulla kulkemassa,
Pitkin Suomea sujuvan,
Pitkin maanteitä matavan,
Tutkimattomat tuhannet
Vierasta sotaväkeä,
Kauheilla sotakaluilla.
Saivat siitte huhtikuulla
Olla' seurassa samassa,
Vetämässä vaikiasti,
Ransporttia perässä,
Eikä miehillä evästä,
Eikä heiniä hevoilla;
Sapelia miehet saivat
Hevoisilla hengen vaara.
Siitte lankesi sisälle
Toukokuu se toivottava
Pahemmin pelotteleva
Kun sai kuunnella kotona
Ampumista ankarata,
pidettävän Pieksämä'ellä
Sotaväki suuri kanssa
Otti oikian asunnon,
Esipää Istunmä'ellä,
Toinen pää Toholah'essa.
Siit'ei käyty kirkon luona
Kahden kuukauden sisällä,
Eikä pappia pahaana —
Venäläiset veivät toisen,
Toisen pelko vei pakohon.
Silloin kuollehet kotona
Sel'än saarissa mätäni,
Ettei voinut vie'ä kaikki
Kirkkomä'elle kaukaiselle,
Eikä kaikki ennättänyt
Kun oli kuolo kunnollinen,
Asui tauti ankarampi.
Se oli työnä tervehillä
Että korjata kalua,
Toiset ne toden perästä,
Toiset tyhjästä pel'osta,
Vaikka surkia vahinko
Korjatullenkin kalulle
Tuli maantiellä mahdotoin,
Paikotellen poskissakin.
Saipahan näh'ä sitäkin
Sunnuntaina surkiata
Aivan aamulla varahin,
Ehto puolella eleä
Katsannolla karvahalla
Ilmitulta Istunmä'eltä,
Savua sakeanlaista,
Joka kuohui kartanoista,
Ala taivahan tasauntui.
Silloin siell' on paljon nähty
Kekäleitä kelpolailla,
Kivisalmen kartanoista
Aina asti Hintikkahan,
Kestikievarin talohon.
Katso nyt, tuleva kansa,
Koskas lähdet kirkon luota,
Lasket Laukahan rajahan,
Etkö kylmiä kyliä,
Koske kuolleita metissä,
Näe korkeita kojuja
Tällä matkalla makaavan.
Istu ja itke vähäisen,
Tätä muutosta murehi,
Anna alainen rukous
Jumalalle julkisesti,
Että rauhassa eläisit,
Kunnialla kuolla saisit.
Teille on, tuleva kansa,
Tämä kirja kirjoitettu,
Tämä muisto mainittuna.
Tämä ei kau'aksi käyne
paitsi pitäjän sisälle.
2. Muistojuhlasta.
Tuli taas kynälle kyyti,
Vuoro vuoltulle sulalle,
Halastulle höyhenelle!
Pännä pistetty läkissä
Muistomerkkiä tekeepi
Kansan kasvavan etehen,
Tulevaisten tunnustella,
Juhlan julkisen piosta,
Johon Keisari kehoitti,
Suurivoipa, voimallinen,
Valtias Venäjän maalla.
Kun oli kulunut kaikki,
Lokakuu lopulle käynyt,
Vuonna kun on kirjoitettu,
Tullunna tuhannen päälle
Saatuna sataa kahdeksan,
Siihen seitsemän lisäksi
Toisen kymmenen kulua:
Silloin siunattu solenni,
Juupeljuhla julkisesti
Vietettihin vielä kerran.
Esivalta ensin kaikki,
Herrat oikeuden omaiset,
Sitä suurella ilolla,
Kuuluttivat kunnialla.
Sitä pispatkin pitivät,
Rohvessorit ja rovastit,
Kaikki myöskin kappalaiset,
Kaikki kappelin papitkin,
Apulaiset aivan kaikki
Hengellisellä halulla.
Kutsuivat kokohon ensin
Seurakunnat selkiästi,
Aivan aamusta varahin.
Kaunistivat kirkot vielä
Varsin kynttilän valolla.
Itse päällensä pukivat
Juhlavaattehet valitut;
Siitten astuivat sisälle
Heti Herran huonehesen,
Voimalla varustetulla
Seurakunnalle selitit,
Ilmoittivat ihmisille
Opin oikian menoista,
Jonka tohtori totinen,
Julkinen jumalan pappi,
Luterus lujaksi laitti
Kaupungissa kaukaisessa,
Wittenperissä perusti.
Paljon siitäkin puhuivat,
Kuinka kunnian jumala
Hänen voimalla varusti,
Lahjoitti lavean tiedon
Hengellisissä hänelle;
Pani paljon uskallusta,
Rohkeutta runsahasti,
Yli paavin ylpeyden.
Apulaisen antoi vielä
Melanktonin mainittavan.
Nämät tohti toimellansa
Vastoin paavia puhua,
Sekä Tetselin tekoja,
Niin myös Samsonin samalla,
Jotka oli paavi pannut,
Synnin kaupalle sysännyt:
Rikoksistapa rahoja
Piti paaville tuleman.
Kirja siitte synnin päälle
Piti Tetselin tekemän,
Että vielä edeskinpäin
Saapi synnissä elää.
Monta muuta kauhistusta,
Taikaisiakin tapoja,
Muita munkkien menoja,
Joita ei kynällä jouda
Panemaan paperin päälle
Oppimaton ollenkana,
Kun ei oppinut osanne
Paavin juonia jutella.
Katosi kylistä kirjat
Katosivat kaupungeista,
Ei saatu sitä lukea,
Vähän kuulla kirkossakin,
Eik' ajalla muutamalla
Saanut saarnata kukana
Siinä selvässä valossa,
Jonka Jesus jätti meille.
Vaan koska herätti Herra
Tämän sankarin sy'ämmen,
Josta silloin saarnattihin;
Tämä saatti saarnoillansa
Ristikunnat rikkahiksi,
Antoi raamatut avata,
Laittoi lapsillen osansa,
Kirjat kaunihit kätehen,
Joihin kuitenkin käsitti
Kaikki ankarat asiat.
Siitä on nyt siirtynynnä,
Kulunut sata'a kolme
Ajastaika'a alusta,
Koska tohtori totinen,
Luterus lujasti päätti
Paavin vallasta vapaasti
Saarnata sanan Jumalan;
Jonka opin onnellisen,
Jonka toivotun totuuden
Kohta Kustavi kuningas
Otti vastahan ilolla,
Kahden kansan suosiolla.
Kaarlo siitte kaunihisti,
Isän kuoltua kuningas,
Sää'yt kutsutti kokohon,
Jotka varsin vahvistivat
Lasten lapsien hyväksi
Uuden opin Upsalassa.
Näistä syistä on näkynyt
Kuninkaille kuuluisille
Ruotsin vallassa vapaassa
Juhla julkinen raketa,
Ristityille riemupäivä,
Jonka Jumala sovitti,
Että me elävä kansa
Sadan yhdeksän ajalla
Saimme jo kahdesti kuulla
Juupeljuhlan vietetyksi.
Ei tämä elävä kansa,
Tuskin myös tuleva kansa,
Saanne kuulla kutsuttavan
Juupeljuhlalle kokohon,
Solennille soitettavan.
Asiat on aivan suuret,
Joista puhuman pitäisi;
Vaan on puhe puuttuvainen,
Yksinkertainen yritys.
3. Nuotta-ankkurista.
Soisin Suomeni hyväksi,
Kaupuntini kaunihiksi,
Miehet muutkin verrakseni,
Poikani paremmakseni,
Että kuuluisi kylissä,
Hyvä nimi naapurissa;
Että uusia etuja
Ajateltaisi alati
Talonpojan tarpeheksi
Kansan kaikenkin avuksi.
Viel' on mielessä minulla
Vanhan aikainen asia:
Kun en saanut sauvointani
Luotohon lujasti kiini,
Aalto se ajoi venettä,
Viimein viskasi vihuri
Apajalta aivotulta
Toisen kolmannen kohalle.
Perävaaria pelotti,
Hirvittipä hiienlailla,
Ehkä äänellä isolla
Torui toisessa nenässä,
Itse noitui nostimilla,
Ajalla saman apajan.
Kyllä kynsiä kolotti
Syksykaudet katkerasti
Puristaissa jäistä puuta,
Kiirehen kirokin pääsi,
Vielä viisikin väkistä
Ajalla yhden apajan.
Miehet muutkin, jos minäkin
Tuskassa hikoilimme
Kiireissä kesämenoissa,
Parven aikana parassa.
Parvet ne pakeni kau'as,
Ei saanut syvälle mennä,
Syvän synnyn tietämättä.
Vaikka vartta jatkettihin
Pitkä salko sauvoimeksi,
Ei se seisonut selällä,
Lievillä lahetvesillä.
Tuot' on tehty tuon ikänsä,
Eikä tuosta tuohon tultu,
Eikä miestä meissä ollut,
Suomen suuressa su'ussa,
Satakunnan kuuluissa,
Joka ymmärsi jotakin
Avuksi tämän asian.
Sadan yhdeksän alussa
Kerran yksi kelpomiesi
Katseli Halkokarissa,
Havahti hahen perässä
Värkin vähän mahtavamman,
Joka hahta hallitseepi,
Isot laivat lainehissa.
Ajatteli itseksensä:
Eikös vihko viskattava,
Eli raskas rautahäkki
Auttaisi apajamiestä,
Kalamiestä kannattaisi,
Koska suuret suola-laivat,
Ankarat sota-alukset
Haminoissa hallitseepi,
Valkamissa vallitseepi?
Jopa kantoi rautakangen
Sillä reisulla rekeensä,
Aivan ankkurin varalle,
Kohta tultua kotiinsa,
Puhui selvästi sepälle,
Haastoi tuota Häyriselle:
"Käännä kanki kaksinkerroin,
Keitä kiini kolminkerroin;
Itse ymmärrät paremmin,
Mitenkä pitäis pitimet
Varustaman varren päähän,
Kiini kiehuman kovasti."
Seppo seisoi ja käveli
Vähän ajan arvelussa;
Pisti piippuhun tupakin,
Kaivoi kuonat ahjostansa,
Käski painella paletta,
Löyhytellä lietsotinta,
Lyötti kannen kappaleiksi,
Alkoi kiiellä kipunat
Yli ahjon aika lailla;
Vaan ei Häyrinen hätäillyt,
Eikä suuttunut Sakari,
Lyytinen lymyhyn mennyt,
Kipunoita kiitäviä
Säkeniä siitäviä.
Kuluessa kuuden tiiman,
Ruokavälin väistyessä
Jo tuli kalu kaluksi,
Aivan juuri ankkuriksi.
Naapurit ne ensin nauroi,
Kyläkunta kummitteli
Tuota turhaksi kaluksi,
Joku joukosta sanoopi:
"Elkäte mitänä miehet,
Ehk' on hyö'yksi jokaisen,
Arvattu tämä asia."
Miehet marsi maita myöten,
Toiset juoksi jäitä myöten,
Souti poikki Sonkaria
Katsomaan tätä kalua,
Mikä konsti Koivulassa,
Saatu Sonkarin kylässä:
Seilatessansa selällä
Saavat aikoihin apajan
Syvillä sel'än vesillä,
Kaikilla karin nenillä.
Sepät seurasi perässä
Osoviitan ottamassa.
Pian mahti maahan joutui
Kulkien kylä kylälle,
Pitäjästä pitkin ensin
Rautalammin rannikoita.
Viipymättä Viitasaari,
Kuulusa kalapitäjäs,
Saapi siitä selvän tiedon,
Pian joutui Pielaveelle,
Suonenjoelle sukkelasti,
Kautta Karttulan osasi,
Kuleksella Kuopiohan,
Maaningalle mahtavasti,
Iinsalmehen isosti.
Min'en tie'ä, miss'on laita
Tämän kuulon kulkemassa,
Tilan tie'än, kuss'on alku,
Kosk'on Koivulan pajassa
Rauta kiini kiehutettu,
Rakennettu ankkuriksi,
Sakari Lyytisen sanalla,
Juuri Jussi Häyriseltä;
Se oli pitäjän seppä,
Konstin oppinut osaava.
Kaikki nuoret nuottamiehet!
Viipymättä viinaryyppy
Laittakate Lyytiselle;
Ei se paljo palkinnoksi,
Mahti maksaapi enemmän.
4. Kuopion kirkon rakennuksesta.
Kuopioss' on kuulu kirkko,
Juuri julkinen rakennus,
Komea joka kohalta,
Rautakangilla rakettu
Seinämuurit seisoviksi,
Kivet kaikki kiinnitetty
Kalkkiruukilla kovasti,
Sivutut sileiksi päältä,
Kaikki kalkilla katetut,
Sisusvärkit sievät vielä,
Kaikki kaunista tekoa.
Pitivät puhetta ennen
Partavaarit paljon siitä,
Kuinka tuoll' on Kuopiossa
Juuri huono Herran huone,
Kirkko kehno kau'an ollut,
Vaikk' on maaherran hovina,
Ruunun kassan kaupuntina,
Pulskasti puoli sata'a
Ajastaika'a asunut.
Eipä Karplaani kajonnut,
Kiirehtinyt kirkon työhön,
Eikä Rampselli ruvennut
Uuden temppelin tekohon,
Eikä rohennut rovasti
Akanteri aikanansa
Kirkon korjuusta puhua;
Vasta Valkreeni rovasti
Alotti tämän asian.
Koska ennen aikanansa
Ruotsinvallalla vaelsi
Kuvernyöri Kuopiossa;
Sille Valkreeni valitti,
Kuinka huono Herran huone,
Vanha rau'ennut rakennus
Kuitenkin on Kuopiossa.
Nämät kaikki nähtyänsä
Vastasi vapasukuinen
ja kreivi rehellisesti:
"Ei ole maata miehetöntä,
Kirves on joka kylässä
Pitäjä peräti pitkä,
Virkamiehet vielä siitte
Kaupungissa kaikellaiset,
Vaikka kirkkonne kivestä
Rakennatte raudan kanssa,
Vaikka vaskesta katonkin,
On tei'än oma asia."
Viimein maaherra Vipelius
Vasta Valkreenin avuksi
Tuohon tuumahan rupesi,
Mukautti muutkin herrat,
Kaikki tyyni kaupungissa,
Taivutti talonpojatkin,
Miellytti pitäjän miehet
Emäkirkolla eniste.
Eihän kappelit kajonnut
Tuohon työhön tyytymällä;
Pantihin pakolla siihen,
Esivallan voiman kautta
Elatusta äi'illensä
Maksamahan maan tavalla,
Niinkun laki vanha vaati,
Vanha oikeus opetti.
Asia tuli alulle,
Juuri joutuen jalalle.
Perustuksen pohjan kanssa
Riivin riitingin perästä.
Koska Riivi kohta kuoli,
Mestari meni lepohan,
Pysäyntyi pykäysmahti,
Sota seurasi perästä,
Raukesi tämä rakennus,
Puut ne kaikki poltettihin,
Tehty tellinki katosi
Kaikki kirkon ympäriltä,
Värkit hankitut väsäyntyi,
Miehill' oli muuta työtä.
Kohta alkoi toinen aika,
Aika aivan toivottava,
Kun rakensi rauhan Herra,
Valta vaihtui Keisarille.
Alkoi kohta Kuopiossa
Kirkon työ jo kiirehesti,
Aivan ahkera rakennus,
Joka kulki kunnialla,
Tosin toimella hyvällä,
Kokonansa korkialle.
Tapulikin viimein taipui,
Että kellotkin kohosi
Sen kirkon kivisen päälle.
Siell'on varressa vasara,
Joka tiimoja takoopi,
Hetken päälle hellittääpi,
Vielä viisarit sivulla,
Tavallisen taulun kanssa
Joka kulmalle kuvattu,
Että kansa köyhempikin,
Niinkuin muutkin matkamiehet
Arvoaisi ajan juoksun.
Sen nyt tietävät tytötkin,
Mitä miehetkin puhuvat,
Kuinka nyt on Kuopiossa
Julkinen jumalan huone.
5. Leppävirran kirkon palosta.
Sanoma Savosta kuului,
Leppävirralta levesi,
Yli Suomen suuri itku,
Vaikia valitusääni,
Koska päivä päälle joutui
Toinen toistakymmenensi
Heinäkuussa heltiässä.
Siell' on pitkänen pitänyt
Vaarallista valkiata,
Eli selvemmin sanottu:
Julkinen Jumalan voima
Salli aivan sammumata
Tulemaan tulikeräsen
Tauvota tapulin päälle
Josta liekkiä levesi,
Ylös ilmahan yleni,
Sulautti suuret kellot,
Maahan malmina sekotti.
Tuo sama tuli Jumalan,
Joka ei sammune sateesta,
Ei kadonne kastehesta,
Kirkon kuuluisan kulutti,
Niinkuin nikkarit sanovat,
Pykymestarit puhuvat,
Ettei puusta pulskempata,
Suurempata Suomen maassa,
Taitavampata tekoa
Ennen nähty eikä kuultu,
Mahtavimmat maalaukset,
Kuvat kaunihit sisällä.
Kyllä saattaapi sanoa,
Sitä kun on silmä nähnyt,
Vaikka ei puhua paljon,
Sitä kun on korva kuullut.
Korva kuitenkin sanoopi,
Toisinansa toimittaapi,
Sitä kun ei silmä nähnyt,
Niinkun niitäkin monia
Tulen tuimia tekoja,
Joit'on toista toisen päälle
Sattunut sa'alla tällä,
Yhdeksällä yrtetyllä,
Tuimia sodan tulia,
Paljon kaupungin paloja,
Jonka ensiste alotti
Kova onni Kokkolassa,
Raahen rankaisi peräti,
Otti Oulun paljahaksi;
Mitä Turkuhun tuleepi,
Suomen suurehen kylähän,
Siitä on puhuttu paljon,
Itseksensä ilmoitettu.
Mikkelin komia kirkko,
Kaunis kirkko Kangasniemen,
Julkinen Kalajo'essa,
Kaunis vielä Kannuksessa,
Kuvitettu kuuluisaksi,
Tuli ukkosen tulesta
Poltetuksi pohjanmaalla.
Monta muutakin kyleä,
Kartanota kaunihinta
Väkivallan valkeasta
Ovat poltetut poroksi.
Emmä uskalla sanoa
Tämän päätöksen perästä,
Että on edellä muita
Kirkkoja ja kaupuntia
Kansan synti kauhiampi
Nämät vaivat valmistanut,
Koston kovemman vetänyt.
Eipä Jesus ennen niitä
Katsonut Kalileassa
Suurimmiksi syntisiksi,
Jerusalemiss' ei sanonut,
Joita piinasi Pilatus,
Pahemmaksi pannut niitä,
Kaikki ne kahdeksantoista,
Kun tappoi Silohan torni.
Kääntymään hän käski muita
Esimerkistä enemmän.
Jos sen tie'ät, tyhmä kansa,
Niin et toisesti tekisi
Turhimpia tuomioita,
Että ansaittu asia,
Oma suuri synnin syynsä,
Veti näihin vehkeisin.
Joka paikass' on pahoja
Vihan alla vielä nytkin.
6. Kertonjoen myllystä.
Sata miestä on sanonut,
Toinen puoli on puhunut
Kerkonjoessa on kelpo mylly,
Juuri julkinen rakennus,
Vasta saatu valmihiksi.
Vuonna kun on kirjoitettu
Ja tullut tuhannen päälle
Saatuna sataa kahdeksan
Kolmeneljättä kohonna,
Silloin vaipui vanha mylly
Väkivallan valkeasta
Kosken pohjalle poroksi.
Miehet mielellä pahalla,
Itkusilmissä isännät
Marraskuulla matkusteli
Käsi taskussa käveli,
Keskustellen keskenänsä:
"Miehet veikkoset, mitenkä
Me nyt mylly saataisihin?
Paljo kansa'a kylällä,
Paljo maata myllytöintä.
Alamylly aina huono,
Niinkun kaikki muutkin myllyt
Näissä seu'uin semmoisia.
Talvi päälle päätymässä,
Tuisku, pakkanen tulossa —
Miehet, mitäs nyt tehä'än?"
Jopa siitte joulukuulla
Kerran keskensä isännät
Pyhä-iltana puhuivat:
"Koska meill' on kunnon koski,
Tehkäämme mylly kanssa,
Joka jauhoja jakaapi,
Edemmäkkin ennättää
Tulisihan tullikappa
Tekomiesten tarpehiksi,
Myllyn mahissa pidoksi.
Kyll' on miehiä kylällä
Vanhempia, nuorempia,
Kankahall' on puita kanssa
Suurempia, pienempiä,
Viel' on honkia halastu
Suorempia, kierompia.
Minkäslainen mittakeppi
Seinäpuille pantaisihin
Joka passaisi paraiksi?
Pidetään nyt pitempi mitta,
Erilainen entisestä,
Pannahan paria kaksi
yhtä rinnoin yrttämähän.
Meillä on mestari lähellä,
Oppia omalla maalla,
Koukkulammilla kotona;
Semmoisia seppiäkin,
Jotka taitavat takaa
Rakennuksen rautavärkit.
Matti mahtinsa paneepi,
Toiset miehet totteleepi,
pojat pohjan laitoksessa."
Tasaisesti kaikki taipui,
Tuohon tuumahan rupesi;
Miehet yksimielisesti
Alkoivat alusta talven
puut katsella kankahalta.
Saivat aitan salvetuksi
Tukalalla tuiskusäällä,
Kestivät kun kelpomiehet,
Aivan niinkun aikamiehet,
Tahtoivat ja tarkenivat
jäistä puuta jälkytellä.
Avullisen aitan saivat,
Sisusvärkit sievät vielä,
Rattahat hyvin raketut,
panivat paria kaksi
Kunnollista kulkemahan,
yhtä rinnoin yrttämähän
Aivan aitassa yh'essä,
jotka kyllä jou'uttaapi,
Suorittaapi suuret kuormat
Ilman viikon viipymättä.
Sen minä todeksi tie'än,
jonka olen kotona kuullut
Monen myllärin sanovan,
Kerkonjo'essa on kelpomylly,
joka jauhot jou'uttaapi.
Ei puutu hevosen heinät,
Eikä mieheltä evästä
Odotettaisi ollenkana.
Myllyn haltiat havahti
Vähän vääryyttä olevan
Myllärissä muinaisessa,
Valitsivat vahvan miehen
Kelpokalun katsojaksi,
Tuli virka Vilhelmille
Tullimahti Markkaiselle.
Mitähän Sari sanoisi,
jos nyt antaisi isännät
Vielä virkansa takaisin,
Laittaisivat Laitiselle
Vielä uu'en virkavaalin?
Vaan on tuota toivoakkin
Aivan turha Toikkasella:
Joka kerran keksitähän
Sitä aina arvellahan,
joka on vähässä valski,
Sit' ei panna paljon päälle.
Kerran minä mielessäni
Kerkonkoskella kävelin;
Sain siellä sanoja näitä,
Kun tuo kunnian isäntä
Kutsui ensin Kampinmä'ellä
Vierahaksensa minua;
Jaakkopa jalo isäntä
Antoi siitten aamusella
Vatajalla vahvan ryypyn.
Itse Nokkalan isäntä
Käski käy'ä katsomassa
Ensin myllyssä minua,
Kutsui siitte kammariin,
Virkkoi sanan Vilhelmille,
Antoi siellä aika ryypyt.
Eipä siitte päivän päälle
Mieli maistunut mesille,
Hunajalle höyrähtänyt.
Vielä viimeinen katosi,
Haihtui Hoikan taipaleella.
Kyllä se kylässä siitte
Palvalah'essa parani;
Siinä isäntä siveli
Minun mieleni hyväksi.
Ei se ryyppy ennättänyt
Korvan tasalle kohota,
Kun jo luonto liikahteli,
Juohtui mielehen minulle:
Jos minä kotihin jou'un,
Ja nyt pääsen pännän luokse,
Kirjoitanpa kiesavita
Ja panen pari sanaa
Kyläkunnan kunniaksi
Sitä kun on silmä nähnyt,
Koska vielä korva kuullut
Miesten kaukaisten kehuvan,
Kirkonkylän kiittelevän,
Horonpohjankin puhuvan:
Kerkonjo'ess on kelpo mylly,
Juuri julkinen rakennus.
7. Pappilaa uudesta pirtistä.
Julkinen juhannusaamu,
Kesäpäivä kelvollinen
Silloin lankesi sisälle,
Koska Kontrahtirovasti
Valmisti perehen pirtin,
Jossa käyvät kirkkomiehet,
Maata saavat matkamiehet.
Itse rovasti isäntä,
Rakas pappi Rautalammin
Tuli myös itse tupahan,
Aivan aamulla varahin.
Eikä juuri joutumilla,
Tullut turhilla puheilla;
Toi hän tuonne tullessansa,
Kantoi kallihin tavaran,
Aika raamatun asetti
Pitkän pöy'än kunniaksi,
Olevan tuvan omana
Tosin toivossa hyvässä,
Jos se joukossa tulisi,
Miestä miehissä olisi,
Eli vaimoissa varoja,
Koska kirkosta tulevat,
Etsiä esipuhetta,
Testi temmata käsihin.
Toivo toinenkin hänellä
Oli tässä täy'ellinen,
Että muutkin matkamiehet
Kaukaisemmat katselisi,
Tutkisit todella tuota,
Illoin, aamuin ahkerasti,
Kun pitävät korttieriä,
Ovat öitä pappilassa.
Saamme toiseksi sanoa,
Kiitokseksi kirjoitella,
Ettei hän eväätä tullut.
Silloin jo oli sisällä
Neuvo pidetty neitsyelle,
Panna pannu lämpimäksi,
Kahven kanssa valmistella,
Kupit kuultavat sivulle,
Siitte seurassa jälestä
Itsensä isännän kanssa
Tulla uutehen tupahan.
Tämä rohkea rovasti
Neuvo neitsyttä hyvästi
Kaatamahan kaikellaista,
Se'otella semmoisia
Kupin kullenkin osaksi,
Tottuneille toisen vielä.
Ukoista uni pakeni,
Pitivät puhetta siitte,
Hiljaksensa haastelivat:
Suu se maistaapi makean,
Kieli kypsen koitteleepi.
Vaimot kanssa vanhat, nuoret
Kehui paljon keskenänsä
Tuvan uu'en tuomisista,
Juhlaeineistä enemmin.
Täst' on muisto muutamilla,
Hyvä huuto taitavilla.
Toiset tomppelit pitävät
Kaikki yhdenkaltaisena,
Panevat hyvän pahaksi,
Laimin lyövät laupeu'en,
Ohitse opinkin käyvät,
Kirjapöy'än kiertelevät;
Enemmän ihastuisivat,
Jos ois pantu pappilassa,
Tuotuna tuvan omaksi
Kahdet eli kolmet kortit,
Kynttylätä kyllän päälle,
Pantu pöy'älle puteli,
Jok' ei kupista kuluisi,
Korttelita kallistuisi,
Ei oisi ikävä ilta,
Eikä aamu aivan pitkä.
Kyllä siitte päivän päälle
Kokki pappi, kyökki kirkko,
Pirtin pöytä alttarina.
Tälle luokalle sopiipi
Myöskin vaatetta valita,
Uutta taattia tapailla
Jok' on virka virhellinen
Julman juomisen sivulla.
Aluss' on hyvät asiat
Lopussa pahat puhe'et.
Taas jo taukoaa runoni
Lauluni lamahan käypi.
II. Kiitosrunoja.
8. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuraile.
Soisin Suomeni hyväksi,
Kaupunkini kaunihiksi
Sananlasku sangen vanha,
Mutta vielä muistettava.
Kyll' on Helsingin kylässä
Ajastaikoja asuttu
Vissiinkin satoja viisi,
Vaan onko vähän vajaalle
Eli päälle pikkuruisen,
Empä tuota tarkoin tie'ä.
Vaan ei ennen Helsingissä
Sia ollut oppineitten,
Koti korkiasukuisten,
Istunta isojen miesten;
Oli Turku toimellansa,
Koulun korkean kotina.
Siinä oli oppihuone,
Aikansa akatemia
Paikoille pari sataa,
Kyllä kymmentä vajaalle.
Vaan se Suomen suuri äiti,
Turku tuli turmiolle,
Tuimassa tulipalossa,
Rikki rinnoilta repesi.
Niin silloin nisätkin kuivi,
Äi'iltä imettävältä.
Lapset laajalle hajoili,
Isät kulki itkusilmin
Kohden päivän koittamista,
Auringon ylenemistä;
Saivat sian Helsingissä
Niinkun Lothi muinon löysi,
Sai Zoarissa siansa,
Tultuaan tulipalosta
Sotomasta sorretusta.
Filosohvi, suuri viisas,
Plato laittoi ensimmäisen
Akatemian alotti
Kreikanmaalla mainiolla,
Osti maata maksun eistä
Akatemolta lunasti
Johon koulunsa kohensi,
Alusti akatemian.
Siitä saivat siitte muutkin,
Alkunsa akatemiat.
Saksan mailla on ennen saatu,
Siitte Ruotsissa ruvettu,
Viimein saatu Suomessakin
Jo sia sille nimelle.
Suokohon Jumala suuri
Aina kunnian asuvan,
Herrauden Helsingissä,
Liiton arkin liikkumata!
Että oikeus olisi
Varsin vahva ja totinen,
Että oppi onnellinen
Olis' oppihuonehissa,
Vielä muuta viisautta
Mieli määrältä mitata;
Koska hän on pääksi pantu,
Suomen ruunuksi ruvennut,
Korotettu keisarilta,
Tehty tuomarin taloksi,
Pantu aika pappilaksi.
Suuri kiitos, suuret herrat,
Viisauden viljeliät,
Toimen totiset jäsenet!
Vaikka kielet korkeatkin
Ymmärrätten, yhtä kaikki
Suvaitsette Suomen kielen
Kasvamista, karttumista,
Annatten apusanoja,
Valmistatte valkeutta
Syvänmaissa syntyneille
Kaunihilla kirjoillanne,
Että peittyisi pimeys,
Sumu kansasta katoisi;
Että valkeus vapaasti
Leviäisi lentämällä,
Linnun siivillä iahan.
Se on kiitos kirjoitettu
Sanottu Savon kylistä,
Annettu alamajoista,
Miehiltä mitättömiltä,
Osotettu oppineille,
Jotka ratki rakkahasti
Suvaitsevat Suomen kieltä,
Ottavat opin tiloille
Savon raakoja sanoja,
Talonpoikaisten puheita.
Mont' on miestä maakylissä
Sadan yh'eksän ajalla
Opin kasvoja katellut,
Toimen tietä tunnustellut,
Ett' on kirjat kaikellaiset
Oppineilta ohjattuna,
Lahjoitettu lapsillemme;
Koska itse korkeatkin,
Esivallan ensimmäiset
Antavat luvan lukea
Opetella outojakin,
Koska myös papit paremmin
Erilailla entisestä
Tahtovat talonpojille
Valkeutta valmistella.
Siihen on sivulle vielä
Annettu aviisikirjat,
Saatu lehdet lentämähän
Talonpoikien tupihin
Joka lystääpi lukea
Varsin vanhoja satuja.
Siinä on sisällä kanssa
Aivan uudetkin asiat,
Että yksinkertaisetkin
Saavat mieltänsä mitata,
Järjen jousta jännitettä,
Ulkomaankin uutisilla.
Juuri on sitä sama'a
Ajatellut Suomen seura,
Kun on Kultalan asiat
Suomen kielen kirjoittanut,
Että kieli kirkastuisi,
Sekä mieli virkistyisi
Aivan uutehen elohon,
Miss' on vanha vaillinainen.
Moni kirja kiitettävä
Ompi aikain kuluissa
Tullut ennenkin tutuksi
Tuskin toista tuon nä'öistä,
Kun on kirja Kultalasta.
Mikäs paikka on pahasti
Toivoselta toimitettu,
Eli Elsalta enemmin?
Kylläpä joka kylässä,
Aivan tälläkin ajalla
Olis työtä Toivosellen,
Ehkä vielä Elsallenkin.
Sanat on sangen somasti
Joka miehen mieltä myöten
Siihen pantuna sisälle.
Välistä lukian luonto
Vesisilmäksi vetäypi,
Toisin paikoin taivuttaapi,
Liikuttaapi lukian luonnon
Hypätä hyville mielin.
Se paras papin rukous
Herättääpi hartau'en,
Se paras Suomen pakina
Sy'äntä sytytteleepi,
Kaikki käypi kaunihisti
Jost' on kiitos kirjoitettu,
Sanottu Savon ukoilta
Teille, taitavat tekiät,
Hyvät herrat Helsingissä!
Empä tie'ä, enkä taida
Teh'ä teille kumminkana
Parempata palkintoa
Laitetuista lahjoistanne.
9. Turun viikkosanomain kirjoittajille.
Vielä paljon viisautta,
Paljo tuntoa Turusta,
Tuli meille mennä vuonna;
Siellä oli oppineita,
Joilla oli ou'oillenkin
Sanomista sangen paljo.
Vuodessa viikkoja meneepi
Kaksi kuudetta kuluupi;
Jopa koko viikon päälle
Koko arkki annettihin
Täynnä suotuja sanoja.
Monta ihmettä isoa
Saavat näh'ä Suomalaiset,
Kaikki kaukaiset sanomat,
Varsin vanhatkin asiat,
Asiat erinomaiset,
Mitä maassa mainitahan,
Tuli kaikille tutuksi.
Moni tahtoi ja tapaili
Niitä lehtiä lukea,
Niitä karttoja katsella,
Kussa ne kummat asiat
Oli maailman osista,
Koko vahvuuden vaellus,
Pysyminen, pyöryminen,
Kulkeminen, kääntyminen,
Oppineilta oivallettu;
Joissa Aasian olento,
Europan elämän laatu,
Amerikan ajan juoksu,
Valtakuntain vaihetukset,
Muita ihmeitä isoja,
Joit'ei ennätä puhua,
Eikä kerkiä kehua,
Eikä ole ennen kuultu,
Eikä uskottu olevan.
Nyt on saanut Suomen kansa
Ulkomaalta uuden tie'on,
Tie'on oppinsa alusta,
Jok'on juuresta juteltu,
Asti paavista alettu,
On siinä sivussa tullut
Mahometti mainituksi.
Jo on Luterus lu'ettu,
On saatu samati näh'ä
Niistä suurista so'ista,
Joita usko ennen kärsi.
On jo kanssa kirjoitettu
Suomen surkeimmat asiat;
On jo meille ilmoitettu
Kaikki kauheimmat elävät,
Jotka maalla matkustavat,
Taikka merellä menevät;
Tehtynä tutuksi meille
Neki suuret suolavuoret,
Tuli vuorten tupsaukset.
Myös on tehty tiettäväksi
Tarinaiset taitavasti,
Siihen liitetty lisäksi
Runsaasti runosanoja,
Pantu vielä palkioksi
Vaka vanha Väinämöinen,
Myös on loih'ettu lopulla,
Vielä päälle päätteheksi,
On tullut oma puheemme
Suomen kieli kiitetyksi.
Moni ihminen ihaistui,
Kun ei kuulunut ikänä,
Mitätöintä milloinkana;
Jos hän vähä joutavia
Oli seulottu sekahan,
Ei se riko miesten mieltä,
Ei siitä valita vaimot.
Näin ne sanovat Savossa
Mei'än puolessa puhuvat:
Ei ne herrat helpommasti,
Maaten ruualle rupea,
Jotka näitä jou'uttavat,
Kun ne kaikki katselevat,
Vanhat historiat hakevat,
Vasta alkuiset asiat,
Samati Suomen sanomat
Antavat aviisin päälle.
Ihmettelevät isosti
Räntti konstin korkeutta
Että sekin ennättääpi
Teh'ä kaikki kauppakirjat,
Joissa herkut hengelliset
Tarkoin tallella pysyvät,
Ja vielä viikkosanomat
Yli Suomen suorittavat.
Savon taitavat sanovat,
Toimelliset toivottavat
Että tuntoa Turussa
Olentoa onnellista
Piisaisi pitemmän päälle,
Lapsen lapsille hymyyttä;
Lähettävät lämpösiä,
Kiitoksia kirjan kanssa
Tuonne Turkuhun takaisin.
Nyt mä lauluni lopetan
Kosk' en saanut syntymähän
Niinkun Könni kellojansa
Seppä iso Ilmajo'ella.
10. Merimiehille.
Vasta vanhalla i'ällä
Virrekseni viimeiseksi
Ymmärsin yh'en asian
Aivan arvosta isosta,
Kokonansa korkeasta,
Kun on kuuluisa kulento,
Merimahti mainittava
Tupaväeltä tuntematon.
Sepä vaankin vahvan luonnon,
Tarkan toimen tarvitseepi,
Perustetun pitkän mielen,
Ettei kummasta kulusta
Hämmästy hätätilassa,
Eikä säitä säikähtele.
Ei sovi syville mennä
Syvän synnyn tietämätä,
Tuntemata tuulen mielen.
Miehiä on miehet kaikki,
Mitk' on miessä ollaksensa,
Jotka maita matkustavat,
Työnsä toimella tekevät;
Merimies on merkillinen,
Joka aalloilla ajaapi.
Ei kohta kotona käy'ä,
Kun laiva lahdelta lähti,
Seilit ottivat selälle.
Haihtui silloin herran rouva,
Unehtui ukolta akka,
Kun laiva lahelta lähti
Tuuli tuuvitti alusta.
Tie on pitkä tietämätön,
Aika arvelun alainen,
Kaukanako käytänehen,
Milloin tuolta tultanehen,
Viivytäänkö vuotta viisi,
Vaiko vuosi, vaiko kaksi.
Kaikki katteini lukeepi,
Joka tarkan tarvitseepi
Teh'ä reisusta rätinnin,
Kuinka kauppa kannattaapi,
Voitto voimassa pysyypi,
Mitä miehille tuleepi,
Kuinka kuulta maksetahan,
Kuinka vaarat vältetähän,
Kierretään kivikaria.
Herroja on herrat kaikki,
Oppineet on oppineita,
Virkatyönsä toimittavat,
Ansaitsevat miehen arvon;
Vissihin vassa siinä
Koko miestä koitellahan.
Kukas arvoaa asian
Sy'änmaissa syntyneistä,
Kuinka on kallis kauppakeino,
Mikä taitava tavara,
Rahasummat kuinka suuret.
Yh'en miehen mielen alla
Kuleksivat kuohun päällä,
Aalloilla ajeltavina,
Vihurilta vietävinä.
Ei tunne tupa-isännät
Paremmin kun palveliat
Miehen toimesta mitänä,
Joka hahden hallitseepi,
Työtä tyyrissä tekeepi,
Pimeissä perän pitääpi.
Ei ole soutu saaren päite
Matka mantereen näkymin,
Kohden kuuta kulkeminen,
Vielä pilveä vähemmin,
Eikä tuttu tuulen suunta,
Lasku laineihen mukahan.
Mitäs miehistä puhumme,
Jotka seiliä selaavat,
Purjeita pujettelevat,
Rihmarappuja ravaavat,
Niinkun oksalla orava,
Hongassa havuttomassa,
Hämähäkki verkossansa,
Lukki luomassa omassa.
Vuoret vieryvät sivulla,
Toiset eissä ja takana,
Kuohuu kuolema kupeilla,
Vähän lautoja välissä.
Meit' on maalla miestä monta,
Vahvalla vaeltamassa,
Astumassa anturalla,
Kuolla kumminkin pitääpi.
Monta on mereltä tullut,
Toisia yhä tuleepi,
Vaarina vaeltelevat,
Maalle hautansa hakevat.
Kaikki maalla märkäneisi,
Happanisi haisevaksi,
Tuima kansalle tulisi
Jos ei mentäisi merelle,
Liikuttaisi liemen päällä.
Kerran minä kelpolailla
Puhuttelin puolen yötä,
Puolen päivä'ä keväistä
Merimiestä merkillistä,
Purjevärkistä puhelin,
Tyyrin työtä tievustelin
Lokalautoja kyselin,
Yhtä toista kaikellaista
Matkustaissa ulkomaille.
Merimiesi merkillinen
Puhui kaikki kannallensa.
Minä vaan en ymmärtänyt,
En paljon paremmin tienyt
Kun koppi kepin perässä
Kukon laulun kuultuansa.
11. Keskikievari Lyytiselle.
Ahkeruus on lapsen arvo,
Työ ja toimi vanhan turma,
jota Jaakoppi Juteini
Herra sihteeri sanoopi.
ylpeys on yksi niistä
Vihattavista vioista;
Nöyryys on näkynyt aina
Joka sää'yssä sopivan.
Kenpä arvosta alainen
Ilman itse-mielestänsä,
Sill' on ymmärrys yläinen
Muien kaikkien katsellen.
Viisaus on vielä sitten
Kaikitekkin kallis lahja,
Toimi on jalo toveri,
Joka leivänkin lisääpi,
Arvon kanssa ansaitseepi.
Katso miestä kauan ensin,
Jos tahdot tapoja tietä;
Elä miestä ennen kiitä
Kun tarkoin tapansa tie'ät.
Moni lassa lastattuna
Ompi toiste mielen miesi,
Moni piennä pilkattuna
Toiste toimella elääpi.
Kerran kulki Kainulainen,
Talonpoika pohjalainen,
Savon maata matkusteli;
Kauan katseli kylässä,
Talossa Toholah'essa,
Kuinka on pytinnit py'ätty,
Käsityöllä kaunistettu,
Tuvat tehty miesten tulla,
Talli tarpeeksi hevoisten;
Kuinka kellari kehätty,
Valvin kanssa valmistettu,
Seinämuurit seisovaksi,
Laki laskettu lujaksi.
Katseltua Kainulainen
Puhkesi tähän puheesen:
"Ei ole maata miehetöntä,
Onkos puuta oksatonta;
Talo on talon näköinen,
Kylä on kylän kokoinen,
Kyllä kaikelta koh'alta;
Minä en milloinkaan kysyne
Kuinka kauan tuot' on tehty,
Vaan tah'on paremmin tietä,
Mitkä miehet näit' on tehnyt;
Täss' on kaikki täy'ellistä,
Ei ole pilattu puita,
Eikä turmeltu tupa'a."
Sattuipa Savon isäntä
Kanssa silloin kartanollen,
Joka vastasi vapaasti
Pohjalaista porstuassa:
"Tietähän nämät tekiät,
Kosk' ovat kotikylistä —
Itse on isäntä tässä;
Vaikk'on varrelta vähäinen,
Mutt' on muutoin miestä kaikki;
Ehkä on matala ääni,
Viisas sillä vastatahan.
Ei se käännä kaikin aioin
Sinne tänne silmiänsä,
Vaan sill'on sisällä silmät
Joilla kauas katseleepi."
Oli se lykky Lyytisellä,
Onni Pentillä peräti,
Tulla siihen sillan päähän,
Päästä tällen penkerellen,
Kosk' on mies joka koh'alta
Missä miestä tarvitahan,
Ehk' on emännän perintö,
Laitokset on lautamiehen,
Jok' on tuttu tuomarilta,
Vasta virkahan valittu.
Ehkä on jo ennen ollut
Asessorin arviossa,
Niitä patsaita paraita
Talonpoikain lavoilta,
Ain' on pännäkin apuna
Kestikievarin kylissä,
Vaikka pilkkana pitävät
Vihamiehet vielä nytkin.
Mutta yksi ystävistä
Sanoopi samalla lailla:
"Olipa onni Lyytisellä
Tulla siihen sillan päähän,
Päästä sillen penkerellen,
Saaha se valittu vaimo,
Erinomainen emäntä,
Jok' ei säiköitä sävyllä,
Eikä äänellä peloita,
Vaikk' on toimi toimellinen,
Vaikka vastaapi asiat,
Hyvälle ja huonollenkin,
Hiljaisilla huulillansa
Lauhkialla luonnollansa.
Vielä se vihanta kasvo,
Silmän luonti siivollinen,
Kaunis katsanto suloinen —
Sepä kaikki kaunistaapi,
Itsekkin talon isännät,
Emännät enemmin vielä."
Vielä vanha Vihta Paavo,
yksi toinen ystävistä,
Sanoopi sanalla tällä,
Jolla muka muutkin miehet:
"Oli se lykky Lyytisellä,
Onni Pentillä peräti,
Tulla siihen sillan suuhun,
Kohota sillen koh'alle,
Missä miestä tarvitaankin,
Vakaista vaa'itaankin;
Eipä siinä sillan päässä
Tuhma aikahan tulisi.
Eikös ollut Eljaksella,
Isännällä entisellä,
Onnen ohjakset olalla,
Saaha semmoista vävyä;
Kukas vanhan appivaarin
Oisi palvellut paremmin,
Muistaisiko muoriakin
Joka tolvana totella,
Siinä siivossa pitä'ä?
Eikös se emäntä kiitä
Lykkyänsä Lyytisestä;
Nytpä näkyypi näköisä,
Salmen rannalta rakennus,
Komia joka koh'alta,
Siivo käytökset sisällä,
Tavaroita tarpeheksi,
Yhtä toista kaikenlaista,
Kunniata kummallakin."
En pannut paperin päälle
Toisten vanhoja valeita;
Nämät puustavit puhuvat
Sitä kun on silmä nähnyt,
Korva kuullut kunnon miesten
Sanovan samalla lailla.
Kynnys vääriä kylähän:
Käyppä kerran katsomassa,
Onko liikoja lisätty,
Onko viskottu valeita. —
Jos menet sisälle siitä
Puhuttele puhtahasti
Isäntätä itseänsä,
Lautamiestä miehen lailla;
Eli jos emännän löy'ät,
Tokko tointa puuttuneepi,
Eli ryhtää'kö rätinki?
Ei vanha aletta lausu,
Vihamies sitä sanoopi.
Koska kerran kelpo herra,
Miesi oppinut osasi
Tämän kehnon kirjoituksen
Luonnon toimella lukea,
Sanoi suulla julkisella:
"Eipä oikein osannut
Vihta Paavo viisahasti,
Ruveta runon tekohon,
Kun ei arvannut alusta
Panna paraita sanoja;
Kosk' ei kohtuutta ylistä,
Kyllin kiitä raittiuutta.
Raittiuus on rauhan kanta,
Juopuminen julma synti
Joka kansat kaa'uttaapi
Kyllä Suomenki kylässä,
Perin pohjin turmeleepi.
Vaan ei Penttiä petetty,
Viinan kanssa viivytetty,
Ei ole löytty Lyytistämme
Rouvissa rotisemassa,
Eipä saanut Saksan viina,
Eikä emännän tekemä,
Oma Suomen suorittama,
Miestä mielellen pahalle;
Eipä ryypyt reissuvaisten,
Ei käsky keräjämiesten,
Tehnyt tunnon turmiota."
Vähä väärin muuan herra
Aivan aatelis-sukua
Arvasi tämän asian:
Sanoi viinan viettelevän,
Norrin narriksi tekevän,
Väkisekkin viimein vievän
Lukkarin ja lautamiehen,
Siihen virkahan vetävän,
Jota joukot juopuneitten
Toimittelevat todella.
Kuitenkin on korva kuullut,
Sitä myös on silmä nähnyt,
Vielä niissäkin viroissa
Istuvan koko ikänsä
Päällä pettämättömällä —
Ei virka vi'oille veisi,
Jolla mieltä muutoin oisi.
12. Koulumestari Hemlanterille.
Joka lassa lastatahan,
Miessä mielehen tuleepi;
joka piennä pilkatahan,
Vanhana valitteleepi;
Sananlaskut saanen selvät,
Valmistetut vanhemmilta,
Meiltä mielehen otettu,
Sy'ämmehen sylkytetty.
Ei sanat Savosta puutu,
Karjalasta kanteleita
Ei kaikki katolle nouse,
Jotka rappuja ravaavat;
Ei kaikki kapoille pääse,
Jotka pänneä pitävät
Koulussakin korkeassa.
Toiset saavat suuret sarvet,
Toiset pienillä palaavat.
Minä olin orpo poika
Syntynyt Savon rajalla,
Kyntömiehen kartanolla.
Jou'uin juoksevan jälille,
Ainakäyvän askelille,
Perityltä pelloltani,
Matkalle isäni maalta.
Kun ma kynnelle kykenin,
Aloitelin askelille,
Niin suostuin sukuni töille,
Pikkupojaksi panetin.
Juohtui mielehen minulle,
Yhtenä kesässä yönä,
Tottumahan toista kieltä,
Puustavia piirtämähän.
Tuolle nauroi naapuritkin,
Isännätkin irvesteli:
"Tuosta se herra tuleepi,
Aika pappi paukahtaapi." —
Min' en virkkanut mitänä:
Vasta annan vastauksen.
En ole etäällä käynyt
Hakemassa harjoitusta
Suuren kukkaron kululla,
Enkä vanhemman varoja
Kuluttanut koulun kanssa;
Totta tunnen toisen kielen,
pi'än vähin pänneäkin.
Mies olin miesten seassa,
Poika poikain parissa,
Sotajoukossa sopiva,
Miekkaväessä mielen kanssa.
Kerran kersantin kepillä,
Unterupsierin nutulla,
Kauluksessa kallis nauha,
Hopeasta hohtavainen,
Samati sapeli vyöllä
Kävin Kuopion katuja.
Ymmärrän myös ymmärryksen,
Valitun vaksiinikonstin.
Taidan kirjat kiitellä,
Kaikki kansiihin sitoa.
Olenpa otettu vielä,
Kappamieheksi katsottu,
Koko koulumestariksi,
Suuren kirkon suntiaksi,
Rautalammille rakettu.
Kas niin on kapoille tultu,
Niin on leipäni levinnyt,
Sahtituoppini sakonut,
Toisen miehen toivomata,
Vihasuovan sallimata.
Jumalall' on onnen ohjat,
Luojalla lykyn avaimet;
Ei katehen kainalossa,
Pahan suovan sormen päässä.
Kangasniemen karvakulmat,
Entiset ikätoverit,
Haukivuoren harjaparrat,
Muinoset muka-jäsenet!
Minull' ei paha'a mieltä,
Eikä viikkoista viha'a,
Jos on matka markkinoille
Toistekin Toholah'essa,
Käykäte minun kotona,
Maantiessä minun majani.
Tulkate minun tupaani,
Saatte sanoja hyviä;
Käytänehen kammarissa,
Potun kannan kaapistani,
Korkin pullosta kohotan,
Pullon pöy'ältä sivallan,
Sillä maksan muinosia,
Pieniä pilkkasanoja,
Joita kärsin käy'essäni
Haukivuoren harjumaita,
Savon synkeillä selillä.
Ei sanat sanoihin puutu,
Virret veisaten vähene,
Jolla ainehen alotin,
Sillä lauluni lopetan.
13. Tolppari Palmulle.
Kuule, katso, Kalle Palmu,
Jalo tolppari totinen!
Joka annoit aivan suuren,
Seurattavan selkeästi,
Esimerkin markkinoilla.
Tuhat miestä tunnustaapi,
Sata vaimoa sanoopi,
Lapset laulavat sopissa,
Ettei monta markkinoilla
Palmun vertaista kuleksi.
Mont' on miestä markkinoilla,
Monta miestä, monta mieltä,
Paljon konnan koukkuisia,
Vaan on harvalta hyviä,
Hyvän nimen haltioita.
Yksi ystävä vakuuden,
Sekä totuuden toveri,
Kuului puo'issa puhuvan:
"Se on Palmulle paremmin
Hyötynä hyvä nimensä,
Kun olla omistajana
Tuntemattoman tavaran."
Toiset haukkui tolvanaksi,
Perityhmäksi perusti,
Kun ei ollut ymmärrystä
Palmu raukalla paremmin.
Saatua tämän sanoman,
Tämän kumman kuultuansa,
Taskuvarkahat vapisi,
Rosvot rohkeat häpesi,
Metsän vorot voivotteli,
Vettyi silmät veiarien,
Viekas nauroi ja vihelsi.
Kun sen kuuli kunnon herrat,
Kiittelivät Ruotsin kielin,
Sekä Suomeksi sanoivat;
Ettei monta markkinoilla
Kallen kaltaista kävele;
Suotto-herrat ne sohahti:
"Piru olkohon pitäisin
Toisen puolen palkastani,
Elikkä enemmän vielä."
Talonpoika pohjalainen:
Mitäs mahtaisit sanoa,
Jos sen joku toinen miesi
Ylösottanut olisi?
Eipä hiiret hiiskahtaisi,
Pentu haukkuisi perähän.
Vaan se vaka Kalle Palmu,
Jalo Tolppari totinen,
Kysyi kyllä kiiruhusti,
Tievusteli taitavasti
Oikiaa omistajia
Tieltä löydetyn tavaran.
Kun sen kuuli kulkeneeksi,
Heti kohta sai hevoisen,
Jolla jou'utti jälestä.
Tästä siis näh'ään to'ella
Ettei kaikki Suomen kansa,
Eikä lapset Rautalammin,
Viel' oo tuiki turmeltuna,
Tärvättynä kaikki tyyni.
Saattaapi satalu'uissa
Miehen toisenkin tavata,
Rehellisen retkillänsä,
Vaelluksessaan vakavan.
Etten lii'alla lorulla
Virttä pitkäksi venytä,
Lamahuta lauluani,
Päästän virteni välehen,
Annan lopun aikanansa;
Mahdan mainita sanalla
Hänen valtavanhemmasta:
Se oli ukko ulkomaalta,
Kova korpraali sodassa,
Täh'en täy'en miehuutensa
Kah'en kantava ritarin,
Jotka Kalle kaunistaapi,
Poika puhtaana pitääpi.
14. Eerikki Huttuselle.
Kerran kiitti Kainulainen,
Pohjalainen poikiansa
Tavan kaiken taitaviksi,
Tyttöjänsä naitaviksi.
Nyt on saatuna Savosta,
Hyvä huuto Huttusesta,
Suomen pojasta pakina;
Se pystyi pykäystöihin
Rakasti rakennustöitä,
Suostui myöskin summatöihin.
Se sana mesille maisti,
Hunajalle höyrähteli —
Kun se kuului kauemmaksi,
Mainittiin kylä kylältä,
Että on omassa maassa
Mahtimiehet mainittavat,
Jotka jaksavat jalosti
Päälle summan suuremmankin,
Jotka tarkoin tietävätkin
Kuinka tingata tuleepi.
Ettei keppi kesken taitu,
Niinkun muilta muutamilta,
Jotka alkavat asian,
Yrittävät ylpeästi,
Masenevat matkan päälle,
Kaupat kaatuvat kumohon.
Työ kiittää tekiätänsä,
Rakennus rakentajaansa.
Huttusella on toinen hattu,
Toinen haltia hatulla.
Ei kauas kapalla mennä,
Teh'ä työtä tynnörillä,
Eikä riksillä raketa
Kovin kauan kartanota.
Ei päästä pytinnin päälle
Yh'en viikon viettämällä,
Eikä mennä maan sisälle
Aivan paljon astumalla.
Seurakunta Suonenjo'ella
Joss' on Eerikki elänyt,
Kävi kuorissa kokohon,
Keskusteli keskenänsä,
Tievusteli tietäksensä,
Kuka kellarin tekisi
Tämän kirkon tarpeheksi,
Jossa saisi Saksan viina
Suonenjo'ella suojeluksen.
Pieni on pitäjän työksi,
Suuri suntion viraksi,
Summa päälle pantakohon,
Yks' työhön yrittäköhön.
Huttunen hyvin osasi,
Sano summan kohtalaisen,
Johon suostui seurakunta.
Eipä Eerikki ruvennut
Työhön tyhmällä tavalla,
Alkoi työnsä taitavasti,
Teki virkansa visusti,
Aivan lystisti lopetti,
Teki seinät seisovaksi,
Katon kiinitti kivestä,
Pani paadet paikallensa,
Käski syynin käy'ä päälle,
Josta kiitti kirkkoherra,
Vielä vieraskin rovasti,
Sekä kaikki seurakunta,
Itsekkin talon isännät
Palkan väärtiksi panivat.
Vaan ei Eerikki vihastu,
Eikä suutu Suomen poika,
Vaikk' on paitsi palkastansa,
Keltä vuo'en, keltä kaksi,
Ei laske lakia päälle,
Ota ylös oikeutta,
Antaapi ajan kulua,
Tulla aina tuonnemmaksi.
Mikäs miehille tulisi?
Ryöstö päälle ryöpsähtäisi,
Ois se kumma kuulemankin,
Ihme ilmankin olevan.
Vieläpä sanon sanani,
Kaksi vielä vieretyksin:
Eipä vanhemman varalla,
Perityllä peningillä
Ole oppia otettu;
Kohta kun jalalle joutui,
Kykeni kylässä työhön,
Näki jo leviän leivän
Ansiosta annettavan,
Palkan pantavan perästä,
Tuli tuosta työlle into,
Poika tottui toimen tielle,
Pystyypi pykäystöihin
Muurin mutkat ymmärtääpi,
On jo herroilta havaittu,
Hyvin tuttu tuomarilta,
Ettei säitä säikähtele,
Pyri tuiskusta takaisin.
Vieläpä sanon sanani:
Eipä Eerikki ruvennut
Valskin myntin vaihtajaksi,
Niinkun miehet mielettömät,
Jotka kulki kuutamolla,
Kaupan kaihessa tekivät,
Mynttikalut kammarissa,
Lujasta lukon takana
Kuoppakoution kotona,
Kuurttilaisen kartanossa;
Huttunen, hyvän tapanen,
Katsoi ylen kaikki tyyni
Kuurttilaisen kummitukset,
Kuoppakontion kolinat.
Vielä minä miestä kiitän
Kun pysyy pyhät kotona,
Ei hän juokse juhlan alla
Kuleksele kuutamella,
Ei hän käy kyliä myöten
Piikoja pilaamassa,
Eikä seiso seinuksilla,
Outtele oven takana
Sy'än öillä yksinänsä.
15. Jalkaisten veljeksille.
Kerran keskensä isännät,
Talonmiehet taitavasti
Piti pitkältä puhetta,
Pakinata paljoltakin,
Tuolla lukkarin tuvassa,
Herra kanttorin kotona,
Kuinka Jalkaiset jalosti
Avo silminsä asuvat.
Täm' on suku Suonenjo'ella,
Juuri juurtunut jaloksi,
Onni oikeassa kä'essä,
Toimi toisessa kä'essä,
Onnen ohjat olkapäissä,
Hyvä kartano kotona,
Nimi kuuluisa kylissä,
Housuissa hopeakello,
Pöy'ällä leveä leipä,
Potussa punanen viina
Isännällä itsellänsä.
Povessa punanen nahka,
Joka kaupat kannattaapi,
Summat suuretkin väliste.
Tokko tie'ät Tiilestetti,
Samoin myös Sahalan herra,
Onko Jalkaiset jaloja,
Suomen pojat sukkelia?
Mitä veljekset vetääpi,
Kestävätkö lapsen leikin?
Nämät kirjoitin kotona
Ja panin paperin päälle.
Lu'in kerran luikuttelin
Tätä pilkkarin pihalla,
Kaehtivan kartanolla,
Sama mies sanoi minulle:
Elä vielä virttä laula,
Vielä on asia auki,
Jalkaisista jatkamata,
Mull' on entistä äkeä,
Minä soisin mielelläni,
Jos se jäisi maksamata.
Tämän kaehtivan katalan
Kaikki tietävät tytötkin
Pitäjäksi tyhjän tuuman,
Mutta jollaiset jalosti
Vältti kaiken väärän myntin,
Hauta-Pekan halvan pankon,
Maksoi myntillä hyvällä,
Maksoivat ja jaksoivatkin,
Kestivät kun kelpomiehet
Osti konnun onneksensa.
16. Kamreeri Forsteenille.
Yksi mull' on muistossani
Vielä viimeinen asia,
Pantava paperin päälle
Parikunnan kunniasta,
Armosta aviosää'yn,
Jonka Aatami alotti
Emäntänsä Eevan kanssa.
Siihen suuret siunaukset
Ovat luojalta luvatut,
Jotka siinä siivon kanssa
Elinkautensa elävät.
Vaan nämät asiat vanhat
Sivu sillähän menemme,
Koska on asia uusi
Mei'än korville kohonnut.
Sillä eipä ennen vielä
Ole kuultu kultahäitä,
Haastettu hopiahäistä
Rautalammin rannikoilla,
Vaan nyt on valittu herra,
Miesi armossa oleva
Esimerkin ensimmäisen
Tämän kunnian kuvaksi
Näyttänynnä näillä mailla
Seurakunnan kuultavissa,
Vanha herra vallesmanni
Kunnialta Kammareeri,
Joka ennätti elä'ä
I'än korkean kohalle,
Rouvan kanssa kaunihisti,
Ilman puolen puuttumata
Ajastaika'a alusta
Viisikymmenen visusti.
Täm' oli ukko uskollinen,
Ruunun toimessa totinen,
Kyllä vaelsi viisahasti,
Teki paljon palvelusta,
Ruotsin ruunun hallitessa,
Vietti aikansa virassa,
Saatti poikansa samate
Opin oikian osihin,
Tiedon suurihin tiloihin;
Siinä tyttäret sivussa
Kasvatteli kaikkityyni,
Seurassa totisen toimen,
Ymmärryksen ystäviksi.
Niitä vissit virkamiehet
Ovat siitte ottanunna
Alkamaan aviotietä,
Niistä toimet toimelliset
Ovat ilmahan itännä,
Iloksi ison isänsä,
Suuren äi'in suosijoksi.
Ei saata sanoa tuota,
Ettei se elämän laita,
Ja se kunnian kumaus
Olisi opiksi muille
Parikunnille pahoille,
Jotka alkavat asian
Perin toisella tavalla;
Elävät erimajoissa,
Toruvat ja tappelevat,
Laimi lyövät lasten koulun,
Opetuksen unhottavat,
Eikä tyyvy toisiinsa.
Kuinkas siitte kultahäitä
Toiste toivoa pitäisi?
Siivolliset Suomalaiset!
Antakaa tämä asia
Aina arvossa pysyä;
Ehkä ei monen elämä
Saavuta sitä sama'a.
Sanat paljo puuttuvaiset
Kiirehesti kirjoitettu,
Lyhykäisesti lykätty
Vanhan Forsteenin varaksi,
Kunniaksi kultahäi'en,
Vallesmannin maineheksi.
Kun olis kuka lukisi
Nämät sanat selkiästi
Kammareerin kammarissa,
Rouan Stenfältin tuvassa
Kunniaksi kummallenkin,
Että ovat ensimmäiset
Siinä arvossa isossa,
Kultahäi'en kunniassa.
17. Vallesmanni Östlingille.
Yksi mull' on muistossani
Mainio marianpäivä,
Jonka löysin Laakkolassa,
Joss' oil herralla hyvyyttä,
Roualla rehellisyyttä,
Kunniata kummallakin,
Kutsuivat minun katalan
Koko päiväksi kotiinsa.
Siin' oli pöytä puuttumaton
Herkkuruuvista hyvistä,
Varsin kaikista kaluista,
Liha, leipä liiallinen,
Kaunihit kalavatiset,
Ol'tta vielä oivallista,
Jot' ei koskana kotona,
Eikä kussana kylässä
Näinä aikoina enämpi
Tavata talonpo'issa,
Tuskin herrojen taloissa,
Parahissa pappiloissa.
Syötit miehen syövyksihin,
Näännyttivät näännyksihin,
Miehen mielettä näkevät,
Puolen tointa pois olevan,
Tuskalla tuvan välillä
Kelpo kunnolla kuleksin.
Se on kunnia taloillen,
Vika suuri vierahillen,
Varsin hirmuinen häpeä.
18. Samalle.
Hyvä herra herran poika,
Varustettu vallesmanni
Miehen miekalla hyvällä,
Ruunun kourasta kovasta,
Luotipyssyllä lujalla,
Omin rahoin ostetulla,
Ketun saksien keralla
Talon tarvetten sivulla!
Talon pojat tahtoisivat
Tahtoisivat, toivoisivat,
Kiitokseksi, kunniaksi,
Aivan pitkältä puhua.
Pedon pahan pettämistä,
Suden suuren ampumista,
Ruunan vanhan runnakolta.
Kiitoksia kymmenkunta,
Toisen toivotussanoja,
Isännät itse sanoivat
Sille herralle hetikin,
Joka unensa unohti,
Valvoi öillä vartiossa,
Outteli omilla mielin
Sitä tuntia tulevan,
Jolla laavun laukaisisi
Kohten tuota kontiota,
Joka varsat vaivuttaapi,
Emälehmät langettaapi,
Varsinkin vasikat pienet,
Siihen siat suuremmatkin,
Koirat vielä viimeiseksi.
Entäs kun emännät kuuli
Suden suuren ammutuksi,
Lauaistuksi Laakkolassa,
Hyppivät hyvillä mielin
Että helmat heilahteli,
Kahta kämmentä takoivat
Siinä sanoivat sanansa:
"Saitko saatana palasi
Kuinsas ruunasta rupeisit,
Syömähän suden tavalla,
Vaikkas multakin vasikan
Otit aivan onnekseksi,
Tapoit talvilampahatkin.
Kutti, kutti, kumma koira!
Kutti, kutti, pitkä häntä!"
Suuri kiitos, hyvä herra,
Juohata hyvä Jumala
Toistekin totinen luoja
Saamasalmille samoille!
Kanna kynsiä kupilla
Kynttä suurta, kynttä pientä
Kynttä kaiken karvallista.
Mimerki, metsän emäntä
Kanna karvoja säkillä,
Hallavata, harmoata,
Puoleksi punasekaista
Hänen pyyntöpaikoillensa.
III. Moiterunoja.
19. Väärän rahan tekiöistä.
Kirjoituksen kallis konsti
Alkoi ennen Aasiassa,
Varsin vanhalla ajalla,
Jost' on siitte joutusasti
Lentosiivillä levennyt
Avaruuden kaiken alle,
Kansan kaiken tarpeheksi,
Ihmiskunnalle iloksi
E'uksi elämän kaiken.
Tämä on keino kelvollinen,
Jonka puute pimittäisi,
Kaikki kansat hämmentäisi,
Tätä kouluissa kovissa,
Tiedon seuroissa somissa
Herrat heillensä hakevat,
Lahjottavat lapsillensa.
Kirjoituksen kallis konsti
On jo saanut Suomessakin
Ikiistuimen ihanan,
Miesten korkeiden kotona,
Oppineiden olkapäillä.
Vaan kun kansamme katalat,
Villipojat Pohjanmaalla
Saivat sarvesta samasta
Maistoa märän vähäisen,
Löysi luonnon laitumelta
Ruohon sielunsa ruu'aksi,
Opin oksilta omenan,
Ei se herkku heille käynyt,
Tehnyt tervettä eloa:
Söivät siitä surman tau'in,
Sattu sairaus monelle
Suomen kansassa kamala:
Tuli turmio rahalle,
Ruunun pankolle pahennus,
Oppi vei ojahan miehet,
Valkia vahingon saatti.
Sai viimein Savonkin miehet
Taidon pilvestä pisaran,
Opin oksasta osansa;
Tuli Juhot juovuksihin
Pisarasta pikkuisesta
Maun saivat sokkosilmät,
Pääsi pöllöt pöy'än päähän
Isäntinä istumahan.
Luonto haikea havaihti
Ruveta rahantekohon,
Mieli mynttiä lisätä,
petollista penninkiä,
Tulla tuolla rikkahaksi,
Kuuluisaksi kunniasta.
Piru kohta pännän vuoli,
Saatana sanat opetti,
Rumahenki ruotsin kielen,
Vieläpä venäettäkin.
Lusiveri on laittanunna
Mynttivärkit miehillensä,
Pestanunna Pelsepupi
Apulaiset oivalliset,
Jotka tehtyjä tekoja
Likelle levittelivät,
Kulettivat kauemmaksi.
Niin on sattunut Savossa
Iso pila Pieksämä'ellä,
Suonenjo'ella suuri kumma:
Talonpojat taidottomat,
Yksinkertaiset yleni
Koulun käyneiden kohalle,
Vielä siirtyivät sivute
Esivallankin edelle,
Kunnes tuosta kompastuivat,
Putosivat puolen syllän
Askeleita muien alle.
On nyt kyllä kyntömiehet
Tieto tieltä temmassunna,
Vienyt väärälle salolle,
Kauppatielle kauhealle.
Itse Keisari, isämme,
Majesteetti, maan isäntä,
Herrat suuret Helsingissä,
Esivallan kaiken kanssa,
On jo huolella havanna,
Mutkan matkassa olevan,
Suomessa pahan sohinan.
Kun on konnat kaivanehet,
Vähän tehnehet veräjän,
Josta muutamat menevät
Sisälle si'an tavalla,
Opin taimet tallailevat,
Opin oksat taittelevat
Vääriksi välipaloiksi,
Muremuonaksi monelle.
Ompa syytä oppineilla
Keskustella keskenänsä,
Tie'ustella tietäksensä:
Kussa on se oppihuone,
Ainoinen akatemia,
Jossa konnat koulun käyvät,
Osoviitan ottamassa?
Mistä on si'alla silmät,
Joilla kuuta katseleepi?
Eipä niillä ennen nähty
Ylös yhtänä väheä,
Otavata ollenkana,
Tuskin marjoja metsässä.
Vasta on ovi opilta
Avaraksi au'astunna.
Kyllä taittaisiin taloissa
Ajallamme armiaalla
Tulla toimen tanterille,
Hyvän tiedon tietä myöten;
Vaan on menty männikköhön,
Kuiville katajikoille,
Vetelille vehkasoille,
Eksytty erämetille.
Seurakunta Suonenjo'ella!
Anna kaikki anteheksi
Tämä miehelle minulle,
Jos olen pahoin puhunna,
Oman sää'yn suututtanut!
Elä kanna katkerata,
Pi'ä pitkältä viha'a!
Ei satu sanat sinuhun,
Joka kul'et kunnialla,
Ostat oikeilla rahoilla,
Jaksat myntillä hyvällä,
Laillisesti laitetulla
Jos joku opin vi'aksi
Asiata arvoaisi,
Sepä pettyisi peräti,
Luikahtuisi luulossansa;
Ei ole opissa syytä,
Syy opin omistajissa.
Minä tie'än miestä monta
Seurakunnassa samassa,
Niinkun maassa muu'allakin,
Jok' on ehtinyt etemmä
Kulkea opin kujilla,
Kun ne miehet mainittavat;
Vaan ei ole ollenkana
Mielinynnä milloinkana,
Mennä myntillä pahalla,
Peiaellen pettämähän
Miestä missänä tilassa.
Haittana on kyyryhammas
Hyvän hampahan sivussa:
Väärä mies on moitittava
Seurakunnankin seassa.
Tästäpä tämäkin seikka
Tuli mielehen minulle,
Kun ma kuulin itkemällä
Valittavan vanhan rengin
Seteliä semmoisia
Pannun palkaksi hänelle,
Vuoden päähän päästyänsä,
Ajastajan ahkerasti
Oltuansa orjan työssä.
20. Karttulan kirkosta.
Yks' on mielessä minulla
Vanhanaikainen asia,
Kauan piilossa pysynyt:
Antanenko vielä ilmi?
Oli aamu uuden joulun
Ennen Sittingin eläissä,
Kun ma kävin Karttulassa,
Siellä Sittingin talossa.
Tuolla tuttu kauppamiesi,
Papin poika Kannuksesta,
Oli aamuna samana
Silloin Sittingin salissa.
Herrat ruotsia rupesi
Keskenänsä kelpolailla
Syyvessänsä syytämähän.
Kahen miehen rengin kanssa
Oven pielessä olimme.
Minä en mitänä tiennyt,
Mitä herrat haastoi silloin;
Tuota kuitenni kysäsin
Rengiltä rehellisesti,
Mitä herrat haastelivat.
Se tuon selvitti minulle,
Sitä Sittingin sanovan,
Porisevan porvarille,
Kuinka huono herran huone,
Halpa rau'ennut rakennus,
Kellojalat kelvottomat
Karttulass' on kauan ollut.
Porki, porvari, sanoopi:
"On tei'än oma vikanne,
Kun etten kuria anna.
Sekanen on seurakunta,
Se se paljon seisottaapi
Yhteisen asian tointa."
Sanoi siihen kirkkoherra:
"Eipä miehet milloinkana
Keskustele keskenänsä,
Puhu puolella sanalla,
Että kirkko kiirehesti
Kohta korjattaa pitäisi,
Vaikk' on lattia lamassa,
Sisusvärkit vässällänsä,
Katto kaikki sammalissa.
On sitä minulla siinä
Ehkäpä elinajaksi,
Eipä taida ollakkana
Miestä pitkäistä minussa;
Sairaus on sangen pitkä,
Kaiken talvinen tavannut,
Etten kirkkohon kyennä.
Nyt mä sinne mielin mennä,
Ehkä saatan saarnatakkin."
Hevosella kirkkoherra
Lasketti lahden ylite,
Hohfreeni minua hoihki
Käy'ä kautta kammarinsa,
Antoi siellä aika ryypyn,
Rupesi minun rekeeni.
Lau'astiin lahden ylite
Kirkon puolle kiirehesti,
Siitte kirkkohon sisälle.
Siellä Sittingi selitti,
Antoi armot uuden vuoden,
Otti salmista sanatkin
Eniste esipuheeksi,
Juuri voimasta Jumalan.
Pääsin penkkihin minäkin,
Istuin vieressä isännän,
Antti Karttusen keralla.
Penkit ne porahtelivat,
Laudat ne lavahtelivat
Penkin reunoista peräti
(Valetta vähän lisäksi)
Eihän monta maahan puonnut.
Minä puhun puolestani,
Ja panen pari sana'a:
Taitavat talon isännät
Kaiketikkin Karttulassa,
Niinkun maassa muuallakin,
Taitavat ja tahtovatkin
Mahin maallansa piteä
Kaunistella kartanonsa.
Mikä lie nyt liika mutka,
Ett' on yhteinen asia
Tau'onnut takapajulle.
Kuuluvat sitä sanovan,
Väliste vähän puhuvan:
Kirkko oisi korjattava,
Oisi kello ostettava,
Oisi tehtävä tapuli,
Jos nyt rikkahat rupeisi,
Köyhät kiljuen perässä.
Liekkö totta, vai valetta,
Hukka tienneepi totuu'en.
Kerran yksi kerjupoika
Kävi sieltä Karttulasta,
Puhui pulskia puheita,
Sanoi paksuja sanoja:
Olla kirkko mikä olla
Päältä katsoen katala,
Siellä Sirenius sisällä
Päästääpi aika porakan,
Ja kun Mäkliini meneepi
Saarnastuolille tuleepi,
Ei silloin sanoja puutu,
Kun ois kuuliat paremmat.
Sen nyt tietävät tytötkin,
Mitä pojatkin puhuvat,
Karttulass' on kehno kirkko,
Halpa, rauennut rakennus.
21. Hevosen kuolioksi ajosta.
Vieras vitsalta tuleepi,
Kestikievari kysyypi:
Mihinkä menossa miehet,
Kunne herrat kulkemassa?
Onko käypä ruunun käsky,
Vai onko oma asia?
"Pankate paras hevonen,
Antakate aika ruuna;
Ei kestä keväinen varsa,
Kukas tammoja takaisi?"
Siitte tielle tultuansa
Jopa naukui nahkasiima
Varustettu varren päähän,
Jolla ruunat ruoskitahan,
Orihit opetetahan,
Tammat teh'ään taitaviksi.
Hollimiehet haastoi silloin:
"Onko luojalta luvattu,
Esivallalta vapaus
Kulkea sillä kurilla?
Mitäs Jaakoppi Juteini,
Herra Sihteeri sanoopi
Pirun pilkkoja puhuvan,
Viiksarin viheltelevän?
Mik' on mahti maalimassa
Varsin taipunut tavaksi,
Ettei huoli huonot herrat,
Jos hetken hevonen seisoi
Talvisella tantereella,
Eli heinähelle heillä
Paarman aikana parassa?
Itse suutansa sukivat,
Vielä viipyvät sisällä,
Viimein viskaaksen rekeensä,
Eli käyvät kärryihinsä,
Kyllä se kylän välillä,
Maksetahan matkan päällä,
Naukumalla nahkasiiman,
Ongen siiman oikomalla
Kunnon kutsarin käsissä."
Kettu koiralta kysyypi:
"Kumpi kuolema parempi,
Kumpi helpompi hevolle:
Tuoko koivunen kurikka,
Vaiko piiska pitkäsiima?"
Koira vastaapi ketulle:
"Yhtä se sulle tekeepi,
Kuoli se kummin tahansa,
Kosk' ei tuosta korpit huoli,
Saa se silmän kummaltakin."
Ei sanat Savosta puutu,
Ei Savo sanoihin suutu.
Talonpoika tappoi tamman
Sill' oil koivunen kurikka;
Herralta hevonen kuoli
Nahkasiiman naukumalla,
Kulkemalla kuuden virstan.
Vähänkös väliste saavat
Hollimiehet hoijakkata?
Niskatalkkunat tapaavat,
Kun ne kuskiksi rupeevat,
Ottelevat ohjaksia.
Silloin kulki kumma herra,
Se pyys' ongella oritta:
Sai se ongella orihin,
Orihin ja oivallisen,
Eikä tarvinnut täkyä.
Pojat portilla puhuivat,
Kartanolla kalkuttivat:
Ei hyvä hyl'yksi jou'a,
Vaikka on vahinko tullut,
Kaikki korjata pitääpi,
Mikä kelpaapi kaluksi,
Nahka nylkeä sel'ästä,
Siitä suutari tekeepi
Kauppakengät kelvolliset,
Jotka ostaapi ajaja
Kestingissä käy'äksensä,
Saisipa samati vielä
Satul'maakari satulan,
Elikkä oriillen ohjat,
Taikka päitet tamman päähän
Kampamiehelle kaviat,
Harjajouhet jouhikkaiksi.
Hännästä hyvän tekivät
Muinoin ukkomustalaiset
Ongen siiman oivallisen,
Avullisen ahvennuoran;
Rasva laukun voiteheksi,
Vuokkiniemen vutjanoille,
Lihan saavat linnut syy'ä,
Koira karvat päästä vie'ä,
Maksa ja keuh'ot ketulle,
Suolet surmaksi susille,
Luista ei mitään lukua.
22. Papin ja lukkarin saatavista.
Kerran yksi loisi vaimo
Näki pilan Pieksämä'ellä,
Suonenjo'ella suuren kumman,
Kun on sattui saapuville,
Koska maksettiin papille,
Saarnamiehen saatavia:
Leipä paimenen kakuksi,
Voita kuitenkin kupissa
Vähintä tiaisen verta,
Villa varpusen kokonen,
Eikä lintua lisäksi.
Sama vaimo sattui vielä
Vanhan kanttorin kotihin,
Koska pohjilta palasi:
Sen oil tullessa tupahan
Käissä lampahan käpälä
Eikä toista toistaseksi.
Sama vaimo sanoi tuossa:
"Missä lihat, missä linnut,
Missä ne leveät leivät,
Kussa ne parahat paistit? —
Eipä missänä mitänä,
Ei pahoin pölähtävätä."
Pian pantaman pitäisi
Vuohi jospa vuo'eksikin
Suonenjo'elle lukkariksi
Se ehkä heinillä eläisi,
Määkisi havuilla männyn;
Ei pitäis mokoman miehen
Omin ruokinsa oleman,
Rannalla rasvattomalla
Virren päätä päästämässä.
23. Ketunpoikain elättämisestä.
Kerran kettu miestä neuvoi,
Metsän otsina opetti:
"Minä luojani luvalla,
Tekiäni tuomiolla,
Laitoin pienoisen pesäni,
Majani matalanlaisen,
Kaivoin tuonne kankahasen,
Vaaran rintahan varustin."
Siinä siittelin sukuni,
Kasvattelin kaltaiseni,
Siinä vatsani vajensin,
Sokiana synnyttelin
Ruskiat revon näköset,
Metsän piskat pikkuruiset.
Sinä kannoit silmitönnä
Minun poikani polosen,
Näkemähän nälkäpäivät,
Kitu-viikot viettämähän,
Kaukana emon ko'ista,
Pesän pienoisen periltä.
Kuuleppa, kylän isäntä,
Oot suvussasi omassa
Monta nälkäistä näkevä,
Onnetonta orpolasta.
Ota niitä orjiksesi,
Kanna niille maitokauha,
Keitä niille keuhkovelli;
Kyllä kettu kerkiääpi,
Emäraukka ennättääpi
Imetellä itse niitä,
Kasvatella kasvamansa,
Metsän ruu'illa ravita,
Syötteä salon paloilla.
Kun ne kasvavat katalat,
Emon koolle ennättävät,
Meneviksi metsän päälle,
Pyytömiesten pyy'yksille,
Paa silloin salolle sangat,
Auki raudat rannikolle,
Kankaalle käpäläkanto,
Niihin nirhoja nimeksi,
Pyy'ä pyssyllä metsästä
Jalan neljän juoksevia,
Siiven kahden kiitäviä.
Siihen on lupa sinulla;
Sitte saalis saatuasi
Ota korvista kopeikat,
Selkärannasta siniköt,
Kaksinkin koko ketusta. —
Sit'ei kielletä sinulta;
Kuolla kumminkin pitääpi.
24. Piipunperästä.
Kuule ensin, katso siitä,
Ota vaari, vanha muori!
Kuinka kummalta näkyypi
Tämän aikainen elämä.
Kaikki pojat, kasvavatkin,
Miehet muutkin jos minäkin,
Piipun pohjalla pilaavat
Suunsa seu'un semmoiseksi,
Jott' on leukansa li'assa,
Poskipielet pullollansa,
Koko suunsa surkiana.
Muinen söivät Mustilaiset
Piipun pohjia poloset,
Konnat suuhunsa kokivat,
Karetsia kaavitsivat.
Siitä ottivat opiksi,
Mei'än miehet mielityöksi,
Nuoret miehetkin mokomat,
Pojat puoliparrattomat,
Sillä suutansa sukivat,
Huuliansa huuhtelevat.
Ei lemmot leposialta,
Vuoteheltakaan väräh'ä,
Ilman karstan kaivamatta,
Ihvien imeksimättä,
Vielä virkahan vähemmän,
Ulkotyöhön ollenkana,
Kun ei poskessa poroa,
Suussa tuhkia tupakan.
Kyll' on siitte päivän päälle
Parta paksuna porosta,
Ihvestä iho sininen,
Hihat hi'essä, helmat no'essa,
Rintapielet riivanteissa.
Ilmanko akat sanovat,
Vaimot ne valittelevat
Pilattavan pai'at kaikki,
Kesken päivän pestäväksi.
Noin mä kuulin kummakseni
jonkun joukosta sanovan:
"Pitäisipä pyyhke'eksi
Vanha vaippa laitettaman,
Että aikoa enemmän
Pesemätä päästäisihin."
Kun on kuitenkin kamala,
Ilkeä imeisten luona,
Puista puikkoa piteä,
Kuletella kukkarossa,
Niin siit' on sepälle työtä,
Valurille vahva käsky,
Kunnon neuloja kuvata,
Puikko puolta kyynäreä,
Kyllä kyynärän pituinen,
Tehtynä teräväpäinen,
Jolla karstat kaivetahan,
Jalo vilja väännetähän,
Piipun pohjat poskehensa.
Kyllä sitte päiväkaudet
Ei purukset suusta puutu,
Tukut karmilta katoa,
Ikipallit ikkunalta.
Miehet muutamat sanovat
Pilattavan piiput kaikki,
Pohjat puhki pistettävän
Kareksia kaivettaissa.
Toiset ne toki puhuvat
Ett' on oppi oivallinen
Ja juuri komea konsti,
Maahan muuttunut tavaksi;
Muinoin toivat Mustalaiset,
Kusta lieneepi katosin.
On tuosta tupakin jatko,
Jopa työlle joutusampi.
25. Mustalaisista.
Suku musta Mustalaisen
Kansa laiska, kiertolainen,
Jolla on se outo kieli,
Kansan kaiken tuntematon,
Jot' ei kouluissa kysytä,
Oppihuoneissa osata;
Sitä äänellä isolla
Aivan pulskasti puhuvat,
Röyhkeästi röykyttyvät.
Suku musta Mustalaisen,
Kansa työtön, kulkevainen,
Jok' ei kylvä, eikä kynnä,
Eikä niitä, eikä laita,
Leivän syö kun lemmon koira,
Pitääpi palat paremmat,
Kun se vanha vaivan-nähnyt,
Joka vääntääpi väkehen,
Työtä työntääpi hikehen.
Kun on mailla Mustalainen,
On vaolla vartaita,
Kun on Tattari talossa,
On valehet vallan päällä;
Ruoska tullessa tupahan,
Kalu julma kainalossa
Varsin tappelun varalla.
Mitäs äijä äyhkäseepi?
Hevoselle heinät ensin.
Akka, mitäs se sanoopi?
Siitäkö sialle ruoka,
Piimäpytyt itsellensä,
Lihat leivät lapsillensa;
Siitä villat viimeiseksi,
Pellavatkin päälle vielä.
Siin' on ensin siunaukset,
Loh'ulliset loilotukset,
Kirouskin kiirehesti,
Kun ei käyne mieltä myöten.
Suku musta Mustalaisen,
Kansa laiska, kiertolainen:
Miehet on mitättömiä,
Akat on avuttomia.
Mikä miehistä parahin,
Kutsutaan se kuohariksi,
Sanotahan salvuriksi:
Mutt' ei miestä millonkana
Muuhun ollut ollenkana
Tässä laiskassa lajissa,
Koko konnassa su'ussa.
Muuan akka Mustalainen,
Koska kortilla povaapi,
Talonpojan tyttärille,
Ennustaa hyvän elämän,
Naima-onnen oivallisen,
Saapi niiltä suuret palkat;
Se on akoista apua.
Kysyppä kylän ukoilta,
Mist' on muona Mustalaisen,
Mistä kaikki vaatevärkki,
Koreutensa kotosin?
Heill' on kyllä herrasnuttu,
Mutt' on mustalaiskujeita;
Heill' on paita palttinasta,
Vaan on alla narrin nahka;
Heill' on vielä herrashuivi,
Vaikk' on kohta korpin kaula,
Korpin kieli, korpin mieli,
Kokonansa korpin luonto,
Noitumahan, raikumahan,
Omin luvin ottamahan.
Suku suuri Mustalaisen
Siev' on kyllä siittämässä,
Nuorra naimahan nopea.
Kuret niitä kuuluttavat,
Siitt' on viidassa vihitty,
Vaipan alla vahvistettu,
Yksi ensin, toinen siitte,
Mikä milloin, kuka kulloin
Vaihtokaupoissa valittu.
Ihme on ikäni ollut,
Minun kumma mielestäni,
Kuinka kau'an kansakunta,
Esivalta voimallinen
Sietääpi sitä sukua —
Miehiä mitättömiä,
Akkoja avuttomia —
Kulkemassa, kiertämässä,
Puistamassa, paistamassa,
Viemässä, varastamassa,
Omin käsin ottamassa;
Ettei kiellä kiertämästä,
Neuvo niille muuta työtä,
Opeta oja-ukoiksi,
Sotamiehiksi sovita.
26. Maaningan papista.
Onkos kuultu kummenpata,
Maalimassa mainittuna,
Pappia pahantavaista,
Luvatonta lukkaria,
Kun on Kuopion sisällä,
Maaningalla mainittavat,
Joill' on tavat taidottomat,
Lakimiesten laitettavat,
Seurakunnalta sanottu,
Keksittynä kehnommaksi:
Paha on näh'ä näkevän,
Paha kuulta kuulevankin
Askareita aikamiesten,
Virkamiesten miettehiä.
Saatana on siansa saanut,
Juutas julkisen elannon,
Sielun paimenet pilanna,
Syntihin syvälle syösnyt,
Huoruutehen haikiahan,
Jonka itse ilmi annoit.
Riidan nostit riettahimman,
Keskenänsä kelvottoman,
Pahat sielun palveliat,
Josta oli oikeudelle
Tekemistä, tutkimista,
Koko vuosi kohdastansa,
Toinen puoli toista vielä,
Vaikk'ei pitkiä väliä
Yhtä kuukautta kulunut,
Kun asia urillehan
Tuli oikeuden etehen,
Lukkarin luvaton leikki,
Papin huoraus hävitön.
Satakunnin kulki siihen
Totuutta to'istamahan,
Salaisuutta saattamahan,
Julki töitä tuottamahan.
Laihtui siellä lahnan purstot,
Si'an kinkut sitkistyivät,
Vähenivät voirasiat,
Ruunun miehet ruuvan söivät,
Kalakukot kaivelivat;
Viinapotut pohjillensa
Oikeutta outettaissa,
Riidan jatko riettahampi
Särki mieltä virkamiesten.
Tuli ilmi ilkeydet
Koiruudet kovin yleni,
Papinkin pahat elämät.
Murhe tuotti mustat päivät,
Huoli haikean elämän.
Pappi tuo pahantapainen
Luuli virkansa vajovan,
Alenevan ansionsa,
Sylen siimoa sivalsi,
Köyttä kolmet kyynärätä,
Jota oksahan osotti
Aivan täy'en tunnon kanssa.
Niin oli hulluna hävitön,
Varsin vaivata vi'assa,
Viratonna viipyi vuoden,
Pahuutensa palkkioksi,
Töiden tyhmien kuriksi.
Ei se saata suuruksella
Itseään ylöspitä'ä,
Jok'ei naura narrin töille,
Papin joukolle pajata;
Vaikk'ei ole se asia
Naurun kanssa katseltava,
Kun on kappa kauluksesta
Naulassa nakottamassa;
Leipäpytty pyllyllänsä,
Oluttuopit vettä täynnä,
Kannut kaljan jäänöksiä,
Rästikirjat kiini pantu,
Risti rinnasta otettu,
Reki kaatunut kumohon,
Kinoksissa kirkkoreisut,
Sakastihin suuri salpa,
Lupa on leivättä elä'ä,
Valta syö'ä särpimettä.
Toinen mies se toimittaapi
Asioita alttarilla;
Pappi katsoopi kanoja,
Kirkherra kiven kolosta.
Apulaiset, aika miehet,
Syövät leivän lystiksensä,
Palkan ottavat perästä,
Kävellessä kappalaisen,
Viratonna viipyessä,
Jutellessa juttujansa.
Kunpa saivat kerran kuulla
Opin oikian sanoja,
Silloin seisoi seurakunta,
Ihanasti istukseli
Pahat Maaningan pakanat
Alallansa saarnan ajat.
Apulaiset, aika miehet,
Kun ne astui alttarille,
Helähteli herranhuone;
Saarna oli sitä parempi,
Kaikin kuulta kaunihimpi.
Vielä nytkin viisahammat
Pienet lapset laulelevat,
Kilvan kiitosta jakavat,
Ikimuistossa pitävät,
Kun ne kuulit kunnon saarnat,
Vuosikauden kaunihisti.
Silloin tunsi tuhmemmatkin,
Mitä ilmi annettiin,
Saarnassa selitettihin;
Nyt on istua ikävä,
Alallansa saarnan ajat,
Kun ei kuule kumminkana,
Ihmisparat ilmoitusta
Evankeliumin opista.
Sanapuolt' on saarna kaikki,
Puhe varsin vaivaloista,
Ei sitä tunne tuhma kansa,
Yksipäiset ymmärtele.
Jonka tähden joukkokunta
Humalassa huutelevat,
Kiivastellen kirkkomä'ellä,
Kaksin kauppoja tekevät;
Pienet pojat piippu kä'essä
Vesakossa väittelevät,
Perän suuhunsa panevat,
Kareksia kaivelevat.
Papin pojat, paskahännät,
Hävittömät häikäläiset,
Itse kurjat kuleksivat
Juomajoukot juohattavat,
Vievät viina rouvariin,
Aina ilkeesti elävät,
Viinan kanssa viettelekset,
Vesakossa vieretellen,
Mahallansa mättähällä.
Tyttäret tavattomasti,
Keno kauloin keikastellen,
Itseänsä ilmoittavat,
Saavat juosta saarnan ajat
Pitkin kirkossa katuja,
Kun ei anneta kuria,
Varoitusta vanhimmilta.
Minä kerran muistan kanssa
Kuulin kummia sanoja
Puhuttavan pulskeasti,
Saarna ajalla arveltavan,
Kuinka vaarit vaintoilivat
Toisiansa torpparihin
Ottamahan aika ryypyt,
Tahi tasku-lekkeristä.
Kesken meiningin menivät,
Amenetta astukselit,
Soittamatta suorastansa.
Paljon niit' on pappiakin,
Jos on pappi parkojakin;
Ilmankos ne ihmisparat
Hakelevat hartahasti
Sielun ruoka'a suloista,
Opetusta oikiata.
Herännehet hengelliset
Eivät löy'ä loh'utusta
Saarnamiehiltä mitänä;
Täytyy kulkea kylässä
Luona veljien veläitä,
Kokoukset kohti käy'ä,
Vaikk' on kielto Keisarilta,
Esivallalta varoitus,
Yhtä hyvin yöllä käyvät,
Piilo kirkkoja pitävät,
Josta ovat onnettomat
Saanut sakot suuremmaiset,
Kuritukset karkeammat,
Rangastukset raskahimmat.
Kirkko on kivijalalla
Kohotettu korkeallen
Maaningassa mainitussa,
Herran huone hengellinen
Aivan uu'esta rakettu,
Joka on kaikilla kohilla
Juuri julkinen rakennus.
Saarnastuoli on sangen kaunis,
Messu-alttari ihana.
Lasit ovat laitettuna
Liki katon korkeuiset:
Ovet kanssa oivalliset,
Joista vaikka joukottaisin
Sopii astua sisälle.
Tapuli on täy'ellinen,
Kellotorni kelvollinen.
Mitäs siitä on mieli hyviä,
Harmi haikea perästä,
Kun ei ole paljon paimenesta,
Milloin se on mielipuolla,
Milloin varsin mieletönnä,
Toinen silmä on sillurassa,
Toinen silmä killin kallin.
Joko haastan haisevia,
Puhun niinkun puolihullu.
Ei ole se oma vikansa,
Kaikki on Jumala luonut
Aivan yh'estä verestä
Ilman alle ihmiskunnat.
Mutta kuitenkin kysynen:
Kuinka se toki sopiipi
Olla vartia vakainen,
Neuvon antaja ihana
Siinä Herran Siionissa
Jok' on itse ensimmäissä
Lautamiehen leu'an alla
Jaaritusta jatkamassa,
Asioita antamassa,
Käskyjä käräjän teillen?
Ei pitäisi papiksi panna,
Mielipuolta milloinkana,
Pöykeitä pyhälle työllen.
Ilmi työt on ilkiöitä,
Salajuonet saastaisia,
Naapurilta naurattavat,
Ei se rannia rakasta,
Eikä seuraa säätyänsä,
Niinkun se on näissä nähty,
Esimerkiksi äkätty —
Maaningalla mainitussa
On isäntiä itsessänsä,
Ymmärryksen ystäviä,
Kun ne peiaita pitävät,
Tahi tansit laittanevat;
Niin ne herransa halulla
Vaativat vapasukuset.
Halolassa oli hautajaiset,
Surupäivä suuren herran,
Johon oli kuulut kutsuttuna,
Vaa'ittuna valtamiehet,
Herrat arvosta isommat,
Kunniasta kuuluisimmat.
Kutsuttihin kappalainen,
Toivon kanssa toivottihin.
Sy'ämessä oli salaiset juonet,
Viha veljien välissä,
Ylenkatsoi kutsumuksen,
Ettei tullut ensinkänä.
Vielä on toinenkin to'istus,
Sy'än synkeä havaittu
Peltolassa peiaisissa,
Rouvan kuolokutsonnoissa,
Johon oli kuulut kutsuttuna
Sukulaiset, suuret herrat.
Kutsuttiin myös kappalainen,
Viran työtä täyttämähän,
Tavallista toimitusta.
Ylpeys oli yhtä kaikki
Sy'än raukka synkeämpi,
Kovempi kun kirvesrauta:
Ylönkatsoi kutsumuksen,
Viran työnkin vielä jätti,
Olisi saattanna sanoman,
Koko maassa mainittavan,
Häpiän hävitön tehnyt
Kunnialla kutsuvallen,
Jos ei Lyra, lankopappi,
Olisi osannut tulla
Kovan ilman estämähän,
Joka teki toimituksen,
Virastansa vaarin otti,
Ei ollut puutosta papista
Eikös ne oo erhetykset,
Polosella mielen puutos,
Tahi suuren sy'ämen valta.
Siitä mä sinua kiitän:
Tunnet tuntosi hyvästi,
Arvaat asian polven,
Vaikka vallat vaatisivat,
Tahtoisi talon isännät,
Kestinkiinsä kutsuisivat,
Ele tule turmioksi,
Poies poista itseäsi.
Nuoret herrat naurelevat,
Kompilla kovin puhuvat,
Herjaa pilkkana pitävät.
Se on kuulla kummempata,
Näh'ä vielä vaikiata,
Kun on pojat pappilassa
Häihin kutsutut katalat;
Niin ne ovat onnettomat,
Niinkun su'et surkiasti
Näl'än kanssa nääntyneet,
Eli mustat mustilaiset,
Haakerin hävitön joukko.
Kun ne nokki rokkareista,
Kalamaista kynsillänsä,
Humalassa huutelivat;
Johon on mulla merkki vissi,
Esimerkki ennen nähty.
Minä muinoin Maaningalla,
Iinsalmen ison rajalla,
Lapin maassa laakeassa,
Kävin häissä käy'essäni,
Matkustaissa matkojani
Mykkälässä mainiossa.
Minä outo, äkkinäinen,
Niinkun muutkin muukalaiset,
Oven pielehen pysäytyn
Käytöksiä katsomahan,
Kuinka julmat juutalaiset,
Papin pojat paskahännät,
Ihmisistä ilkeimmät
Marsivat majuorin lailla,
Hemmin lailla hölkyttivät,
Niinkun muutkin mustalaiset.
Lauloit kanssa loilottelit,
Niinkun su'et soitimessa.
Pillit oli kun piiskavarret,
Mustalaisen ruunan ruoska,
Oton oikea opetus.
Vielä niill' on virka suuri
Kun ne koiria kokoovat,
Hiiren syöjät hirttelevät,
Teilit valmiiksi tekevät,
Joihin kissat kiinittävät,
Koirat kynsistä vetävät,
Särpimeksi säästelevät.
Hyvä on hylky tarpeessa,
Heittiö hätä varana.
Kaikki ne ruu'aksi rupeevat,
Pappilassa paistetahan,
Kun on kuorehet märännä,
Kiiskin kalat katkeraksi,
Ruoko virran vieremillä
Heittiöksi heitettynä.
Niitä Kalle kahven kanssa
Pyyteleepi paistiksensa.
Kallen kä'ess on kahvipannu,
Oota antaapi enissä
Ruman rau'an Ruokoveellä
Rokkajauhosta ryätyn,
Soturiksi suolapalli.
Ranssi vakkoja vetääpi,
Seisoi säkki kainalossa,
Johon kutsui kuoreheita,
Kiiskin poikia kivoitti.
Aaroni enissä antoi
Säkin täy'en särpimeksi,
Tahi paistiksi papille.
Vielä Kalle vaikuttaapi:
"Kovin nyt kahveni meneepi,
Rokkaruoka runsahasti.
Pistä Pietari liseä,
Katso vielä Karhunenkin,
Nälkä ompi nähtävästi,
Särpimestä suuri puutos,
Keittoruu'asta kovempi.
Juhla ompi joutumassa,
Hetikohta helluntaki;
Anna veikkonen apua.
Eipä sitä evästä jäänyt
Paljon suuhun pantavata,
Kissan kuivatut nivuset,
Lauta-Husson koiran kylki,
Ratikaisen leivän loppu,
Räkänenän rieskan kanta,
Voita viimeinen vipale,
Taisi olla tiaisen verta.
Viina loppui varsin kaikki,
Olutta ei ou ollenkana."
Hätä saattoi haihtumahan,
Kellarihin kertymähän,
Tuomarin tukon sisälle,
Yöllä aivan yksinänsä,
Luvata lukon sisällen,
Salvan taakse suuri paatos.
Olisi ottanut apua,
Varsin varkahan tavalla
Herkkuruu'at helluntaiksi,
Sunnuntaiksi suuruspullon.
Alpiini asian tunsi,
Kuuli riskehen rasian,
Putelista pulputuksen,
Kellarista kehnot tuumat.
Huudon nosti huikeasti:
"Tuokaten minullen miekka,
Jolla rosvot rohkeasti
Kartanosta karkottaisin."
Otti lyh'in oivallisen,
Lasiseinän selkeämmän,
Valkean nä'ön varaksi.
Kallen halsissa havaihti,
Keksi narrin kellarissa.
Silmät katsoopi sikana,
Alahalla arveleepi,
Nenä kengän kantapäissä.
Alpiini sanoi samassa:
"Ompa sulla oiva reisut,
Askarehet aivan vissit,
Kulet toisin kuoporoihin,
Luvata lukon sisälle.
Tavaton on tutentille,
Mah'oton magisterille,
Koulun käyneelle kovempi.
Filosohvia ei suvata
Olla yöllä yksinänsä
Luvata lukon takana."
Kyllä Kalle kärttämässä
Monen moitti mustilaisen,
Haakerinkin haastamassa,
Jätti akkoineen jälelle.
Se on varsin vaikiata,
Nytkin kuulla kummempata,
Kun se painui polvillensa,
Alas maahan ahkerasti.
Antoi aivan ainoankin
Rukouksen runsahasti,
Kumarteli, kunnioitti
Puolen tunnin polvillansa.
Huuto kuului Hussolassa,
Saaresta sanoma kumma:
Koira on kuollut kunniatta,
Ammuttuna aivun kautta,
Joka on Kallen kainalossa,
Penuherran reen perässä,
Kurjan kulkiissa kotia.
Koiran kinkku kirstun alla,
Kirstu täynnä kissan päitä,
Kattia kapusäkissä,
Kuoreheita kukkarossa,
Jotka tuopi tuomisiksi,
Salin pöy'älle paneepi.
Ranssi on vielä vikkelämpi:
Kun se Ouluhun osasi,
Kulki suolakaupungissa,
Turkit tuopi tullessansa,
Mustapuuhkan Pohjanmaalta,
Kainuhusta karvapelsin,
Nahkavaattehen varasti.
Vielä syöpi viilipytyt,
Maksamatta maitokannut.
Koko Kainuhu valitti,
Hulikoita huutelivat,
Mainitsivat maitojansa
Papin pojalta perästä.
Kerran katsoin katkerasti,
Äkkäsin yh'en asian,
Tunsin varsin tuhmimmaksi,
Ilkeäksi ihmetyöksi,
Kuinka Kalle kauhiasti,
Istui miesi ilkeämpi,
Alttarai'allen asettui.
Saarna ajan aika narri
Istui paikalla pyhällä,
Kopeasti korkealla.
Tupakissa oli turvan seutu,
Karetsissa kasvot kaikki,
Viinapottu oli povessa,
Lasi-pullo lakkarissa. —
Ei ole se istuin ilkiöitten,
Eikä tuoli tupakka-Jussin!
Vielä minä vihastuin siitä,
Kun ne laittoi laulamahan,
Panivat pyhälle työlle
Luvattomat lukkariksi,
Parkumahan paskahousut,
Kissan syöjän kiljumahan,
Kunniahan koiravouvin.
Vaan ei oo kumma kunniaksi,
Jok' on kaikki koulut käynyt,
Opin oikian hakenna.
Magisteri on mah'oton,
Filosohvi suuri viisas,
Käynyt kaikki koiran konstit,
Akatemiat asunna,
Tavinniemen tallin alla,
Tahi tallitunkiolla,
Peräniemellä peh'ussa,
Uunin päällä oivallisen,
Kyökin piisillä paremman.
Vielä sanon viimeiseksi,
Sanan puolen pulskiasti,
Tahi kaksi kaunistusta.
Paljo on tehnyt pappilassa,
Rakentanut raskahasti
Seurakunta surkeasti:
Seinät suuret seisomahan,
Jotk' on kaikki kaatununna,
Rakennukset rau'ennunna.
Nyt on tehty toiset seinät
Paljon ennistä paremmat,
Pytingit papin varalle,
Kun oisi kunnolleen pitäjä,
Hallitsia huonehien.
Ei la'asta lattioita,
Siivota salin sisusta,
Kammaria kaunistella,
Vahingossa viikon päästä.
Pesust' on peräti laiskat,
Kerran vuossa, kerran kuussa,
Joulukuussa kuuluisassa.
Lattiall' on lapsen paskat,
Kanan paskat kaapin päällä,
Syöttöporsahat sisällä,
Tinakooli koiran e'essä,
Posliinit porsaan jal'oissa.
Kun se rouva lapsen saapi,
Tahi siittäpi sikiön,
Likasia on raukan rievut,
Ryökäleitä rievut kaikki,
Kovia kun koskuttormi,
Tahi talon säkkivaate.
Ei niitä kestä kehno ruumis,
Iho nuori itkeväisen.
Huuto huikea tuleepi,
Valitukset vaikiaksi.
Elä suutu seurakunta,
Vielä nytkänä vihastu,
Jos minä sanan sanoisin,
Vielä virteni lisäksi.
Papin poi'sta pahoista,
Maaningassa mainitussa.
Ei niitä keisari kehoita,
Eikä huoli hovirätti,
Pispat pilkkana pitävät,
Poies viskovat virasta,
Sotaherrat heittiöiksi,
Antoi apsietin käteen,
Kirjottivat kiirehesti,
Harmahan paperin päälle;
Kun ei ole opin ottajata,
Toimitusten täyttäjätä,
Papin poi'ssa pahoissa,
Vaikk' on kasvot kaunihimmat,
Miehen mitta mieltä vailla;
Josta muistan muutamiksi
Sananlaskun suomalaisen:
Kanna vettä kaivohosi,
Lainehia lähtehesen,
Ei se pysy polvenansa,
Istu ilmoissa ikänä:
Ei mieltä mitalla saaha,
Panemalla päähän panna.
Nekin virkahan viruvat,
Toimituksihin tulevat,
Joihen ei ou isästä iloa,
Eikä auta äi'in armot,
Syntyjänsä suomalaiset,
Oppimattomat olevat:
Kopeikan kylästä saavat,
Leipäpalan palkaksensa,
Jyväkouran kohtalaisen
Virren värsyn veisattua.
Opin käyvät yhtä kaikki,
Läpi maita matkustavat,
Akatemiat asuvat.
Mistä tulee mittaria,
Mistä pappia pyhiä,
Vielä tuomarit tuleepi,
Siitä herrat suuremmaiset.
Ei sie'ä sinä ikänä
Papin pojat paksupäiset
Kuulla kunnian nimeä,
Joill' on pää kun pässin otsa,
Maitolasku laavullinen.
Vielä ne virsiä tekevät,
Laulun teille laittelekset,
Rupeevat runon tekohon!
Ei se tule tuhman päästä
Sanat säätyksi sialle,
Paikallensa passatuiksi.
Sanat toistansa sahaavat,
Kirjoitukset kihnuttavat.
Ei si'an pitäisi siihen
Runotyölle työnnätellä,
Jok' ei oo luotu laulajaksi,
Virren töille toimitettu.
Ei ne tule tuhman päästä
Lauluvirret laa'ulliset;
Sillä pitääpi parempi
Oppi olla oikeampi.
Häpiäksi hyö rupeevat,
Virren töille työntelekset.
Voi minä polonen poika,
Kun olen kuitenni puhunna,
Puhunna parempiani,
Isompia itseäni,
Sukuani suurempia,
Pappia pahoin puhunna,
Papin pojat pilkanunna,
Nauranunna nappirinnat;
Jos vielä joutunen itsekin,
Sattunen Savon sanaksi,
Suomen maassa maineheksi!
Joko laaten laulamasta
Lasken lauluni lopulle?
Kosk' en jaksane jutella,
Enkä yksin ymmärtäne,
Tarinoi'a tarpeheksi.
Uni minun uuvuttaapi,
Kiini silmäni sitoopi.
Suuni sulkea pitäisi,
Kiini kielen kantimeni;
Pää on kieleni kipeä,
Kuiva kurjan kulkkutorvi.
Vaan en saata vaiti olla
Ikävässä iltakautta,
Sanat suuhuni tulevat,
Ajatukset aivohoni,
Öitä pitkin maatessani,
Koiras-pelit korvilleni
Papin poikien pahojen;
Kun niitä kylä puhuupi,
Nurisevat nuoret miehet,
Valittavat vanhemmatkin.
Sanat kuuluvat Savosta,
Kainuhusta kaipaukset,
Mainitsevat markkinoilla,
Kuopiossa kummeksivat
Papin poikia pahoja,
Ilkiöiksi ihmisiksi.
Kumu kuuluupi kylähän,
Tohu toisehen talohon,
Missä miehet Maaningalta
Hurjapäiset kuleksivat.
Kaikki niitä kauhioiksi
Julistavat juomariksi.
Elä suutu seurakunta,
Kanna mieltä kankeata,
Viaton vihasy'äntä
Minulle miesi paralle,
Jos minä mitenkin lienen
Paljonkin pahoin puhunna!
Tämä on kirja kirjoitettu
Tuolla puolla tuulimyllyn
Koivusen kiven takana,
Leppä lehmän lautasella.
Kyll' on tässä kerraksensa,
Eipä se lukia laiska
Lu'e loppuhun tätänä.
27. Talonpoika Tuovisesta.
Suitset suuhun hullun varsan,
Päitset päähän mielipuolen,
Sananlaskussa sanovat
Suomen syvät Suomalaiset.
Pah' on kuulla kummitusta,
Näh'ä varsin vaikeampi.
Sanat kuului Kuopiossa,
Markkinoilla mainitsivat
Tuota Tuovilan taloa
Rikkahaksi riistan vuoksi,
Elosta erinomate.
Se oli kuulu Kuopiossa,
Maaningalla mainittava,
Rahan vuoksi varsin vahva,
Tavarasta täy'ellinen,
Suomen maassa suurempia,
Vielä arvosta isompi,
Kunniasta kuuluisampi
Ollut aina näihin asti.
Siin' oli itse isäntä
Lakikunnan lautamiesi,
Viel' oli uskottu hänelle
Rahakassat seurakunnan
Kirkon töissä tehtävissä,
Pantu paljon kansan päälle.
Vaan nyt kuuluupi kylästä
Puhelevat puuttuneeksi,
Kadonneeksi kattiloita
Tuohon Tuovilan talohon,
Seurakunnan kuuluisahan.
Juho kantoi kattilata
Varsin varkahan tavalla,
Tuopi Tuovisen käsille
Kuparia kumman joukon,
(En minä enempi tiennyt,
Mitä se painoi puntarissa;
Liekkö leiviskät lu'etut,
Naulat kaikki kirjoitetut.)
Paita kastui kaikki tyyni,
Tukka tuntuupi mär'älle
Kattilata kantaessa.
Viel' on toinenkin to'istus
Mulla tuttu Tuovisesta,
Kun se vaimon viekotteli
Lauttaheitto langoltansa,
Teki juutas julkiseksi
Ruma henki rohkeaksi,
Kutsui kultarenkahita,
Sormuksia saahaksensa;
Hussolan hyvät hopeat
Otti lahjaksi lusikat,
Koko kolmet kappaletta
Vähin hinnoin vaimovä'eltä.
Hussoll' on hyvä to'istus,
Lusikoissa lu'etut merkit,
Jost' on juttu julki tullut,
Niinkun aina annetahan
Ilmi oikeat asiat,
Saapi julki suuri luoja.
Vielä väärät velkakirjat
Tietty Jussi Tuovisella,
Nähty kirkon nähtävillä
Luona laiskan lautamiehen.
Niist' oli nimeksi juuri
Antanunna aineheksi,
Velkakirjan vastimeksi,
Merkiksi mitä hyvänsä:
Joko kahmalon kapasta,
Eli kapan kymmenestä,
Kellen kapan, kellen kaksi,
Liekkö kolmatta lisännyt.
Ei sovi Suomen maassa,
On tuo outo muuallakin,
Ilkeä etempänäkin,
Turkin maalla tunnotonta
Ottoa omin lupinsa
Maksoa mah'ottomasti.
Eikä noita ennen tietty,
Ennenkun kuulin Kuopiossa,
Mainitsivat markkinoilla
Oikeutta onnetonta
Tutkittua tuomarilta.
Se on kuulla kummempia
Rikkahasta riettahampi,
Vielä vääryyttä tekevän,
Ihmisille ilkeyttä;
Vaikk' on kyllä kymmeniä,
Itsellänsä yltäkyllin,
Tuhansia turkin alla,
Taalerit takana vielä
Kirstut täynnä kirjoitusta,
Velkakirjoja kovia.
Synti on suuri synkeämpi,
Jos arvotta ottaisivat
Köyhät konstilla eläisi,
Varastaisi vaivasetkin;
Vaan se on sitä pahempi,
Hirmu synnin hirviämpi,
Kun tuo rikas riettahasti
Vielä vääryyttä tekeepi.
Kun se otti onnettoman,
Varsin vaivaisen tavaran,
Vielä lapset lahjan kanssa
Viekkahasti viekotteli.
Mieli miestä hallitseepi,
Omatunto oikaseepi,
Mutt' ei tunne Jussin tunto
Tuota synnin synkeyttä,
Kadotuksen kauheutta,
Kun on hirmu helvetissä,
Liekki tuonelan tulinen,
Johon sielu siirtyneepi,
Kautta kuolon kulkeneepi,
Kun on saanut synnin kuorman
Täytehen ajassa täällä.
Nyt minun puuttuvat puheeni,
Jutut Jussi Tuovisesta,
Eikä anna aika myöten
E'empätä etsiksellä
To'istusta Tuovisesta,
Jussin juttuja hakea;
Vielä puuttuupi paperi,
Läkki kaatu kaikki tyyni,
Käsi kanssa kankiana
Vapiseepi vaikeasti,
Suoni sormia vetääpi,
Pakottaapi peukalota,
Vaikk' on vielä viekkautta,
Mielessäni miesten juonet,
Aina ainoset asiat,
Korvakuulon kummitukset,
Mitä pojat pulskeammat,
Puhelevat pulloturvat
Tuosta Tuovilan talosta,
Jussin töistä julmimmista.
IV. Tapain parannusta tarkoittavaisia.
28. Talonpojille.
Ei oppi ojahan kaa'a,
Ei taito takaisin työnnä,
Neuvo syrjähän syseä.
Ensin mies opetetahan,
Siitte hattu hankitahan.
Joll' on oppia otsassa,
Sill' on nappia nutussa,
Housuissa hopiakello.
Kuninkaall' on kultaruunu,
Herrat hattua pitävät,
Kyntömiehell' on kypärä.
Herrat käyvät saappaissa,
Toisen vuoron tohvelissa,
Viertomies on virsuillansa;
Herran on kä'essä keppi,
Puhe pulska mestarilla,
Peltomies on pel'on alla;
Herroilla kupera kappa,
Syvä säkki mestarilla,
Talonmies, takana silmin,
Astuupi aitan ovelle.
Joll' on virka pienempikin,
Sill' on paita palttinasta;
Palomies on paikkaisissa,
Riihenpuija rikkuneella.
Kuules kuitenkin minua,
Taitava talonisäntä:
Elä suutu säätyhysi,
Elä virkahas vihastu;
Vaikka vaivalla kovalla
Maasi mahtihin rakennat,
Pi'ät pellon pehmeänä,
Hankit halmetta lisäksi,
Ojit korpia kovia,
Väännät leivän lapsillesi,
Kannat kontissa evästä,
Viikon muonan mennessäsi;
Vaikkas vanhana valitat
Jäykäksi jäseniäsi,
Ruumistasi raukeaksi,
Kun ompi kipiä selkä,
Kaikki hartiat hajalla.
Ei elätä pännä meitä,
Jos ei atrasta apua;
Kun et kyntöhän kykene,
Etkä kestä korpitöissä,
Pi'ä pojille porua,
Opeta työtä tyttärille,
Aja pellolle perettä,
Palolle paljon väkeä,
Kaskimaille kaikki joukko,
Niinkun niitylle ikähän.
Siitte siunoaa Jumala,
Tuopi aittahan oloa,
Rahakassan kammarihin,
Ettei jää verot vajaalle,
Maksot puutu puolitiehen.
Papit saavat saatavansa,
Lukkari oman osansa;
Kaikki muutkin kappamiehet
Suorittelet suosiolla.
Sitä miestä mielellänsä
Herratkin hyvin pitävät,
Jolta saavat saatavansa,
Vähät viemiset välistä.
Sille vielä viipymättä
Kirkkoherrankin kotona
Kahvikuppi kannetahan,
Luona lukkarin samate
Aamuryyppy annetahan.
Nimismiehet mielellähän
Kelpomieheksi kehuvat,
Sanovat salituvissa:
"Istu nyt, hyvä isäntä,
Ota ryyppy oivallinen.
Pane'pa paritsat päälle."
Sille mestarit menevät
Työhön ilman tinkimättä;
Sille rengitkin rupeavat
Ilman paljon pyytämättä;
Pii'at vielä pyrkimällä
Laurinpäivänä paneivat.
Kasakoita kaikin ai'oin
Hänen työhönsä tuleepi.
Tämmöinen talonisäntä
Saapi hankkia hatunkin,
Pai'an puhtahan piteä,
Ja siihen siniset housut,
Vielä västin oivallisen.
Saankohan vielä sanoa,
Eli pikkuisen puhua
Oman sää'yn suosioksi,
Muihen mieliksi samassa?
Eihän maailma mahissa
Paitsi herroja pysyisi;
Herrat ei herrana kävisi,
Eikä mestarit eläisi,
Kun ei maata kynnettäisi.
Maasta maalima elääpi;
Sekä suuret, että pienet
Maastapa makeat saapi,
Maasta vääntyypi väkevät,
Hapan kaikki hankitahan
Kaiken kansan tarpeheksi.
Siis sinä, siveä vaari,
Taitava talonisäntä,
Jolla on omasta työstä
Tavaroita tarpeheksi!
Et huoli hätäillä siitä,
Jos herra hevosen kanssa
Tuleepi tuvan etehen;
Käske kohta kiirehesti
Rengin riisua hevonen,
Kanna kauroja etehen;
Käytä herra kammarihin,
Pane pöy'älle pötyä,
Laita lapsi naapurihin,
Rannin vaarille varoitus,
Kutsu kanssanne ruu'alle;
Itse istu pöy'än päähän,
Ota pottu polvillesi,
Pi'ä kä'essäsi pikari.
Siitte haastele hyvästi,
Herran kanssa kaunihisti,
Tie'ustele taitavasti
Kaikki yhteiset asiat,
Kanssa kaukaiset sanomat.
Kun on siitä siitte päästy,
Laita saatavat samalla,
Panepa paras hevonen
Kyytihin kylänväliksi.
Anna ruokoa rahalla
Vielä muille vierahille;
Pi'ä vaivaisten varalla
Kala, leipä kaikin ai'oin;
Maksa palkka mestarille,
Rengille rehellisesti,
Koska kohtuutta anovat;
Vaan jos paljosta puhuvat,
Mahdotonta mainitsevat,
Suutu ja sano sinuksi,
Elä toiste työtä anna.
Ole muorille mukava,
Pi'ä perettä hyvänä,
Polta pirtissä pärettä,
Kammarissa kyntteliä.
Elä liiku li'assa silmin,
Elä astu einehettä,
Pi'ä kohtuutta kotona,
Reissuissa rehellisyyttä;
Niin sä astut arviossa
Pienen porvarin sivuhun,
Kauppamiehen kunniahan,
Etkä väärähän vaella,
Vaikka vanhaksi eläisit.
29. Nöyryy'estä ja ylpey'estä.
Nöyryys on näkynyt aina
Joka sää'yssä sopivan,
Sill' on onnesta osansa,
Ajatustakin etua;
Ylpeys on yksi niistä
Vihattavista vi'oista.
Se se Aatamin alensi
Alas onnen kukkulalta,
Vajottipa Varaonin
Meren pohjahan punaisen,
Alensi myös Apsalomin,
Tammen oksahan kakisti
Hivuksistansa hyvistä.
Sama sattui Sauliinkin
Kuninkaalle kuuluisalle,
Ehkä päätänsä pitempi
Oli kansasta katsellen.
Vaikka sankari so'assa,
Leirissä leviä herra,
Pisti miekalla mahansa,
Satutti oman sapelin.
Vielä kovan Koljatinkin
Toinen otsahan osasi,
Ehkä herra haarniskoittu,
Rautapai'alla pu'ettu.
Sovinto on suurin niistä
Auttavaisista avuista,
Joista Paavali puhuupi,
Opettaa apostolimme;
Sovinto on suora polku
Onnen ovien sisälle,
Sekä korkeimman kotona,
Että majassa matalan.
30. Entisestä ja nykyisestä ajasta.
Savon ukko, sarkahousu,
Pikimusta, pitkäparta
Päästi äänen uunin päältä,
Laski pankolta pakinan
Puhe oli aivan pulska,
Sanat kaikki sarvipäitä,
Jotka rikkoi miesten mielet,
Akat näytti närkästyvän.
Lausui ukko uunin päältä,
pani pankolta sanansa:
"Elettihin ennen meillä,
paistettihin paksut leivät,
Verot markoin maksettihin
Taalerin talon asiat,
Kun ei kul'ettu kuvissa,
Maalatuissa matkusteltu:
Ajokalut kaikkityyni,
Voi'eltiin voitehella,
Siveltihin juuri sillä,
Jolla voi'ellaan venekin.
Akat vaipoissa vaelsi,
Villaröi'yissä röhötti.
Ukot sarkakauhtanoissa,
Kelsiturkissa köhötti,
Oli kellona otava,
Kukon virret viisarina.
Arveltihin ajan juoksu,
Tulo päivän tunnettihin
Ilman uuritta tuvissa,
Seinäkellon kertomatta.
"Minä miessä ollessani,
Kun ma kul'in kaupungissa,
En kauan katuja käynyt,
Puhutellut puotimiestä;
Suolat survasin rekehen,
Rautakangin kannoin siihen;
Luoti pari painehia,
Vaimolleni lakkivaate,
Lapsille lakeripalli,
Inkivääriä vähäisen.
Olin ilmankin iloinen
Kapineilta kauppamiehen.
Heti valjastin hevosen,
Heti kukkaron kuristin,
Kissan nahan kiini käärin,
Koivet solmisin kovasti;
Enkä ennen lievittänyt,
Vasta vouvin vaatimalla,
Veroherran huutamalla.
Herrat veti vissit viivat,
Kaksi kuuta kuittihini.
Kesti silloin kissan nahka,
Vaikk' ei nyt vasikan nahka.
"Nyt on aika aivan toinen,
Vouvin luku loppumaton,
Rahanpuute puuttumaton;
Rästikirjat kiirehtivät,
Nahka naukuupi punainen,
Monen karja kirjan päällä,
Alla ausionin hevonen,
Pannut panttina kylässä,
Hyvät ryysyt ryöstön alla.
Herra teillä, toinen meillä,
Ruunun käskyllä kovalla;
Mikä piti pitkin maita,
Toinen pyrki poikki maita,
Lautamiehet laukun tuovat,
Joista arkit aukiavat
Niiss' on rästit räknättynä,
Nurkissa pahat numerot."
Ei ukko unessa ollut,
Ei paljon valetta pannut;
Vaan se oli sangen vanha,
Muisti muinoiset asiat,
Tiesi tämänaikaisetkin,
Vaikka nuoret naurahteli,
Pojat pisti pilkkojansa.
31. Viinasta.
Kuules, viina, kun ma laulan!
Kuules, pulloni, puheeni!
Empä moiti mahtiasi,
Enkä voimias vähennä:
Olet kyllä oiva ruoka,
Siivosyöjälle suloinen,
Joka ryypyn ryyppeääpi,
Harvoin kaksi kallistaapi,
Kolmannest' ei konsa huoli.
Kuinka kultainen kuleksit,
Herran lahja heilukselet,
Sy'ämessä syömättömässä
Eineryyppynä esitte
Annat aamusta varahin
Ruokalystin ruumihille;
Vaan jotk' ovat ystävänä
Suunsa kanssa suuttumatta,
Hankkivat halulla siihen
Kaikin ai'oin kaatamista,
Niillen on ikänsä ollut
Viina varsin vaarallinen,
Eikä se sukua katso,
Eikä säätyä eroita.
Teki se ennen tengan rei'än
Talonpojankin povelle;
Potkasi se porvarinkin
Kauppakaaret kallellensa.
Saavutti se saarnamiestä,
Pani valmihin papinkin
Uu'ellehen teinin teille,
Lipan leu'alta pudotti,
Laulatteli lukkareilla
Väärän virrenkin välistä.
Toimittaapi toisen kerran
Tuomaritkin tuhnioiksi,
Lautamiehet laitteleepi
Juttumiesten mieltä myöten:
Käymähän käräjämiesten
Arkun kautta kaiket öiset,
Josta siitte päivän päällä
Kyllä torkkuvat tuvissa,
Oikeutta istuttaissa,
Virka vaihtui kohmeloksi,
Oikeus unennä'öksi.
Minkä teki mittareille,
Minkä muille muutamille,
Virkamiehille vähille?
Nimismiehet niinkun muutkin
Paneepi pahalle tielle,
Viskoaa virattomiksi,
Toimittaapi torppariksi.
Se se seppiä pilaapi,
Suutaria, räätäliä,
Äkäseksi ärryttääpi,
Viepi tukkanuottasille.
Vielä vaimotkin vetääpi
Penkin päähän pyllyllensä.
Lakki päästä pyörähtääpi,
Pois nokka nenän koh'alta,
Joita varjele Jumala
Näkemästä, kuulemasta!
On outo näh'ä näkevän,
Kumma kuulla kaukaisenkin.
Vasta minä vanhoillani
Oivalsin tämän asian,
Kuinka kunnia meneepi,
Aleneepi miehen arvo,
Kaikki rakkaus katoopi
Entisiltä ystäviltä,
Miesi velkahan vetäiksen,
Joka ryyppääpi rysyltä,
Viinan viljassa elääpi
Monet päivät pääksyttäisin.
Maaliman makea seura,
Tapa vanha tarttuvainen,
Jot' ei arvata alusta,
Saapi semmoiset vahingot.
Sill' on sielulla enemmän
Tekemistä tuonelassa.
Kun on kuolema tukinnut
Kulkun kuohuvan peräti,
Vettä viepi viimeiseksi,
Hunajasta ei hän huoli,
Eikä viinoja valitse.
Yksi on ankara asia,
Joka täällä tutkintoa
Tarkempata tarvitseepi,
Varotusta vanhempata
Ihmisiltä ansaitseepi.
Kun jo kasvavat musikat
Kaksin kupin kaatelevat,
Ettei matkoilla evähät,
Eikä määrätyt rahaset
Kestä keskitiehenkänä.
Kunpa häntä kuusin markoin
Poika pikkuinen paneepi,
Sievä siit' on siitte tulla
Kolmen taalerin koh'alle,
Tott' on tolppa irtanaissa,
Eikä lou'usta lukua,
Vähä riksistä rätinki.
Uskaltaapa ukko vielä
Toisellensakin tokaista:
"Ele ystäväin, pakene!
Seisoksele näillä seu'uin,
Niin saat suuhusi sinäkin;
Minä annan aika ryypyn,
Enkä heitä huomeneksi."
Annas aika aamun tulla,
Miehellä on toinen mieli,
Kuitenkin kulunnin täh'en
Miesi päältänsä puhuupi,
Haikeasti haasteleepi:
"Vaikkas jo, kipeä kallo,
Tahdot harmista hal'eta;
Empä säästä sittenkänä,
Totta maksan minkä jaksan.
Tuolle taaleri tuleepi,
Tolppa toiselle koh'alle,
Koko loutu kolmannelle;
Vaan ei nyt varsin ruveta
Kuitenkana kuolemahan,
Vielä on viinoa kylässä,
Vielä sittenkin sivallan
Koko korttelin velaksi:
Autas, veikkonen, vähäisen!
Toiste maksan, jos ma jaksan."
Aivan on asian kanta
Tällä lailla, lapsukaiset!
Minä sen to'eksi tie'än,
Ett' olen itsekin ollut
Taipuva tähän tapahan,
Saanut semmoiset vahingot:
Terveys on turmeltuna,
Kaikki rikkaus ka'onnut,
Matti taskussa makaapi.
Tällä suututin sukuni,
Esivaltani vihoitin
Näytin itseni olevan
Hyvänsuoville suruksi,
Irvihampaillen iloksi.
Olkohon opiksi muille
Jotka saanevat sanoa:
"Muita on mies opettanunna
Itse oli oppimaton!"
32. Turhuudesta.
Yksi vaka vanha poika
Kävi kirkossa kesällä.
Kohta kun meni mä'ellen,
Näki joukon juopuneita,
Jotka pauhasi pahasti
Yöllistä elämätänsä,
Sanoivat sanan pahimman:
"Nyt lempo lopetti viinan."
Tämä vaka vanha poika
Pistihin kirkkopiha'an,
Siell' oli koreat ko'olla,
Kiiltonapit kinkerissä,
Jotka nauroi nahkavöillä,
Nyörimyssyillä myhäili.
Tämä vaka vanha poika
Otti askelen takaisin,
Meni tuosta männikköhön:
Siell' oli tarha tyttölöitä,
Miniöitä miekkosia,
Ehkäpä emäntiäkin,
Jotka puhui pummulista,
Silkistä sivertelivät.
Heitä luuli herrasvä'eksi,
Mutt' oli sanat suomalaiset.
Tämä vaka vanha poika
Istui kuitenkin kivelle,
Pisti piippuhun tupakin,
Kuulosti pitemmän päälle.
Sanoi tyttö toisellensa,
Että se etemmä kuului:
"Vieläpä sull' on villaröiy,
Kotikarvoista hamekin,
Huivi kanssa huonollainen;
Oisit tok kotona ollut!"
Sanoi taaskin toinen tyttö:
"Elä huu'a, herttaseni!
Ei oo käynyt kauppiaita
Koko talvena kotona.
Kävi poika Pohjanmaalta
Raahesta rahan anoja,
Ei se huolinna hameesta,
Eik' anna isä rahoja."
Sanoi taaskin toinen tyttö:
"Katsos tuota turmiota,
Antaapi minun isäni,
Vaikk' on itsekin velassa."
Sanoi taaskin toinen tyttö:
"Jospahan nyt käypi teillä
Miehiä milloin hyvänsä,
Laukku semmoinen sel'ässä,
Jok' on pitkä poikkipuolin,
Käske käy'ä mei'än kautta."
Tämä vaka vanha poika
Poltti piipun pohjillehen,
Kuuli siitte kellon soivan,
Kävi kirkkohon sisälle,
Kuuli siellä toisen kumman,
Sanoi toinen toisellehen:
"Köyhä kyll' on tuokin vaimo,
Koska on kuvaton myssy,
Kovin huono kaulahuivi."
Tämä vaka vanha poika
Veti nuuskua nenäänsä,
Pappi astui alttarille,
Enempätä ei hän kuullut.
Tuli taaskin talven päälle,
Istui kirkon kynnykselle.
Siinä räätäli rapuilla
Seisoi selkänsä kenossa,
Visintieraten vikoja
Miesten, vaimoin vaattehissa.
Tuli tyttö turkki päällä,
Ihan uusi uutuhelma,
Vasta saatu valmihiksi.
Sen hän seisotti eteensä,
Otti kiini olkapäistä,
Rintapielistä piteli.
Sanoopi samassa sillen:
"Kuka tuon on turkin tehnyt?
On tuossa vähän vikoa.
Eihän nyt koko kylällä
Tuosta tyylistä tykätä."
Silloin sen imeisen silmät
Vesikierteillen kihahti.
Sanoi raukka räätälille:
"Niinpä ne sanovat muutkin,
Niin sanoi sisarenikin,
Ettei tuota päälle panna
Ennenkun se entratahan.
Hyvä mei'än mestarimme!
Tulisko tuosta kalua,
Jos toisin tei'än käsiinne?"
Sanoi räätäli samassa:
"Jos panet vähän liseä,
Siitä saataisi sinelli,
Tahi kaitanen kapotti."
Tuostapa tuo tyttö raukka
Hyrskähti hyville mielin,
Suu se nauruhun vivahti.
Tämä vaka vanha poika
Enempiä ei nyt kuullut;
Kun oli siunaus lu'ettu,
Läksi kirkosta kotia.
33. Pojille.
Se on vaka vanha poika,
Tunnon maja, toimen teltti,
Vakuu'en vakainen kätkö,
Jolle jouluna Jumala,
Uunna vuonna uu'et lahjat
Talveksi tasaeleepi,
Ettei öillä juoksentele,
Kuleksele kuutamilla.
Pysyypi pyhät kotona
Juhlat ilman juoksematta,
Seisomatta seinuksilla,
Outtelematta ovilla,
Hiljoillehen hiipsimättä,
Verkalleen vetelemättä,
Ettei koirat kuulla saisi,
Eikä haukkujat havaita.
Pyhä henki helluntaina
Mieltä mittaapi kesäksi,
Ettei vie venettä toisen,
Poikki salmen saatattele,
Eikä kuivalla kuleksi,
Peltopolkuja poleksi.
Yöt ne lystit ja lyhy'et
Kaunihit keväiset yömme,
Katselee kalan kutuja,
Linnun soivan liikuntoa,
Tuopi keiton kelvollisen,
Avullisen aamuruu'an.
Niillä rinnassa ritari
Oivallinen olla saisi!
Vaan on vanhoilla valitus,
Papillakin paljo huolta,
Että on enemmän niitä,
Joitten into iltapuolla
Laulantoina lankeaapi,
Ilman iltaruu'attakin,
Kytmäistä kylän väliä,
Jotka joukolla menevät,
Kierosilmin kirkkotiellä,
Kylkivienolla kylissä,
Katsoi sinne, katsoi tänne,
Vielä taaksekin vilahti.
Niill' on polku poikki pellon,
Venesoutu salmen taakse,
Vievät rannoista venehet,
Tallaavat tou'ot kaiket.
Tämä tapa tärvättävä,
Moitittava, muutettava,
Viepi mestarit mukaansa,
Talon veljekset vetääpi,
Tuopi saunahan tuvasta,
Rengin pestaapi peräänsä,
Vaikk' ei tuosta luonto luovu,
Ennen leivästä eriipi.
Saisi olla saakeleilla —
Sais' olla sylenpituinen,
Kolmen kyynärän kokoinen
Kaikilla kalainen häntä;
Havuista leveä hattu,
Että tuosta tuttasihin
Seinän vieren seisoiliat,
Saunan salvan aukasiat.
Kummako jos kurvat siitte
Kulkevat kyliä myöten,
Pitkällä pitäjän tiellä;
Syötä äiti, saata lapsi,
Jos tuosta johi tulisi,
Apulainen ajan päälle.
Vaan se vaka vanha poika
Saapi sängyn itsellensä.
Jos hän penkille petaapi,
Eli pankolle paneksen,
Siihen laskeksen levolle,
Unen maistaapi makian,
Ilman huoran hurstiloitta,
Lakanoitta mieron lautan.
34. Tyttärille.
Yksi tohtori totinen,
Suomen suuri kirkkoherra
Puhui suulla puhtahalla,
Pakinoiksi paljon siitä,
Kuinka kunnia pysyypi
Muutamilla muuttumatta;
Toisille tosin tuleepi
Vika ilman viipymättä.
Vii'en viisahan sekahan
Niitä neitsiä nimitti,
Jotka kulki kunnialla
Vietit aikansa visusti,
Eikä ottanut ovesta
Sala-sissiä sisälle
Eikä vuo'etta vetänyt
Kaikille kasa-pukille,
Outtelivat oikeata
Puhe-mieheltä puhetta;
Kun ei tuota kuulla saanut,
Suostui siihen suuttumatta.
Vastasivat vanhat siihen
Talonpojat taitavasti:
"Sana oikehen sanottu,
puhe oikehen puhuttu."
Saammeko mekin sanoa,
Mitä mei'än mielessämme:
Heillenpä hopea-helmet
Ruunun rustata pitäisi,
Kaksi kaulan-ympärystä,
Että näistä näh'ä saisi
Pitäjän pila-miniät,
Kuka on kunnian pitänyt,
Kuka arvon ansaitseepi.
Kyll' on niitäkin kylissä
Tyttäriä tuhmempia,
Jotka rientävät ripille,
Sitä varten sinne käyvät,
Saahaksensa sulhasia
Vii'entoista vuo'en päästä,
Olla mies mikä hyvänsä:
Talon-laiska, juoppolalli,
Eli köyhä loisen poika,
Sotapoika, muuttosonni,
Elikkä rahaton renki,
Jokahan vihille veisi,
Vaikka vaskisormuksella,
Jos vuo'en, parin päästä
Korjan perä on kotina,
Talon turkki tuiskun suoja,
Läpilauta lapsenlikka,
Käsi virkka kätkyn souto,
Penkki, pankko, pöytä lauta.
Saanenko minä sanoa
Vielä viimeisen sanani?
Jos on paljon piikojakin,
Niin on piikaparkojakin,
Jotk' ei outa ollenkana
Puhemieheltä puhetta;
Kesällä kenossa kaulan,
Talvella takana silmin,
Läpi kirkon kiitelevät,
Kenen keksimän pitäisi,
Josta into iltapuolla
Tietä neuvoisi tilalle.
Itse alkavat asian,
Ett' on aina ajan kunkin
Sitä myöten mylläriä,
Kun on myllyt mieltä myöten.
Jospa tuosta toissa vuonna
Jo heti hepo etehen,
Saalis saunasta rekehen;
Tulla tuomarin etehen,
Tievustella tietäksensä
Keltä tullia tulisi,
Vuoroa vähänkin saisi.
Vaan se vaka vanha piika
Itse siunaapi siansa,
Itse sänkynsä sätääpi,
Perustaapi pehmeäksi,
Höyhen-tyynyllä hyväksi,
Päälle peittehet paneepi,
Jotk' on nastannut nahasta;
Siihen laskeksen levolle,
Unen maistaapi makean
Ilman itkun kuulematta,
Lapsen laulun tuntematta.
V. Huolirunoja.
35. Keisari Aleksanterin kuolemasta.
Sangen kuuluisat sanomat
Kaupungista kaukaisesta
Tulivat rajalta Turkin,
Jotka joutui joulun alla
Pohjan pitkälle perälle:
Toivat Suomehen surua,
Ehkäpä enemmän vielä
Vanhalle Venäjänmaalle;
Esti Europan ilolla
Alkamasta uutta vuotta.
Kirjat, jotka kiiruhusti
Kulki kaupungin ka'uilla,
Päästi portit Pietarista,
Liikutteli linnan salvat.
Kaikkinaisen kansan lapset
Silloin kirkossa kyseli:
Kellenkä ne kellot soivat,
Mikä semmoinen sanoma
Saarnastuolist' on sanottu,
Että painavat papitkin,
Päänsä piilossa pitävät,
Muutkin herrat heittelevät
Silmävettä silmistänsä?
Vastasivat vanhat siihen:
"Sanomat on sangen suuret,
Siitä arvosta asia,
Että puutumme puheita,
Vaikka vanhatkin olemme."
Tämän vähän vastauksen
Vanhat lausui lapsillensa.
Ehkä puutumme puheita,
Yritämme yhtäkaikki,
Josko saanemme sanoa,
Itkultamme ilmoitella,
Kun on kuollut Keisarimme,
Majesteetti maan isäntä,
Mennyt mailla kaukaisilla
Tuonen tielle tiettävälle,
Kuss' on Taavetti kuningas,
Kuningasta monta muuta,
Monta suurta sankaria,
Monta muuta matkamiestä;
Katselevat kauan siellä
Uutta Taavetin taloa
Jerusalmissa samassa,
Josta Johannes puhuupi,
Ilmestykset ilmoittaapi.
Vaikk' on nyt valitus täällä,
Vaan on ilo enkeleillä
Kanssa kaikkien pyhien
Uu'en ystävän ylitse.
Oppineet nyt ottakate
Avatkaapa almanakka,
Vuosiluku laskekate
Kuinka paljon on kulunut
Kun on tämä tähti tänne
Ilmestynyt ilman alle.
Vuonna kun on kirjoitettu
Ja tullut tuhannen päälle
Selvät seitsemän numerot,
Kokonaista kolme niitä,
Silloin tämä tähti tänne
Tuli ihmisten iloksi,
Vasta valkeni paremmin
Kokonansa koittamahan
Sa'an yh'eksän alussa
Vanhalle Venäjän maalle,
Kussa vuotta kuusitoista
Suomalaiset saivat olla
Suloisessa suojassansa,
Alla alhaisen tilamme
Katsoi päälle kaunihisti,
Antoi aina auki olla
Makasiinit maan sisällä
Kovan köyhyy'en ajalla,
Näl'än katkeran käsistä
Meitä päästi ja pelasti.
Jos nyt vielä viimeiseksi
Saisin suurilta sanoja,
Ojennusta oppineilta
Puhuakseni paremmin,
Vaan on suuretkin surussa,
Oppineetkin alla huolen,
Ovat pannehet pajuihin
Kaikki hei'än kanteleensa.
Nyt soivat surusanomat,
Huoliharput huutelevat,
Tansit kaikki on lau'onnehet,
Pu'onneet puvut punaiset,
Kaikki ruhtinaat ruvennut,
Huoli kauhtanat hakenut,
Valtakunnan valtamiehet
Huolihuivit ottanehet.
Suuret suurella surulla,
Halvemmatkin haikiasti,
Murehella muistelevat
Kertoilevat keskenänsä
Kuinka kulki kuuluisasti
Kuinka hallitsi hyvästi
Aleksanter aikanansa
Valtakuntansa varusti
Kuuluisalla kunnialla,
Avitteli ahkerasti
Koko Europan etuja,
Jonkatäh'en joutumalla
Tahtoi tarkasti katsella
Kaukaisetkin kaupunkinsa,
Unoutti oman leponsa,
E'esauttoi oikeutta,
Toimitti totuu'en teitä.
Vaan ei tuoni tuosta huoli,
Tuo on tuonella tapana:
Ei hän keltänä kysele,
Onko kaukana kotoa,
Ei hän ilmoita e'ellä
Viikon viimeisen olevan,
Virstan viimeisen tulevan.
Vahva on se vanha liitto:
Kuolla kumminkin pitääpi,
Vaikk' on tila tietämätön,
Aika ainakin salattu,
Ihmisiltä ilman alla.
Tuosta tunnemme to'eksi,
Ettei ollut ensimmäinen,
Joka vaihtoi valtikkansa,
Jätti ruununsa jälelle;
Tuon on jo tuhannet tehnyt,
Vielä vastakin tekeepi.
Eikös Pietari pitänyt,
Alekseivits aikanansa
Valtakunnan vahvan kyllä
Tehnyt suuria tekoja,
Vaikkap' on ajasta siitä
Valtakunta vahvistunut,
Polvi polvelta koronnut
Täy'ellisempään tilahan.
36. Kappalais Uppströmin kuolemasta.
Rakastettu Rautalampi!
Siitä mä sinua kiitän,
Että tässä täy'ellisen,
Opin oikean tapaapi.
Tässä myös on aina ollut
Miesten muistossa monessa
Opettajat oivalliset,
Sangen jalot saarnamiehet
Sivulla Sionin vuoren.
Vaikkapa vaellus täällä,
Tuonen tiellä tiettävällä,
On sama opettajilla,
Kun opinkin ottajilla.
Tapa vanha tarttuvainen,
Jonka surmaksi sanovat,
Kutsuvat myös kuolemaksi,
Se ei muuta mahtiansa,
Voimoansa ei vähennä.
Kuninkaat se kuolettaapi,
Rupeaapi ruhtinoihin,
Sama arvo aatelilla,
Sama helppo herroillakin.
Käypi köyhänkin kotona,
Talonpojatkin tapaapi.
Täss' ei auta miesten mieli,
Eikä vaimojen valitus;
Kaikki se hautahan hakeepi,
Kalmistohon kaateleepi.
Tämä on tapa hänellä,
Ollut asti Aatamista,
Ei heti her'ennekänä,
Yhtä jos valittelemme
Elikkä olemma ilman.
Vaan en saata sittenkänä
Ilman ääneti ruveta,
Minun mieleni tekeepi,
Ajuni ajatteleepi,
Luonto käskeepi kovasti,
Ruveta runon sanoilla
Antamaan asian tietä,
Joka nyt tapahtui taasen,
Koska herra hengellinen,
Julkinen Jumalan pappi,
Kutsuttihin kuolemalta,
Tuonelalta temmattihin.
Joka vanhoja varoitti,
Neuvoi nuoria jalosti,
Ottamaan ajasta vaari;
Sanoi sanan syntisille,
Tuotti tuomion etehen,
Rangaistuksen raamatusta.
Pani myöskin paatuneille.
Ei hän pannut pään-alaista
Nukuttanut nuorukaista
Synnin synkiän unessa,
Poi'es päästi väärän turvan
Kaikkein niihen kainaloista,
Jotka aikovat asua
Elämässä entisessä,
Pyytävät pyhiksi tulla
Oman ansion avulla.
Joilla ymmärsi olevan
Synnin tunnon täy'ellisen,
Kovin sär'etyn sy'ämen,
Herran töillä liikutetun
Perin pohjin pehmeäksi,
Niille löysi loh'utukset,
Armon lähtehet avasi.
Osotti olevan meillä
Välimiehen oivallisen,
Jesuksen, Jumalan pojan,
Joka taitaapi tu'eta
Hengellistä heikkoutta.
Nämät tiettävät totuu'et
Uskalsi ulossanoa
Voimalla varustetulla,
Sillä selvällä opilla,
Äänellä ulottuvalla,
Jotk' olivat luonnon lahjat
Vainajallamme valitut,
Yli monen ystävänsä,
Jotka sää'yssä samassa
Herran puolesta puhuvat.
Sanat kuului selkeästi,
Kaikkui aivan kaunihisti,
Ja kun astui alttarille,
Helähteli herran huone
Messu-ääntä merkillistä.
Mitäs muistat Rautalampi
Tämän vainajan tavoista?
Täm' oli täynnä laupeutta,
Vaan ei yhtään ylpeyttä;
Omilleen oli suloinen,
Otollinen ou'oillenkin,
Taitavammille tasainen,
Eikä tyly tyhmillenkä.
Otti alhaisten asiat
Hetikohta korvihinsa;
Ne kun neuvoa kyseli,
Saivat selvän joh'atuksen,
Jotka oppia anoivat,
Saivat vissit vastaukset;
Vanhat harmajat halaili
Saaha häntä seuroihinsa,
Nuoret kanssa kaipasivat
Tulla kanssansa tutuiksi.
Mitä laulat Rautalampi?
Onko summalta surua,
Onko huolta, huokausta,
Onko itku ja ikävä?
Suista kuitenkin surusi,
Murehesi muunne heitä:
Ei hän ollut ensimmäinen,
Joka joukosta erosi,
Vielä viimeinen vähemmin;
Nukkuvatpa nuoremmatkin,
Saavuttaa se sankaritkin.
Hän oli vaivoissa väsynyt,
Taistellut jo tau'in kanssa,
Sai jo huolella havata,
Näh'ä suurella surulla,
Sanan siemenen makaavan
Kauan kyllä kalliolla,
Kun jo vuotta kuusitoista
Julisti Jumalan neuvon,
Oikean ojennus-nuoran,
Antoi kaikille kätensä,
Jonka laski laskiaissa
Vielä viimeiksi etehen.
Vaan ei nyt enämpi kuulla
Sitä miestä milloinkana
Siinä paikassa pyhässä;
Niin soivat sanoma-kellot,
Huoliharput huutelevat.
Laula vielä Rautalampi,
Vaan elä sitä valita,
Puhu puolella sanalla,
Että oppi on vähennyt,
Sana kaiketi ka'onnut;
Ei tai'a elävät miehet
Ennen aikansa eritä,
Mennä mennehen jälessä.
Meill' on miehet merkilliset,
Jotk' on jäänynnä jälelle,
Täyttämään tätä vajoota,
Jotka vanhoja varovat,
Neuvovatpa nuoriakin,
Julkisen Jumalan kanssa
Sopimahan syntejänsä;
Toki tähän tyytykämme!
Vaikka nyt valitetahan,
Kaivatahan kappalaista,
Ehkä vielä esivalta
Toisen toimittaa siahan.
VI. Erinäisistä aineista.
37. Aikain paranemisesta.
Ei oo pakkoa pahana
Varsinkana vanhan miehen,
Ikäpuolen ollenkana
Ruveta runon te'olle;
Luonto kuitenkin lupaapi,
Tapa vanha vietteleepi,
Että pikkuisen pitäisi
Kihnutella kirjoitusta,
Nuorten miesten nähtäväksi
Mitä kaksi kirkkomiestä
Pyhä aamuna puhuivat
Kiven päällä kirkon luona,
Päivän puolella tapulin.
"Kun me ennen ensikerran
Kiersimme tätä kiveä,
Istuimme isän sylissä,
Katselimme kaikkialle,
Ilman silloin siellä täällä,
Kaksin kolmin kankahilla,
Näkyi miehiä mäellä.
Kun ne siitte kutsuttihin
Kaikki kelloilla kokohon,
Sopi ne sisälle silloin
Joka henki helluntaina,
Toki pääsi pääsiäissä
Itse kukin istumahan
Jaksoi jouluna lukea
Helposti joka hevosen.
Nyt on tehty temppeliä,
Kaksin kolmin kappelia,
Kaikki täytehen tulevat.
"Ei silloin sinistä nähty,
Eikä paljon painettua,
Silloin sulhaset sujotti
Mehtikanan karvasina,
Nuoret nei'et nostavatkin
Varsin varpusen värissä.
Ei silloin rikasten rinta,
Eikä maha mestarien
Kirkkomä'ellä kiilottanna
Talviselta taivahalta;
Eikä köyhä kestin poika,
Väinämöisen viitakkeelta.
Nytpä ei nä'e puvusta,
Ei eroita vaattehista,
Jok' ei miestä muuten tunne,
Mikä herra, kuka narri,
Mitkä muita mestaria;
Koriana kaikki käyvät,
Vaikka työtäkin tekevät."
Vaari toinen taitavasti
Sanoi vastaten sanansa:
"Siitä minä mielelläni
Julistan Jumalan töitä,
Hallitusta Herran suuren,
Ett' on riittävä elatus
Pantu paljolle vä'elle,
Jäänyt vielä järvihinkin
Siunausta sillä lailla.
Jos on paljon pyytäjiä,
Ottajia oiva lailla,
Niin on myös otettavata,
Saalista samalla lailla;
Maata kanssa kaivajilla,
Kyll' on siemenen sioa,
Kyntämistä, kuokkimista,
Paljo entistä enempi.
Kuss' on ennen kahta nähty,
On nyt neljäkin taloa
Tiluksilla tiettävillä;
Kuss' ennen hevoista kaksi
Tuli tuskalla kesähän
Lu'etuilla kylkiluilla,
On jo kaiketi kah'eksan,
Ompa kyllä kymmenenkin,
Lihavilla lautasilla.
Norot selkämäin sivulla
On jo pelloksi perattu;
Suuret kuusikot kumossa,
Joiss' ennen oravamiehet
Viettelivät viikkokau'et,
Kaikki kasvavat eloa;
Kuss' ennen kur'et munivat,
Niiss' on suuret nurminiityt,
Tahi laitumet lakiat;
Kussa peurat piehtaroivat,
Porot poikia latoivat,
Siinä aumoja asuupi;
Kuka ennen seitsemälle
Löysi raavaalle ravinnon,
Saapi jo samalla maalla
Kyllä monta kymmentäkin
Runsahasti ruokituksi;
Sitä myöten silmät suuret,
Kun on otsakin leveä."
Tähän kaikki kirjoitettu
Ompi vanhojen pakina.
Siinä paikassa samassa
Oli monta oivallista
Isäntätä istumassa,
Jotka kuuli kaikkityyni,
Virkkasivat viimeiseksi:
"Suuri kiitos, suuret vaarit!
Lysti on likellä olla,
Kuulla kuinka kaunihisti
Muisteletta muinoisia,
Maamme entistä eloa";
Lisäsivät siihen siitte,
Sanoivat sanoilla näillä:
"Eikös ne eläisi vielä,
Viljavuonna varsinkana,
Jos ne joisivat vähemmän
Joukolliset joutomiehet.
Kun tekevät viikon työtä,
Puoli palkasta meneepi
Heti suuhun sunnuntaina.
Akka parat arvelevat
Mikä viepi viikon palkan,
Kuhun vaipui vaivaukset."
Siinä seisoi saapu'illa
Niitä rengin rehvanoita,
Olipa oppipoikiakin.
Yksi kiljasi kivasti:
"Mitä vielä vettä jäällä
Kolmin kerroin kohva päällä,
Minä ostan, enkä säästä,
Mull' on pankkoja povessa,
Toista kekrinä tuleepi.
Minä tie'än miestä monta,
Jotk' ei anna itsellensä,
Eikä toiselle taritse,
Ehkä tälläkin erällä
Nälkä suolia sukiipi."
"Aivan oikehen sanottu!"
Sanoi suutarin kisälli,
Niin sanoi samalla lailla
Ompelian oppipoika.
Sanoopi sepän aloke:
"Vielä tais vähälle jäähä."
Vielä siinä viimeiseksi
Talonmiehenkin tapainen
Sanoi sanat kelvottomat:
"Kas niin poikaset pitääpi
Tinkapaikoissa puhua,
Antoa sana sanasta,
Siitte niilt' on silmillänsä."
Muorit poskesta murahti:
"Pojat pienet, parrattomat
Hiihtäkäte hiljemmästi,
Niin ette tipahta tielle,
Kyykähä kylän välille.
Jok' ei arvoa ajalla
Oikein mieltänsä mitellä,
Usein keppikerjäläisnä,
Kun paras palan anoja,
Saapi mieroa mitellä,
Kytmäistä kylän väliä,
Vanhan vaarin vastuksina,
Vietävinä vaarin pojan."
Vaarit kirkkohan menivät,
Pojat meni männikköhön.
Yksi veiari vetäsi
Taskumatin taskustansa,
Josta jakoi joukollensa,
Vaan ei vaarille sanonut.
Tämä kirja kirjoitettu,
Vihtajärvellä sanottu.
38. Savonmaan herjaamisesta.
Joka lassa lastatahan,
Miessä mielehen tuleepi,
Sananlasku sangen selvä,
Valmistettu vanhemmilta,
Meiltä mielehen otettu.
Minä miessä nuorempana
Kävin kerran Kokkolassa.
Kuulin kummia sanoja,
Kuulin siellä kainulaisen
Maani miehiä manaavan,
Sanovan Savon si'oiksi.
Tulin taas Turusta kerran,
Hämäläisen hurjan kuulin
Ukon vanhan Urjalasta
Savon miehiä sanovan,
Roimahousuiksi hokevan,
Pitäjiksi pieksukengän;
Min' en virkkanut mitänä,
Sanonut sanoa puolta,
Otin muistoksi mukaani,
Vasta annan vastauksen,
Kun on vuosia kulunut,
Jäänyt jo ajasta siitä
Kyllä kaksin kymmeniä.
Kuules kunnon Kainulainen,
Oivalla Hämehen ukko,
Kun sanon pari sanoa.
Ei ole maata miehetöntä,
Kirvehetöntä kyleä,
Ei sie'ä si'an nimeä
Ylisummahan sanoa.
Kukas nyt ei kuuta tunne
I'ästä eneneväksi,
Luotehesta loppuvaksi,
Niin sano sitä si'aksi.
Sekalainen seurakunta,
Tuon nyt tietävät tytötkin,
Eikös hulluja Hämeessä,
Kataloita Kainussakin,
Samati Savonkin maalla;
Vaan samassapa Savossa,
Jos on joukko joutavia,
Miehiä mitättömiä,
Niin on toisia to'ella
Ymmärryksen ystäviä,
Isäntiä itsessänsä,
Renkiä rehellisiä,
Jotka kyllä joutusasti
Pystyvät pykäystöihin.
Savoss' on samati vielä
Oja-ukot oivalliset,
Kannon vääntäjät väkevät;
Nevan kuokkiat kotona,
Jost' on leipämme levinnyt,
Sahtikannumme sakonut,
Puuropata paisununna,
On vielä oman takeiset
Muurimestarit mokomat,
Semmoisia seppiäkin,
Jotka taitavat takoa
Niinkun itse Ilmarinen;
Löytyypi likeltä vielä
Valurit ja varvalitkin,
Niinkun myöskin nikkaritkin;
Etempätä ei nyt tuo'a
Pulskempata puukalua,
Käsityötä käyvempätä
Räätäliltä, suutarilta,
Kun on jo omassa maassa.
Sillä se sana sy'äntä
Vielä nytkin vihlaseepi,
Koko maata miehinensä
Sanoa Savon si'oiksi,
Roimahousuiksi hokea.
En sie'ä sitä nimeä
Osaksi oman pitäjän,
Enkä huoli housujani
Poikki polvesta sahata.
Pitäköhöt pinkkapöksyt,
Joill' on vaatetta vähemmän,
Eli sukkia enemmän;
Rohkenee tuo roimahousu
Pieksukenkiä piteä,
Saa tuo saappahat pyhäksi.
Jo sanon sanani toisen:
Savoss' on samati vielä
Melkiöitä mestaria;
Harvoin on ha'ettuna Hämeestä,
Harvoin Kainusta katsottu,
Käsitöihimme ketänä.
Niin jo taasenkin tapahtui
Suonenjo'ella suuri kumma:
Mies on teettänyt tapulin,
Opin käymätön osannut
Kellotornin kelvollisen,
Jok' on kaikelta kohalta
Juuri julkinen rakennus.
Kukas kummaksi sanoisi,
Jos ne teettävät tapulin,
Jotka koulua kokevat
Monen mestarin mah'ista.
Eipä hän opissa ollut,
Ei toisen tekevän nähnyt,
Eikä keltänä kysynyt,
Kuinka pannahan perustus,
Kuinka seinät seisonevat,
Kuinka pylvähät pysyvät.
Siin' on kellot kelvolliset
Kohotettu korkealle;
Ei se heilu, hemmahtele,
Soitettaissa sinne tänne.
Sen on lattiat laviat,
Siinä sillatkin sileät,
Astuimet on aivan selvät,
Käsipuut on käytävillä;
Ei sen rappusia ramah'a,
Ei putoa portahilta;
Sen on tiennyt teettäjäkin,
Mitä muinoin Moosekselle
Ilmoiti isä Jumala:
Käsipuut hän käski panna
Korkeille käytäville,
Ettäp' ei veren vikoja
Tapaturmasta tulisi.
Sama mies on saanut tai'on,
Ymmärtänyt itsestänsä,
Uurimaakarin mahinkin;
Itse tehnyt työkalunsa,
Värkkitaattinsa takonna,
Joilla taitaapi takoa
Semmoisetkin seinäkellot
Joissa tiuku tiiman päästä
Heliäsi hellittääpi.
Tämä kunnia tuleepi
Ollin poika Pietarille,
Jok' on syntynyt Savossa,
Kasvanut kotikylässä,
Olli Konttisen kotona,
Seurakunnassa samassa,
Jossa työtäkin tekeepi.
Monta muuta mustapäätä
Saattaapi Savossa olla
Sillä se sana sy'äntä
Vielä nytkin vihlaseepi:
Koko maata miehinensä
Sanoa Savon si'oiksi.
Eipä kaikki Kainulaiset,
Puoletkana Pohjalaiset,
Eikä myös etelän miehet
Opi näitä itsestänsä,
Tule selväksi sepäksi,
Pääse päälle sittenkänä,
Vaikka vissin viisi vuotta
Usein ovat opissa
Toisen mestarin tykönä.
Rakastetut Rantalaiset,
Armahat Hämeen asujat,
Kelpomiehet keskimailla!
Elkäte pahaksi panko,
Jos ompi jotain sanottu,
Maamme puolesta puhuttu;
Saa siltä hyvin piteä
Itsekukin kunniansa,
Kellen kunnia tuleepi.
Monta maassa, maa monessa,
Niin ennen isät sanoivat.
Sen on keisarin senaatti,
Sen on Herrat Helsingissä
Hyvin tuntenna to'eksi,
Koska palkkiot panevat,
Laittavat rintaritarin
Samaten Savon ukoille,
Kun on muille muuallakin,
Aina ansion perästä.
Kosk' on nyt sanani kaikki
Savolaisista sanottu,
Niin on kyllä kerraksensa.
Eipä laiskempi lukia
Katso kaikkia tätänä.
39. Talonpojan säädyn puolesta.
(Tämä runo taitaa olla talonpojan Pentti Lyytisen tekemä, saman miehen, joka moniaita vuosia takaperin oli talonpojan säädyn puolesta Ruunun pankin katseluhun Helsingissä kutsuttu, ja joka on kestikiivarina Toholah'essa Rautalammilla.)
Jota elääpi enemmän,
Sitä kuule kummempia
Maailmassa mainittavan,
Joita oppineet osaapi,
Silmän eissä siistit kyllä,
Mutta poskessa pureepi.
Nyt on varsin vaaralliset
Ajat astuneet sisälle,
Kun on kunnia kumossa
Kaikki pantu palveliat
Miehiksi mitättömiksi,
Talonpojat tallattuna,
Arvoisilta arvattuna.
Missähän miehet meneepi,
Jotka ennen arvon antoi,
Osasi oikian nimensä
Piirustella pienillenkin?
Nyt ei anneta enemmän,
Kun se kelpo kelmin passi
Kyntömiehillen kylissä,
Talonpoikain taloissa;
Vaikka kyllä kyntömiehet
Aina aamusta varahin
Kaiveleepi kaiket päivät
Julmiakin juurikoita.
Jos on kelmiä keralla,
Niin on maassa miehiäkin;
Onhan joukossa jotain,
Kun on niin sukumme suuri.
Millä ompi miehen mieli,
Millä kelmin keppoisetkin;
Sekalutt' on seurakunta,
Joka veljessä vikoja.
Toisinaan talonpojasta
Kerkiääpi kelpo herra,
Toisinaan herras-heleistä,
Ketjahtaapi kelpo kelmi.
Näit' on nähty näissä maissa,
Ehkä häilyypi Hämeessä,
Kavaloita Kainuhussa
Heittiöitä Helsingissä,
Toppeloita Torniossa,
Vieläpä Pietarporissa,
Vaikka kelpo keisarimme,
Itsevaltias isäntä
Siellä liikkuupi likellä,
Aina laittaapi lakia.
Tosin hänkin toisinansa
Saapi harmilla havaita
Vierellänsä viekkahia,
Liehakoitsevan likellä.
Näitä näyttääpi to'eksi
Varsin vanhat aikakirjat,
Näitä myöskin näytteleepi
Mei'än aikamme aviisit.
Joka sääty saattaneepi
Itse puoleltaan puhua;
Kotonaan on koskemista,
Kukin saapi sää'yltänsä
Kipiästi kintuillensa.
Jok' on virhittä, vi'oitta
Aivan syytönnä elääpi,
Hänpä ensin heittäköhön
Meiän säätymme sämäksi,
Kaatakohon kaikki tyyni
Talonpojat tantereelle.
Vaan jos kaikki kaatuneepi
Talonpojat tappelussa,
Ketäs sitten käsketähän,
Kun on itsekseen isäntä?
Alaspäin on aatra silloin,
Kun on kourassa koreessa,
Pyllyllään on pyörä silloin,
Kun on akseli alaalla.
Kallella'an kaikki tyyni
Maailmamme mahtinensa,
Jos ei sää'yissä sovinto
Saane sievästi siansa.
Talonpoika se takoopi,
Isot vaunut valmistaapi
Vapasukuisten varalle,
Talonpoikapa takoopi,
Rakentaapi rautavöillä,
Linnat liittääpi kokohon,
Saapi värkit västinkihin.
Kukas laivat laitteleepi,
Joilla suolat sou'etahan
Melkiän meren ylitse,
Lainehissa lasketahan.
Ihmeeksi isot isämme
Katseleisi kaikin puolin
Mei'än aikamme menoja,
Kuunteleisi kummitellen,
Kun on kaikki katkottuna
Rauhan rakkahan sitehet
Joilla vyötteli välinsä
Entiset esiisämme,
Naprasivat kultanauhat
Toinen toisensa välillen,
Sovinto somasti soitti,
Heimolaisissa helisi.
Nyt on syrjähän sysätty
Kujaisillen kulkemahan,
Rauhan lapset laitettuna
Vankina vaeltamahan,
Suosion pyhät pykälät
Unhotettu ulkopuollen,
Esi isämme e'utkin
Meillä mennyt männikköhön.
Minä muistan muinoisia
Entisten esiisäimme
Kärsiväistä kättä lyövän,
Kulkevan käsi kä'essä.
Esimiehet ne e'ellä
Polun oikian osasi,
Talonpoikakin tapaili
Herran helmoissa pysyä.
Esimerkit ennustavat
Eli aikain etuja,
Eli varsin valmistavat
Onnettomia oraita,
Jos on viitta viisahasti
Tiemme haarahan hakattu,
Silloin oikehen osaapi
Matkustella matkamiehet.
Nyt on viitat viskottuna
Yli ympäriä uria,
Jotka vievät viitoihinkin,
Erämaille eksyttävät;
Siit' on epäilys eväsnä,
Vielä pelko peittehenä,
Jos vielä pimiä pilvi
Tuopi raskaita rakeita.
Onkohan esiisämme
Saanut alun aatelista?
Kussa silloin kuulut miehet,
Kussa aatelit asuivat,
Koska Aatam aatroansa
Pitkin päiviä piteli,
Eeva villoja virutti,
Kekrävarrella kehäsi?
Ei silloin silkkiä nähty,
Eikä purpura-pukua;
Nahat naukuivat hamenna,
Rohtimista rouvi paita.
Näin on aamusta asunut,
Esivanhemmat elänyt,
Vaan on pojat päivän päälle
Kovin korkeelle kohonnut;
Pojat samoovat salissa,
Ukko jäänyt ulkopuollen
Outtamaan oven takana
Laupiuutta lapsiltansa
Aatelkaapa alkuanne,
Mitä toitte tullessanne,
Muistakaapa muuttohetki,
Mitä viette mennessänne!
Pannahanko paljo muuta,
Kun ne kolme kouran täyttä
Mullan muruja mukaanne?
Maltappa matala herra,
Tutki turpehen alainen
Entistä esiisääsi
Ahtaassa asuinsiassa,
Kyllä kylmässä kylässä,
Johon joutuupi jokainen
Toinen toisensa perästä,
Jost' ei valtikka vapauta
Eikä keppi kerjäläisen;
Kaikki kaatuvat kumohon
Ruhtinatkin ruununensa.
Siell' on rinnassa ritarit
Yltäänsä yh'en näköiset,
Virkavaate valmistettu,
Nuttu nurmesta kyhätty.
Samooppas siellä salissa
Yli määrän ylpiästi;
Outo ukko ulkopuolla,
Eli pojatko paremmat.
Jos on virressä vikoja
Oppineemmat oikaskohon;
Jos on värsy väärin tehty,
Niin se jääköhön jälelle,
Muistokirjoista mutahan,
Takapuollen tau'otkohon.
Rauhaa minä rakennan,
Sovittelen suosioa,
Soisin rauhan rantamaillen,
Soisin suosion tulevan,
Joutuvan joka tilahan.
Mitäs siitä miesi saapi,
Jos hän toistansa toruupi?
Vielä voittaapi vähemmän,
Joka poskessa pureepi.
Minä tahtoisin tapailla
Tässä kaikkia kokohon,
Se ois kerran kelpo kesti,
Kun soisi sovinnon kellot
Istuimella sen isoimman,
Aina asti Aatamihin.
Sanoisin pari sanoa
Josma oikein osaisin,
Jossa sovinto suloinen
Oisi veljesten välillä,
Siinä koittaisi koreesti
Aina onnen aamurusko,
Sekä korkeihen kotona
Että majassa matalan.
Siviä sovinnon poski
Sepä kaikki kaunistaapi,
Vi'at pienet peitteleepi,
Rii'at ratkaisee rajoilta.
Rakkaus on rauhan juuri:
Siin' on enemmän evästä,
joss' on rakkaus rakettu,
Siin' on siunaus sisällä,
Rauha kanssa kartanolla,
Siin' on valta vanhemmalla,
Siinä lapsilla lakinsa.
Kun ei Aatami asuisi,
Vallitseisi vallan päällä,
Maalla missäkään majassa,
Silloin onnesta osamme,
Saisimme salatun voiman,
Seurata sovinnon tietä
Maailmassa matkallamme,
Sitten saisimme samota,
Kuleksella kunnialla,
Sisällen onnen ovista
Kaikissakin kartanoissa.
40. Suomen kielestä.
Suvahteeko Suomen kansa,
Salliiko Savon isännät,
Että Suomesta suloinen
Sananlasku lauletahan,
Koska mieli kättä käski,
Käsi kätteli kyneä,
Kynä piirsi puustavia?
Mitäs puustavit puhuivat?
Sitä ne sanoivat silloin,
Kuinka suotta Suomenkieli
Kapaloss' on kauan ollut
Lapsen tautisen tavalla,
Niinkun tuo on nytkin vielä
Sitehissä sitkeissä,
Vaikka on jo vanha kyllä.
Eikä tai'a tullakkana
Siitä miestä milloinkana
Joka poikki ponnistaisi,
Katkoisi kapalovyönsä,
Jaksaisi jaloin kävellä
Aikamiehen askelia,
Päästä päähän pitkän pöy'än
Isommille istumille,
Rinnalle rikasten kielten,
Valtakielten kumppaliksi;
Että vielä virkamiehet,
Oikeu'en omat jäsenet,
Suomen kieltä kirjoittaisi;
Että tuomiot tulisi,
Esivallan valtakirjat,
Kansan kielellä omalla,
Talonpojan tuttavalla.
Suottapa on Suomenkieli
Kauan penkillä pysynyt,
Lavitsalla lautamiesten,
Eikä vielä ennättänyt
Astua asian kanssa,
Tulla tuomarin tutuksi,
Rotokollahan kohota.
Kaikk' on kanne suomalainen,
Suomen suoroa puhetta,
Tutkinto sitä samoa;
Vasta penska viskatahan
Pantaissa paperin päälle.
Kyllähän kynä tekisi
Suomalaisia sanoja,
Kun on kuultuna puheessa;
Oppineematkin osaisi
Suomen suoria sanoja,
Jos sen antaisi asetus,
Eikä estettä olisi
La'in vanhan laitoksista.
Kylläpä me kyntömiehet
Tuolla aikahan tulemme
Keskenämme kelpolailla,
Vaan ei tuta tuomioita,
Välikirjoja vähiä,
Kuittiamme kuitenkana.
Eikä suuta suuremmilta
Suomi saattaisi pilata.
Lintuset lievertelevät
Kukin äänellä omalla,
Kielellänsä kerkiästi,
Jonka heille äiti neuvoi,
Oma vanhempi opetti,
Pesissänsä pienempänä.
Ei ole sitä etua
Suomen kansalle suvattu;
Ruotsinkieli on ruvennut,
Joutunut jo ensialusta
Suomen suureksi isäksi.
Aina sill' on arvo suuri,
Joll' on ystävät yläiset,
Sukulaiset suuret muutkin.
Sanotaanpa Saksankielen
Ruotsin heimoa olevan;
Missäs on sukua Suomen!
On vähän Virossa vielä
Aivan arvossa samassa,
Ettei kouluissa kysytä,
Akatemioissa anota.
Meill' ou Suomen suuri äiti
Turku, tuttava isoilta,
Kokonansa korkioilta
Virkamiehiltä visusti,
Jotka on Turusta tullut
Onnellisella opilla
Kielten koulusta kotiinsa.
Siellä kuitenkin sanovat,
Mainitsevat matkamiehet
Suurten Suomea puhuvan
Keskenänsä kelpolailla;
Vaan ei tuolla Vaasan puolla
Pietarsaaren saapuilla,
Kovemmin kun Kokkolassa
Suuta Suomella pilata.
Raahessa on rankka Suomi,
Oulussa on oivallinen,
Viel' on selvä Suomenkieli
Tuolla puolen Tornionkin.
Vaan mikä Turkuhun tuleepi,
Se on Suomen suuri äiti,
Siell' on Suomelle suvattu
Eksemplari ensimäinen;
Siell' on räntistä räkännyt
Valkeutta vanhemmille,
Suomalaisille suvuille.
Aina ratki runsahasti,
Kaikite satoja kaksi,
Vuotta kahtako vajaatte;
Siell' on selvä Suomenkieli
Laitettu jo lapsillekin
Aina autuu'en opista;
Vaan ei pääse päätöksissä,
Eikä tule tuomioissa
Talonpojan tuttavaksi.
Mitäs vielä viimeiseksi
Suomen puolesta puhumme?
Jos ne herrat Helsingissä,
Suuren oikeu'en omaiset,
Antaisi luvan lujimman,
Vuoron vuoltulle sulalle,
Että tuomiot tulisi,
Välikirjat kaikellaiset,
Kansan kielellä omalla,
Talonpojan tuttavalla;
Siitte sihtierit tekisi
Halastulla höyhenellä
Samallaisia sanoja,
Kun on suullakin sanottu,
Jopa pispatkin pitäisi
Suomenkieltä suurempana,
Kaikki pappimme paremmin,
Kirkkoherrat kiivahammin
Tuohon tuumahan rupeisi,
Kirjoittaisi Suomenkieltä,
Vielä muutkin virkamiehet,
Kansan kieltä kannattaisi.
Se on Suomeksi sanottu
Suomalaisten suosioksi.
41. Puustaveista.
Vasta vanhalla i'ällä,
Kuu'en kymmenen koh'alla,
Jouhtui mielehen minulle,
Kuinka puustavit puhuvat.
A se alkaapi asiat,
A on aina ensimäisnä
Pi'etty Suomen pipliöissä;
A on aapeskirjoissakin;
A on vielä viimeinenkin,
A se amenen sanoopi.
B se paikkansa pitääpi
Vaikk' ei tuota tuhma tunne.
C on Suomessa siaton,
Kun ei anna kunnon ääntä;
D on kanssa tietämätön,
Vähä oppisen osata.
E on yksi äänellinen,
Aina ollut A-n apuna.
F-n ääntä ei osata
Suomen huulilla sanoa;
G on kuitenkin paremmin
Suomenkielehen sopiva.
H-lla on hyvä nimikin;
H se paljo haasteleepi;
H se herratkin sanoopi.
I on arvosta isosta,
Jota Jumalan sanoopi,
Isämei'än ilmoittaapi;
Jesuksen Jumalan pojan
Maailmalle mainitseepi.
K se paljon kirjoittaapi
K-sta korkiat nimetkin,
K-sta koulut, k-sta kirkot,
K-sta koko keisarikin.
L-n ääntä tarvitahan
Lu'ettaissa, laulettaisi
M myöskin mainitahan,
M äitinä meneepi
Pienimmillä puustavilla.
N nuoremman näköinen
Ehkä on yh'en ikäinen;
N näkyypi tulevan
Paikallensa pantavaksi.
O-lla on oma nimensä,
Oma ääni o-lla kanssa.
P on pantava paremmin
Oppilapsille osaksi;
B-tä ei lapset pitäisi,
Talonpojat tarvitseisi.
Kukas Q-ta kaivanneepi
Suomen suorissa sanoissa,
Koska k saman sanoopi,
K se kuunkin kirjoittaapi.
R-ll' on äreä ääni,
Jota ei jokaisen kieli
Tai'a oikein tavata;
Eikä oo sioa sillä
Mei'än isämei'ässämme.
S-llä on aina ollut
Sanomista sangen paljon,
Sitä silloin, tätä tällöin.
T on Suomelle sopiva,
Tätä T-tä tarvitahan,
Tällä toimehen tuleepi,
Jos ei toista (nimttäin D-tä) tunnekkana.
U se itse uskaltaapi
Ulos äänensä sanoa;
V on kanssa vuorollansa
Kokonainen konsonantti.
X-n ääni on mitätön,
K ja S sen sanovat;
Y on hyvä yhtäkaikki,
Y on yksi äänellinen.
Z on meikein mitätön,
T ja S sen tekevät.
Ä ja Ö on äänelliset,
Jos Ä-llä on enempi ääntä,
Ompa Ö-lläkin osansa.
Koska ei nyt konsonantit
Anna ääntä yksinänsä;
Vaan kun vokalit sekahan
Paikoillensa pantanehen,
Kyllä sattuupi sanoja
Lukioille, laulajoille,
Taitaville, tietäville,
Käypi riimiksi, runoiksi,
Aina passaapi paraiksi,
Kun on miestä miettimähän,
Ettei vesoja välihin
Tapaturmassa tapahu,
Tule turhia sanoja,
Jotk' ei merkitse mitänä.
Sen mä mieheksi sanoisin,
Luulisinpa laulajaksi,
Joka saisi sattumahan
Sanat kaikki säntillensä,
Että kaksi äänellistä,
Eli kaksi äänetöntä,
Kah'eksan tavausta kanssa
Ain' olis pantu paikallensa,
Oikein sattunut somasti,
Ruvennut runoratihin.
Niin on runo rustattuna
Muka laatunsa mukainen,
Muutoin on lamassa laulu
Virsi pitkäkin pilalla.
Vieläpä vika tuleepi,
Joka lii'alla lorulla
Virren pitkäksi vetääpi,
Syöpi sanoista sy'ämet,
Kuoret siitä kirjoittaapi.
Aina alussa pitäisi
Asiata aprikoja;
Eipä tie'ä tuulen päällä
Mikä sattuupi sel'ällä.
Olipa ennen Oululainen,
Olipa kaiketi Kajanus,[2]
Koulun kaiken kautta käynyt,
Ollut Upsalan opissa,
Kantitaatti kauan ollut.
[2] Joka on kirjotttanut virsikirjassa N:o 278.
Ei hän ollut ennättännä
Vielä virkoja tavata;
Siltä kulki siivolailla
Riimi runo rinnatuksen.
Ei se sanoja sahaillut,
Puolitellut puustavia,
Niinkun muinoin vanha munkki,
Joka virttä viikkokau'en
Mietti mielensä pakolla,
Eikä saanut syntymähän —
Nurin aina nuotti kulki,
Sanat värsyssä väheni,
Laulu loppui luonnokselle;
Kävi niinkun köyhän miehen
Talkou'essa tapahtui,
Joka illalla isosti
Juominkiansa julisti,
Jakaisissa juomat loppui,
Perakoilla pidot päätti,
Suuret tulensa savulla.
Ei se virttä väärin laula,
Joka oikein osaapi
Panna sanat säntillensä,
Että nuotti nou'attaapi
Kellosepän kelvollisen
Könnin kuuluisan tekeitä.
42. Runonte'osta.
(Tämä Turun Viikko Sanomissa 1821 N:o 2 luettava runo, joka on sanottu Korhosen tekemäksi, ei kuitenkaan näytä olevan häneltä. Sen rakennus ja sananlaatu on toisenlainen.)
Luonto laulajan tekeepi,
Itse into ilmoittaapi
Runojalle rohkealle
Mitä veisuhun vetääpi,
Sovittaapi soittohonsa.
Ei se luotu laulajaksi,
Runon työhön tuuvitettu,
Joka virttä viikkokau'et
Mietti mielensä pakolla,
Hankki työllä haikealla,
Niinkun muutama nykyinen
Kirkkovirren kirjoittaja:
Sanat järsi ja sahaili,
Nurin tunki nuottihinsa,
Väärin virtehen pakotti,
Värsyjen perät väkisen
Saattoi samanäänisiksi,
Kielen riimahan rivitti
Kamalasti katkottuna.
Sinä, poikani, paremmin
Asiasi aprikoitse:
Ellös pyrkikö pyhälle,
Runotyölle työnnätelkö,
Jos on mielesi matava,
Luonto sulla lii'an kylmä.
Vaan jos tuntenet tulisen,
Povessasi polton tuiman,
Ruveta runontekohon,
Laulamahan kansan kuulten;
Niin sä laske laulujasi,
Miten kielesi kajuupi.
Paras on pauloja pa'eta
Riiman kovan kahlehita,
Joihin muinoin jouto munkki
Kurjat veisunsa kuritti,
Lorut pahat palmikoitsi;
Eipä näitä nähnyt ennen,
Kuullut kunnon laulajamme.
Itse isä Väinämöinen
Riimattomilla runoilla
Miellytti metsän kapehet,
Luonnon kaiken liikutteli,
Meren aallotkin asetti.
Viel' on vanhoista runoista
Jalot jäännökset jälellä,
Hyvät pirstat Pohjolassa,
Samate Savon kylissä,
Karjalassa kaiketikin.
Näistä ota oivallusta,
Näistä taitoa tapaile,
Kuink' on runo rustattuna
Jamottu jaloihin virret.
Kun saanet sanelemahan,
Läh'et virttä laulamahan,
Saattele sanat rivihin,
Kerro kaikki taitavasti —
Isosti isot asiat,
Lystit laula leikitellen,
Hiljan pienistä puhele,
Ihanista ilon kanssa.
Lausu surten surkioista,
Heitä kehnot kertomatta,
Päätä virtesi välehen,
Ettet lii'alla lorulla,
Joutavia jaarittele,
Virttä pitkäksi venytä,
Lamahuta lauluasi;
Ettei koko Suomen kansa,
Suku vanhan Väinämöisen
Ennen päähän päästyäsi,
Ikävystyisi ilosta,
Viheltäisi laulullesi.
Puhu suusta puhtahasta
Savon selvillä sanoilla,
Taikka oivan Oululaisen,
Mitä itse into tuopi,
Luonto lauluhun latoopi.
Ajateltua alusta,
Kuhun käännät virren juoksun,
Mihin laulusi lopetat,
Hiljaisesti ensin hiih'ä,
Al'a veisu verkallensa,
Ettäs intosi enennät;
Kun on laulusi lavulla,
Päässyt virsi virstan päähän,
Ala pauhata paremmin,
Panna suulta suuremmalta.
Muinoin tätä muistamatta
Ylen ylpeä runoja
Alkoi suurilla sanoilla,
Kulki kohta kiljumalla,
Niinkun ajuton ajaja;
Mutta matkalla maseni,
Vaipui varsin viimeiseltä,
Lopetti lorulla laulun,
Perakolla pidot päätti,
Savulla suuret tulensa.
Vaikk' on soittosi somempi,
Luonteampi lausuntosi,
Kuitenkin on virsi kehno,
Kehno, kelvoton runosi,
Jos ei se mesille maistu,
Hunajalle höyrähtele,
Eikä nosta miehen mieltä,
Tykytä tytön povea,
Etkä oikehin osannut
Panna sanat säntillensä,
Varat virtehen tasata.
Sepän ison Ilmajo'ella,
Könnin kuuluisan pajassa
Miehen keksit kelvollisen,
Joka tietääpi tasailla
Uurin pyörät pienemmätkin
Toinen toisensa mukahan,
Heilumahan hetkellänsä,
Ilman virhettä vähintä.
Sen mä mieheksi sanoisin,
Laulajaksi arvoasin,
Joka taitaisi takoa,
Voisi virren valmistella
Niinkun Könni kellojansa —
Jospa muuten jollon kullon
Ruvetessani runoille,
Saisin laulun syntymähän
Tavalla tämän tekiän,
Lailla mestarin mokoman,
En vaihtaisi virkoani
Kanssa miehen kuuluisamman,
Joll' on kappa kamlotista,
Kallis kauhtana verasta.
43. Tampereen paperiruukista.
Kirjoituksen kallis konsti
Alkoi ensin Aasiassa
Kansan kaukaisen tykönä,
Jolla oli outo kieli,
Puhui Sanskritin sanoja,
Joita tuskin tunnetahan
Muissa maailman osissa.
Siltä kansalta samalta
Keksittiin se kallis keino,
Merimahti mainittava,
Siellä alkoi kaupan kanta,
Kalun kaiken vaihtaminen,
Tarvetten merentakaisten.
Väri kaunis kaikenlainen,
Tuossa maassa tunnettihin,
Siellä aivan ensimäinen
Lasiruukki rustattihin[3]
Vaan en tie'ä, vanha parka,
Muitten ainetten alusta,
En tie'ä sitä sanoa,
Kust' on ruukit rustattuna,
Missä metalli mitattu,
Kusta lienee läkki löytty,
Mistä paikasta paperi
Arkin teko arvattuna.
Semmä vaan sanoa tie'än
Vähän puustavit puhuisi,
Jos ei olis läkki löytty,
Arvattu paperin alku.
[3] Se kansa, josta on puhuttu, oli Phenisiläiset Aasiasta. Ne löysivät konstin puustavilla kirjoittaa, purjehtia merellä, teh'ä lasia, värjätä ja maalata, ja monta muuta ihmeellistä rakennusta teh'ä.
Mieli on minun kysyä
Onko tieto oppineilla,
Vieläkö valuupi virta,
Kuuluupi kohina kosken,
Joss' on ollut ensimäinen
Rustattu paperiruukki.
Vaan nämät vanhat asiat
Sivu siltänsä menemme,
Ett' on eissä uu'empia.
Suuri on mahti Suomessakin,
Opittu omassa maassa:
Ruvetaanpa Runkkolasta,
Otetaan järven ojasta
Ajanlasku lapsillemme,
Taikka tuosta Tampereesta,
Kaupungista kaunihista,
Muistomerkit muorillemme.
Kaupunki on kaunis siellä,
Joss' on kauppa kaikenlainen.
Pantu on paperiruukki
Kylän kuuluisan lisäksi,
Juuri julkinen rakennus
Jossa arkkia asuupi,
Paperia sangen paljon,
Hyvempätä, huonompata
Kansan kaiken tarpeheiksi.
Kukas arvaapi asian,
Ymmärtääkö yksi meistä
Sy'änmaassa syntyneistä,
Kuinka korkiat asiat
Pannahan paperin päälle.
Sitä maalla ja merellä
Kaikin ai'oin kaivatahan,
Sekä sota että rauha
Arkin päälle päätetähän;
Kuninkaat ja keisaritkin
Sitä pöy'ällä pitävät;
Tätä aatelit anovat,
Sotaherrat hankitsevat,
Tuota tuomarit kysyvät,
Kaikki pispatkin pitävät,
Hengelliset herrat kaikki,
Suurimmasta pienimmähän;
Kaikkinaiset kauppamiehet
Suuret summansa panevat
Pännällä paperin päälle.
Paperia paljon vielä
Oppipojat ostelevat;
Taitaapi talonpojatkin
Tuota turmella vähäisen,
Osan pikkuisen pilata.
Yli summassa sanottu:
Tätä maalla ja merellä
Kaikin ai'oin kaivatahan,
Kaupungissa ja kylissä
Kesän, talven tarvitahan.
Kirjat kaikki hengelliset.
Kaikki kartat maallisetkin,
Tätä ainetta anovat.
Tämän täh'en tarvitahan
Ruukin herralla halua,
Että piisaisi paperi,
Huoli ruukin riivarilla,
Ett' ei puuttuisi paperi.
Täst' on vielä ilmeiseksi
Lumppu-vouville varoitus,
Että tarkasti tapailla
Paperiksi vanhat pai'at
Hankkia halun perästä,
Lii'at liinaiset kokohon,
Kuletella suuret kuormat
Talvikau'et Tampereelle.
44. Turun palosta.
Pääskynen teki pesänsä
Laulu-lintu laitoksensa,
Tälle maalle tultuansa,
Katon alle kartanolle.
Siinä siitteli sukunsa,
Kasvatteli kaltaisensa;
Vaan ei saanut sille vielä
Laulu-ääntä laitetuksi
Tällä maalla täy'ellistä.
Otti matkan ulkomaalle
Mennäkseen meren ylitse,
Siellä nuoret nuotin oppi,
Lapset laululle osasi,
Kerkeisi keväillä tänne,
Pani sanat säntillensä,
Aivan äänellä samalla,
Emän entisen tavalla.
Saman linnun laatuisiksi
Papin pojat pantaneenko,
Kun ei koskana kotona,
Ikänään isän tykönä
Saaha niistä saarnamiestä,
Menevätä messun töille,
Ennenkun etäällä käyvät,
Aina aikansa asuvat
Akatemian tuvissa.
Siellä ne sanoja saavat,
Miehet miehiksi tulevat,
Astuviksi alttarille,
Meneviksi messun töille.
Vaan se oiva oppi-huone
Akatemia Turussa,
Jok' oli kaikelta koh'alta
Juuri julkinen rakennus,
Joutui valkean varaksi
Tuimassa Turun palossa,
Joka siellä seinät särki,
Kivi-muuritki murensi,
Kaasi kirkon kelloinensa,
Torni-uurit urkuinensa,
Monta kallista kalua,
Jotk' on kaikki kaivattavat.
Kuss' on kulta ja hopea,
Kussa vaski, missä rauta,
Tina tuhkana vajosi,
Posliini kävi poroksi,
Lasi lankesi muruiksi;
Talot ja talon tavarat,
Katupuo'it kaikkityyni,
Tässä täysineen menivät,
Nousivat nojassa tuulen
Pilven mustan muotoisiksi
Ala taivahan tasaisen.
Te'eppä mulle muistokirja,
Ve'äppä vuo'elle lukunsa
Parahaksi passoava
Milloinka tämä tapahtui.
Silloin pisti sulkamiehet
Tekivät täh'en tuhannen
Kah'eksan numeron kanssa,
Joka satoja sanoopi,
Lisäsivät siihen siitte
Kyllä kaksi kymmenystä
Vielä siitten viimeiseksi
Selvän seitsemän numeron.
45. Väinämöisen veljenpojasta.
Väinämöisen veljenpoika
Otti kuusesta oravan,
Petäjästä pöyryhännän;
Kantoi ensiste etehen
Kuusen kuivia käpyjä,
Siitte toi on tuorehia,
Kantoi kauroja väliste,
Heitti heiniä sekahan.
Hän teki tekoa tuota
Kokonaista kolme vuotta;
Muuttu orava oriiksi,
Tulipa oronen oiva,
Yli korttelin yh'eksän,
Häntä pitkä, harja paksu,
Lautaset hyvin leviät;
Vaan ei kasvanna kaviat,
Kyllä kynsille kokoa.
Väinämöisen veljenpoika
Arvasi asian uu'en,
Katseli ajokaluja,
Suihtet suuhun, päihtet päähän,
Antoi puntista punoa,
Riimut rautarenkahista,
Teki länget tervaksista,
Luokin karhun kylkiluista.
Ajoi tuonne tunturille,
Meni jäiselle mä'elle,
Pysy kynnet kalliolla,
Ei livennyt liukkahalla.
Ajoi aikansa mäkeä,
Tuuritteli tunturia;
Laskihen Lapin kedolle,
Sille suurelle sileelle.
Siellä ajoi aikalailla,
Aikahollia hojotti,
Lapin kammiot kumohon.
Lapin äijät ne ärisi,
Pienet poikaset porisi,
Ei hän siitä säikähtynyt.
Viimein mielehen majahti,
Äijän tolkkuhun tolahti,
Kuulustella kuoharia,
Saahaksensa salvuria
Orihillensa hyvälle.
Kun ei kuullut kuoharia,
Eikä saanut salvuria,
Innosti itse samassa;
Teki tulen tervaksista,
Pani pai'an palkeheksi,
Alakiven alasimeksi.
Takoi veitsen vuoren alla,
Kirkasti kiven välissä.
Veti sillä veitsellänsä,
Puotti kellukset kedolle.
Ei hän köysiä kysellyt,
Eikä kaatanut oroa,
Teki salvon seisoalta,
Vaan ei suonia sitonut,
Eikä solminut sanoilla.
Veri pääsi vallallensa,
Tulipa puro punainen
Lakeelle Lapin ke'olle.
Ruuna horjaten horusi,
Äijä itki ja porusi
Veren juoksun julman täh'en.
Livahti Vipulan Liisa,
Häilähti tähän hätähän,
Sylkäsi syl'en tulisen
Ruunan reisihin välihin,
Tuli solmut suonten päihin,
Kuivi se puro punainen.
Sanoi äijälle samassa:
"Jos olet itse isäntä,
Mä olen itse emäntä,
Kaksi kauppaa tekeepi,
Omallansa kumpanenkin.
Ota peura, anna ruuna,
Viel' annan vähän väliä,
pikkuruisen päällisiä."
Väinämöisen veljenpoika
Heilutteli helmojansa,
Teki kaupan, ei katunut;
Astui peuran ahkiohon
Ajoi tuonne tunturille,
Meni jäiselle mä'elle.
Äijä parka äkkinäinen
Ei hän ohjata osannut,
Eikä kierteä kiviä,
Eikä pel'ätä petäitä.
Alta ahkio hajosi,
Pää se kiljahti kivehen,
Aivot kaatui kalliolle.
Peura pötkähti takaisin,
Haki vanhan haltiansa.
Liisa arvasi asian:
"Nyt on kuohari kumossa,
Hevoslanko langennunna."
Istui kohta kiirehesti
Ruunan ruskean rekehen,
Haki peuran haltiata.
Tuon hän löysi tunturilta,
Puotti aivot äijän päähän,
Pani päälle peukalonsa.
Pianpa sekin parani,
Tuli aivan terveheksi.
Väinämöisen veljenpoika
Alkoi nai'a ja nahista,
Siitten istuivat yh'essä
Ruunan ruskean rekehen,
Laskivat Lapin ke'olle.
Väinämöisen veljenpoika
Sanoi Liisalle samassa:
"Pane paljolta patahan
Hirven huulta, peuran kieltä,
Kyllä mä hapanta hankin."
Tuotti viinan Torniosta,
Hoiti Oulusta olu'en,
Kutsui vanhan Väinämöisen
Vielä siihen soittajaksi.
Setä vanha siinä soitti
Hau'inluista harppuansa,
Että kalliot kajahti,
Vuoret urkuna ujersi,
Kivet hyppi kankahilla,
Nä'illä pelmusi petäjät.
Häät loppui, väki hajosi,
Väinämöisen veljenpoika
Teki talon ensimäisen
Lakeille Lapin ke'olle.
Siinä vaati vaimoansa,
Likisteli Liisoansa,
Siit' on saatu salvuria,
Siitä kuoharin sikiä.
46. Ilmarisesta.
Itse Seppä Ilmarinen
Kerran kengitti hevosta,
Reistasi rekivetosta,
Vaskesta oli vasara,
Hopeaiset huohtinvarret.
Veisteleepi värkkiänsä,
Käänteleepi kenkiänsä.
Pih'it pikkusen ramahti,
Jopa heilahti hevonen,
Sälkö säikähti äkisti,
Potkasi jalan pitäjän,
Kirvotti kisällipojan
Polviketran porstuahan.
Siinä seppä Ilmarinen
Vähän suuttua suhahti,
Otti ryypyn oivallisen,
Pullon kulkusta kumosi,
Veti maahan marhaminnan,
Ruuvipenkkihin rutisti,
Turmeltihin lapsen tuutu,
Pöytä honkanen hajosi.
Seppä otti uu'et neuvot
Köytti kuoharin tavalla,
Sitoi salvurin mahilla.
Ennättääpi ensimäisen
Naulan kenkähän nakata.
Siitte sälkö sääriänsä,
Soristeli sorkkiansa;
Katkesivat kaikki nuorat,
Nousi melkonen meteli.
Kaatoi kiukahan kivisen,
Löyhytteli leipäuunin.
Emäntä ovelta katsoi,
Se antoi sepälle neuvon,
Sepä pisti tuiman tuuman:
"Eroita etuinen jalka,
Ota oikea kavia
Poikki polvesta sahalla.
Kuse kuumia vesiä,
Suihkauta suonten päälle."
Sen teki seppä samassa,
Kantoi kavian pajahan,
Takoi kengän siellä kiinni,
Takoi toisenkin kovasti,
Jopa kohta kolmannenkin,
Saman neuvon neljännelle.
Eipä hyppinyt hevonen,
Eikä sälkö säikähtellyt,
Pysyi kengät kesti kauan,
Yli kymmenen yh'eksän
Ajastaikoa ajella.
47. Panenta rokosta.
Suvahteeko Suomen kansa,
Salliiko Savon isännät,
Että kiitän keisaria,
Ylivaltoa ylistän,
Joka aina ajan kunkin
Asetukset armolliset
Luotansa lähetteleepi,
Joka vaksiinin valitsi,
Ylensi myös ymmärryksen
Rokon entisen etehen.
Ei miehet etelämaalla,
Eikä pojat pohjan alla
Liene luontoa samoa
Vasten vaksiinin panoa.
Nyt kun kulkeepi rupuli,
Vaeltaa tuo vanha herra,
Joka on Jumalan tauti,
Kysyen kyliä myöten,
Tahtoen talossa työtä:
"Laita lapsia käsiini,
Minä mestari likellä."
Vanha saapi vastauksen:
"On mulla tuvassa tuolla
Musikoita muutamia,
Ilman arvitta jokainen."
Vaan jos vaksiinin pania
Sille samalle sanoisi:
"Minä tai'an rokkotau'in
Teh'ä tiellä työttömäksi:"
Saisipa samassa kuulla
Kovan kohta vastauksen:
"Olkohot ololla sillä
Vanhan luojansa varassa,
Turmissa totisen herran!
Jos saisin satakin lasta,
Tuhansia tuuvittaisin,
Empä antaisi sinulle.
Siitä synnistä minua
Varjele, vakainen luoja,
Että pieneni panisin
Tahallani tautiseksi."
Mutta muistakaa musikat,
Arvatkaa asian laita,
Kun ennen oletten ollut
Rupulin ruman käsissä,
Joka teillen arvet antoi,
Otti kasvon kauneu'en,
Teki monta turmiota,
Sokeata silmäpuolta,
Rasitteli rampausta.
Arvatkaa asia uusi,
Kuinka käypi vaikeaksi
Keisarille korkealle
Vaatia väkisten teille,
Sakon haastella hakea
Omituista onneanne,
Vahingoita välttämähän.
48. Syyhelmästä.
Syyhyn synty syntisestä:
Syyhy syntisen toveri,
Se on maassa moitittava,
Vihattava viivakuono,
Jok' ei anna öillä maata,
Eikä päivillä levätä.
Kyllä kynsiä kysyypi,
Kaikki vuoleepi kuluksi.
Sill' on monta seuramiestä!
Apulaisina ajokset,
Märkäkuplat kumppalina.
Kyytimiehinä kipeät.
Joist' on vastus vanhoillakin,
Aikavä'elläkin asia.
Siinä se siivon tekeepi
Kun tuleepi tuutusehen,
Kätky'ehen käännähtääpi
Itkettää imevät lapset,
Paruttaapi pikkuruiset.
Niin se on nimeltä syyhy;
Vaan on varsin viekas vieras.
Kun se kulkeepi kylillä,
Tuleepi talon tupahan,
Hetikohta hän kysyypi:
"Onkohan likellä kaivo,
Saako tuossa saunapuita,
Onko ko'ottuna kesällä
Vastoja varaksi talven?
Oisin taassa yötä ollut,
Kaksi kaikkien enintä."
Siitte saatua siansa
Ensin kinkun kääntimiä
Kitkuttaapi, kutkuttaapi,
Näppylöitä näytteleepi,
Väistäksen vähän ylemmä,
Reisille rehenteleksen.
Siitä annaksen ylemmä,
Väännäksen vähän etemmä,
Hajoitaksen hartioille;
Sieltä kautta kainaloien
Käsivarsille valuupi,
Välit sormen väänteleepi;
Tuo tuoll' on tapana ollut
Monen muorin muistoajan.
Syy on syyhylle sanoa:
Kuules, syyhy, kun sanelen,
Saat nyt tästä kumman kyy'in,
Löy'ät kyy'in löylyttömän:
Pistän pääsi pik'öljyssä,
Neuvon siitte neljä tietä
Sy'änmaalle synkeälle,
Kust' ei miehet milloinkana,
Ihmiset sinä ikänä
Näille maille matkustele.
Jos et siellä öitä olla
Tarkenisi talvisia,
Pistäte karhun pesähän,
Kontion peräkololle;
Kutkuttele, katkuttele,
Kutauta karhun kuvetta.
Elä, syyhy, sikiä huoli,
Vaikka on vihainen karhu
Karhu kaikella kurilla,
Perijulma persieltä;
Ja jos karhu käänteleksen
Eli annaksen pakohon,
Ota häntä häppöihinsä,
Ve'äte villojen sisähän.
Sen tie'än toteen sanoa,
Saat sa siinä kumman kyy'in,
Kyy'in kyllä toisellaisen
Kun on myötä matkamiehen,
Kulkiessa kaupunkihin.
Tie'än vielä toisen keinon:
Voi'e on jo valmistettu,
Kauan aikoja katsottu,
Varsin vanhoilta ukoilta,
Jok' on tehty tervan kanssa
Keltiäisen keltaisesta,
Kusiaisen kutkelmasta;
Sillä sä siveltänehen,
Pantaneen paha pakana
Tielle tietämättömälle,
Talviselle taipaleelle,
Sanattomalle salolle.
49. Omasta elämästänsä.
"Vuosi vanhan vanhentaapi,
Kaksi lapsen kasvataapi."
Sama se minulle sattui;
Niinkun on minun nimeni,
Niin on ruumihin rakennus
Kohta maahan kaatumassa.
Lassa lauluja latelin,
Tulin siitä tuntemahan
Vielä puolet puustavia,
Aloin kirjoittaa kynällä,
Ja panna paperin päälle
Jouto-aikana jotakin
Miesten muihenkin katsella,
Tulevaisten tunnustella.
Piti kyllä kyntämänkin;
Koko viikot vieretysten,
Kulkea kuressa aatran.
Kynä kuivi sill' ajalla,
Leveämmäksi levisi,
Aatran kär'en kaltaiseksi.
Olin oppinut ojalle,
Viivyin siellä toiset viikot,
Kuivi läkkini kuraksi,
Ei juossut kynästä kyllin.
Palotyössä paljon uuvuin,
Siellä silmätkin pilauntui,
Näkö oli niistä näistä.
Elon aikana enemmän
Sirpin kammissa kamusin,
Viikot viljoa kokoilin,
Suunnitelin sunnuntaina
Piirteä paperin päälle,
Mikä mielessä makasi.
Olipa käsi ol'asta
Kovin käynyt kankeaksi,
Oli se kanssa kyynäspäästä,
Kaiketikkin kalvosesta.
Eipä peukalo pitänyt
Kylläksi kyneä kiini,
Koko koura painoi paljon,
Se painoi paperin puhki;
Eikä tullut miehen mieltä,
Ett' oisin heti her'ennyt,
Työstä turhasta lakannut.
Palkka mulle maksettihin,
Vieteltihin viinan kanssa.
Pyytihin aluksi ensin
A:ta, B:tä antamahan,
Viimein virret tykkänänsä,
Koko laulut laittamahan.
Se oli opista voitto,
Että jou'uin juomariksi,
Ratkesin kylänratiksi.
Kaikk' on virret verrattavat
Semmoisen sepän tekeihin,
Joka ahjolle ajaapi,
Hiilet polttaapi poroksi,
Rau'an tuiki turmeleepi,
Ei kunnon kalua saahen.
50. Kuolemasta.
Kaikki luonto kauhistuupi
Kuolon tullessa tupahan,
Hellä luonto hämmästyypi
Tuohon tuimahan tapahan,
Kun ei valta vanhemmilla
Yksin lastensa ylitse,
Eikä puolta puolisolla
Toisen puolesta puhua;
Ei ole lapsilla lakia,
Viepi vanhemmat molemmat,
Lyöpi kuolema kumohon.
Tämän Aatami alotti,
Luoja lopun tietäneepi,
Aatami isä imeisten,
Eeva äiti ensimäinen.
Ei ole sitä sanottu,
Kumpi heistä ensin kuoli,
Siitä vaan on vahva tieto,
Ett' on kuollut kumpanenkin.
Muut ne menevät perässä,
Varsin vaipuvat sekasin,
Niinkun ilmassa itikat.
Kaks' on miestä kaikkinensa,
Ne on Enok ja Elias,
Jotk' on päässyt kuolematta,
Tuskin kolmatta tuleepi.
VII. Lauluja ja virsiä.
1. Jänikselle.
Ah sinä jänis parka
Kuinkas olet arka!
Niin sun tosin tulee olla'kin;
Se on luonnon laki,
Tarves kanssa vaatii,
Vaara vielä pyörii siittenkin;
Ei ole pitkää suuta,
Eikä hammasluuta,
Ei myös suurta voimaa,
Eikä kynttä julmaa;
Siitä olet vapa,
Et sinä ketään tapa,
Et sie etsi saa'a voittoa.
Ajat ensimmäiset,
Pojat pienimmäiset
Ilman linnutkin ne iskevät;
Isästä ei ole turvaa,
Äitin neuvo ou turha,
Oman onnen nojaan laskevat;
Pesää heille ei tehdä,
Suurta ei vaivaa nähdä,
Emät ei ne anna,
Leipää kaukaa kanna,
Kesäksi harmaa takki,
Talveksi valkea turkki,
Valmistettu on vanhemmiltansa.
Kaikki kun maalla käyvät
Häntä peljättävät,
Paitsi omaa hyvää sukua,
Metsän pedot vahtaa,
Kissat, koirat jahtaa,
Kumppalista ei ole apua.
Jos pyyn lennon kuulee,
Senkin haukaksi luulee,
Ei voi sotaa nostaa,
Poikain puolta kostaa,
Pakko ottaa täytyy
Kussa kolo löytyy
Mikä linna lienee vieläkin.
Tulee syksykuura,
Metsämiehet luuraa,
Varsin tarkan vaarin ottavat;
Jälet luoksi vetää
Kierosilmän kiertää
Leposiaan hänen pettävät.
Kerran keksii hyyryn
Löytää pienen lymyn,
Kohta rikkoo rauhan,
Antaa paukun pahan;
Ei se muuksi muutu,
Ruvaksi on hän luotu
Pyyten tuota pannaan pyytäkin.
Tulla talvikeli,
Pannaan toinen peli,
Mikäs siitte miehen mielessä?
Jänis antaa alun
Hyppää hyvän polun,
Virkut värkit taas on tallessa.
Monet kummat koukut,
Juuri julmat loukut,
Sangen kovat sangat,
Varsin vahvat langat;
Jos se käypi laatuun,
Niin on saalis saatu,
Mieltä tarkoin tuossain tarvitaan.
Jo nyt lienee tässä
Kyllin jäniksestä,
Ei hän meidän mieltä tarvitse.
Häll' on ruumis raitis,
Leipä aina valmis,
Vähä ruoka hänen ravitsee.
Pitkän paaston pitää,
Ei pane kokoon mitään;
Siellä taikka täällä
Ei ole toisen tiellä,
Käy'en eli juosten,
Syö'en, maaten, nosten,
Siittämään on sievä sukuaan.
Kun nyt tämän kuulet
Mitäs tuostai luulet?
Etsi ylös oma elämäs:
Vaarat vaikiammat,
Kahta kauhiammat,
Ehk' on omassakin e'essäs.
Jos niin olet raitis,
Kuolemahan valmis,
Kun on jänis raukka
Altis joka aika.
Pian jänis kuolee,
Mutta meillen tulee
Kuolemassa kova metsämies.
2. Häälaulu.
Noh miehet, miehet veikkoset!
Näin näitä häitä juo'aan:
Lopussa viel' ei entiset
Ja toista aina tuo'aan.
Vaan ei täällä kauvan eletä,
Et päälle tämän päivän,
Jos ei vaan poikia laiteta,
Kihloja kylään viemään.
Pianpa tästä paikasta
Ukot uralle joutuu,
Kohmelon saavat palkasta,
Kuinkas se käypi laatuun.
Vaan laita pojille naiminen
Niin pian, kuin he täyttää
Viis vuotta päälle kymmenen,
Jos kohta pieniksi näyttää.
Et sitte puutu pitoja,
Jos muutoin onni seuraa;
Voi tyhmät pojat jotk' ei nai,
Pii'atkin teille nauraa.
Miks' ette liiku liukkaammin
Näin aika asioissa,
Ja puhu piioille sievemmin
Kuin huokii teille tuossa?
Vai eikö olle tullunna
Teille oikiata käskyy,
Ettekö ole kuullunna
Sitä vanhaa sananlaskuu:
Se kaikkiansa katuupi,
Ken nuorta naimistansa;
Sitäpä kaikki kiittääpi,
Ja se on tosi kanssa.
Kun lassa lapsen tekeepi,
Ja onni pojan antaa,
Niin silmillänsä näkeepi,
Että se neuvo auttaa.
Toisia tehdään paraillans',
Toiset jo työtä vääntää;
Kun terve lienee vanhin laps',
Jos poika on, niin kyntää.
Sanoisin vielä sanoja,
Jotka toisiansa vastaa,
Ja eivät olisi vanhoja,
Jos noita kuulla lystää.
Vaan ellei ensin ehdolle
Nyt panna paloviinaa,
Niin minä sanon miehille
Olkoonpa se sinään.
Tämäpä ompi kulkulle,
Kun rattaillen ihra;
Nyt laulu lankee nuotille,
Eik' yhtään kaipaa kirjaa.
Kas nyt mä tahdon tanssia,
Jos suinkin konnat kestää,
Nyt on mulla mieli marsia,
Jos ei vaan vanhuus estä.
Kun ennen viulut vinkasi,
Huonotkin silloin yr'tti;
Kun pelimannit pelasi,
Vanhatkin vähän hyppi.
Vanhat pitävät varansa,
Etteivät ensin huoli,
Vaan kunpa saavat päähänsä,
Virkuksi syttyy mieli.
Ei malta enään istua,
Vaan jalan kah'en kanssa
Kokevat kohta astua,
Eikä kaipaa lakkiansa.
Mieli myös nuorten tekeepi,
Kun viulun äänen kuulee,
Ja naurusuulla näkeepi,
Että vanhat tanssiin tulee.
He pian koko joukolla
Lähtevät lattialle,
Tekevät tansin taidolla,
Jos minkä pelin jälkeen.
Pojat ne polskan hyppelee,
Vaan vanhat sinne tänne
Nurkasta nurkkaan kiitelee,
Yhteenpä tuokin käynee.
Pojat ne ensin pyytävät
Sulhasta suosiolla,
Väkiste viimein vetävät,
Jos ei se tahdo tulla.
Morsianpiiat puhuvat:
"Eiköhän me jo mennä!"
Vaan yritykset viipyvät
Likellen illan päivää.
Sitte ne temput tekevät,
Kun kokit maidon keittää,
Ja tansin koukut kokevat,
pois nutut päältään heittää.
Isäntä itse ilossaan
Istuu putelin viereen,
Kurkisteleepi kuppiaan,
Mielessä mikä lienee.
Hän taiten kantaa, kallistaa
Kullenkin kupin viinaa,
Käskee myös ottaa palasta
Sen jonka mieli pitää.
Viina se sitte välehen
Nostaapi ilon vallan,
Ja laulu yltyy äänehen,
Va ralla ralli ralla.
Vaan joka paikat pahentaa
Ja räyhyää ja ryskää,
Sen miehet väestä vähentää,
Ja pojat poies viskaa.
Jokainen tuon nyt ymmärtää,
Mihin se sitte pannaan,
En tuota huoli nimittää,
Ja lasten kuulta laulaa.
Ken ei taas tahdo tanssia,
Kun kuulee kurauksen,
Hän saapi jouten kollottaa
Sen polskan purauksen.
Ei siihen panna pakkoa,
Pitäköön mielen päässään.
Ja olkoon ruokain kantaja,
Sill' ompi työtä työssään.
Tai tupakkia polttakoon,
Ja jaaritelkoon juttui,
Toistansa kylkeen korkatkoon,
Ettei se uneen nukkuis.
Vaan minä vainen yritän
Sulhasen kanssa tanssiin,
Oluttakin, jos taritaan,
Ensin kulahuttaisin.
Nyt mielelläni läh'enkin
Jos aivan yksinäni,
Vaan täytyy tulla mui'enkin,
Kun nousi pelin ääni.
3. Omistus Nuorelle vaimolle häissä.
Mä sanon suuren kiitoksen,
Ja kiitoksia paljon,
Se on mun velvollisuuten',
Ja mielelläin sen sanon.
Vaan se on sitä värkkiä,
Kuin itse kukin tietää,
Ettei se täytä säkkiä,
Vaikka sitä paljon pietään.
Mutta jos aika antaisi
Laulella nuorell' vaimoll',
Ja vanha väki salleisi
Puhella onnen toivoll',
Niin minä mielialani
Ilolla ilmoittaisin,
Ja sanoisin ne sanani,
Kuin tullessani löysin.
Jumala kaikkivaltias,
Se hyvä onnen isä,
Aviosäädyn haltia,
Kuin sitä aina lisää,
Antakoon sinun askeleis
Tääll' onnelliset olla,
Ja päälle pannut askareis
Hyvästi toimeen tulla!
Suokoon sun saa'a saalista
Silloinkin, kosk' et luule,
Ja enemp' olla valmisna,
Kuin tarvestakaan tulee!
Hän onnen sulle antakoon
Karjalles katsojaksi!
Toimi sinulle pantakoon
Talossa haltiaksi!
Ett' onni sinnn maatessais
Jo hyvän neuvon pitäis,
Ja toimi sinua nostessais
Kä'estä ylös vetäis,
Taluttais toimituksissais
Pitämään järjestyksen,
Ja siivon asumisessais,
Se tuo sulle ylistyksen.
Ja koskas olet kulkenut
Pois sinun isäs luota,
Ja myös sen oven sulkenut,
Josta nyt sinua tuo'aan,
Onni sulle olkoon parempi,
Kuin sinun oma isäs.
Sillä se on häntä vanhempi,
Ja tavaroista rikas.
Olet jo eron ottanut
Sun äitis kartanosta,
Seuraamaan itses antanut
Nyt tätä nuorta miestä;
Toimi sulle töitä neuvokoon
Enee kuin oma äitis,
Varemmin tähtes valvokoon,
Ett' aina hyvin kävis!
Ja niinkuins olet siunattu
Aikahan tähän asti,
Ja kaiken aj'an suojeltu,
Kun olet ollut lapsi,
Niin onnellinen, siunattu,
Olkoon sun ikäs vielä,
Jos pian olis aivottu
Sun äitiksikin tulla!
Se sama onni olkohon
Silloinkin valvomassa,
Ja lapsesi kukoistakoon
Kuin sinä itse lassa!
Vaarat ja vastoinkäymiset
Pa'etkoon silloin poies,
Ja vuorokau'et iloiset
Astukoon aina e'es!
Että sun lapses kasvaisit
Rauhass' ja tervey'ess',
Kuin istutukset seisoisit
Isäns' ja äitins' e'es',
Ja sitte teille tekisit
Vanhemman palvelusta,
Ja joka päivä etsisit
Perheellen elatusta!
Suokoon myös teidän suvusta
Maan perilliset tulla,
Omista teidän pojista
Myös kyntömiehet olla,
Jotka perintömannertans
Toimell' asua taitaa,
Omalla käsivarrellans;
Niskaans' ei orjaksi taita.
Tai on mun toivotukseni
Hyvästä aivoitukseni,
Aljettu sydämestä,
Hartaasta kiitoksesta;
Jumala armias isä,
Joll' ompi onnen ohjat,
Vielä paremmin tehdä osaa,
Kuin sanat tässä soivat.
4. Nimismies Kokista.
Ruunan Kokki, Jämsän Kokki, Runtalammin Kokki,
Reikänuttu, paikkapöksy, takkukarva takki;
Kokki joka kypsen kysyi, kypsen kyllä tiesi,
Kypsen tehdä taitamata, kypsen kyllä löysi.
Kokki joka koiran juonet kaikki kyllä tunsi,
Kokki joka koplotella miehen taskut taisi.
Ruunun roisto, Jämsän jättö, kovan onnen Kokki,
Rahan kurri, velan herra, koko tämä Kokki,
Monen miehen mieltä myöten teki tämä Kokki,
Jolla oli, siltä otti, peijakas kun petti.
Siinä armo sekä hirmu rinnatuksin pantiin,
Että aivan äänetönnä iso aika oltiin.
Kaikki pere pelästyypi: "mitähän nyt tehdään"
Kokki kovin vihastuupi: "kyllä se nyt nähdään."
"Elä suutu, hyvä herra, kyllä minä annan,
Kun ma katson kassojani, tasan tässä pannaan."
Itse Kokki rahat luki, näitä meillä nähtiin,
Halttunen se värkit hankki, joilla kirjat tehtiin.
Heti kohta kestinkihin ukko akkoinensa
Kutsuttihin kirkkotieltä, vanhin poika kansa.
Piti viedä viinakannu, josta suuhun saatiin;
Kuiva ol' se kahvipannu, mitäs sille taittiin.
Eipä Kokin kestingissä haihtun't miehen hattu;
Se ol' harva viinaryyppy, joka siellä sattui.
Viekää veikot velkakirjat, kyllä Jaakko jaksaa,
Yhtähaavaa saatte rahaa, Kokki kaikki maksaa;
Mutta pienet velkamiehet yksitellen menkää,
Ettei Kokki, velan herra, paljoutta pelkää!
Veitset, piiput, viinaryypyt, kaikki hän ne maksaa,
Säkit, kontit, saavit, pytyt, tämä velkasaksa;
Voit ja talit, kenkäparit, vaikka mitä otti,
Palsarin se poikinensa ottamassa voitti,
Tämä Kokki Kokin poika Kokin koulut käynyt,
Konstillisen Kokin mahdin koulusta on tuonut.
Jämsän joki, Rautalampi tämän Kokin tietää,
Ettei tämä Kokki ole, joka puuron keittää.
Kokin pitää pitäjästä ahkerasti ajaa,
Kerustella keittämistä, särvintä ja suolaa,
Muuta kanssa kaikenlaista, josta soppa syntyy;
Kokit ne ei paljon puista, keittohon ne tyytyy.
5. Laulu, olut ja viina.
Löytyypi kultaa kupiksi,
Jos talonpoika tahtoo,
Hopiata housun napiksi,
Ken kaluksi sen katsoo;
Löytyy myös sanoja virsiksi,
Kun etempätä etsii,
Ja laitteleepi lauluiksi,
Runoiksi tehdä viitsii.
Vaan aina tulee varoa
Ne monet väärät värsyt.
Ettei laki sua sakoita,
Ja pane pahat reisut;
Niin saatin laulaa helistä,
Ett' oikein seinät soipi,
Olutta juo'a välistä,
Kun kallo kantaa voipi.
Se mielen tanssiin taivuttaa,
Antaa myös vähän voimaa;
Kyll' uni muuten saavuttaa,
Jos välill' ei saa hoivaa.
Ja tekin, nei'et naitavat!
Sen kernahasti suotte,
Myös olette yhtä taitavat,
Jos itse vähän juotte.
Miehellen ei tuo mitään tee,
Jos ryypyn, kaksi ottaa,
Vaan kolmas mieltä koittelee,
ja neljäs älyn voittaa.
Viinasta ei tule viisaus,
Kun sitä paljon ryyppää,
Vaan kevyt mieli, kerkeys
Sen kanssa olla pyytää.
6. Pahasta ja kalliista ajasta.
Kyynelten kanssa katselkaam,
Murheella myöskin muistelkaam,
Kuink' aik' on tullut pahaksi,
Paavalin sanat to'eksi!
Siis tarkka silmä tarvitaan,
Jos ajan merkit arvataan.
Julkinen jumalattomuus,
Ja syvä synnin turmelus,
On ylivallan ottanut,
Peräti kansan pettänyt;
Ei aikaa enää osteta,
Vaan turhuu'essa tuhlataan.
Ilma kutsutaan kovaksi,
Kun se näyttääpi raittiiksi,
Vaan sitä vastaan pahaksi,
Koska se muuttuu myrskyksi,
Tuimaksi tuulen voimaksi,
Rakeiksi raju-ilmaksi.
Aikaa samalla tavalla
Monella muotoo turmellaan,
Kun paha siemen kylvetään,
Niin turmelusta niitetään;
Aika on aivan pahennut,
Sen asujat on ansainnut.
Jos tämän sa'an alkua,
Kolmenkymmenen kulkua,
Kaikilta puolin katsellaan,
Muutokset kaikki muistellaan,
Mustat on ollut muutokset,
Ja paikoin paljot puutokset
Valtakunnat on vaihtuneet,
Ja miehet miekkaan kaatuneet:
Leskein luku on lisäännyt,
Orpoin osa on vähennyt;
Idästä isot sanomat
Ain' alinomaa kuuluvat.
Koleran kova sairaus
On yksi uusi vitsaus,
Se itämaalla ilmestyi,
Jo lähes meitä lähestyi,
Suuret on miehet surmannut,
Halvatkin hautaan kaatanut.
Elementit myös suuttuivat,
Ja vihamiehiksi muuttuivat,
Pilvet pitävät kasteensa,
Maa halkielee kuivasta,
Valkia suuren vallan saa,
Kylät ja metsät kukistaa.
Kaupungin palot kauhiat,
Suomessa suuret surkiat,
Lasten leivän lyhentäneet,
Vanhain varan vähentäneet;
Kaikkia silloin kaivataan,
Kun tulen töitä tutkitaan.
Jo mainitulla ajalla,
Sa'an yh'eksän alulla,
Kapunti vanha Kaarlepyy
On valkian vaaran kärsiny,
Raahe ja Oulu kaikkineen,
Kirkkoinehen ja kelloineen.
Kuuluisa kylä Turku myös,
Valittu vanha rakennus,
Armottoman ja ankaran
Kautta väkivallan, valkian,
On ollut paitsi onneaan,
Tavaroitaan ja tarpeitaan.
Monta kaunihinta kirkkoa
Suuresta Suomen saaresta
On tuli myöskin polttanut,
Ja paljon työtä tuottanut;
Ei silloin leipää hankita,
Kun tulen töitä parsitaan.
Maat, kylät, suojat polttanna,
Talot ja taloin tavarat;
Elatus-aine aivottu
On tulen suuhun survaistu;
Kaikkia silloin kaivataan,
Kun tulen töitä mainitaan.
Kaikkia näitä katsellaan,
Pahaksi aika arvataan,
Siis aikaa armon ajalla
Aina pyytäkäämme parata,
Odottaen parempia
Tulevaisia aikoja!